PIZZA – Jedni wolą na grubym cieście ( taką amerykańską ) a inni na bardzo cienkim ( prawdziwą włoską ). Ja należę do tych pierwszych smakoszy i im grubsza, to tym bardziej mi smakuje! Uwielbiam takie puszyste ciasto, z delikatnym wnętrem i chrupiącą skórką. Z okazji międzynarodowego Dnia Pizzy, przedstawiam Wam pomysł na pyszną, domową pizzę na grubym puszystym cieście.
Podobną robi moja teściowa i zawsze jak ją odwiedzamy męczymy ją z mężem by Nam ją przygotowała:) Taka pizza jest bardzo syta, z mnóstwem dodatków, w tym z polską kiełbasą jak na rodzinną wersję przystało. Pizza na grubym cieście – przepis. Przygotowanie pizzy nie jest trudne. Istnieją dwa sprawdzone sposoby na to, żeby otrzymać grube i pulchne ciasto. Jednym z nich jest dodanie do ciasta drożdży, a drugim – proszku do pieczenia.
Mało to pizzowe, bo każdy koneser pizzy wie ze ciasto musi byc cieniutkie dużo pomidorów troche sera i nie za dużo. Wiem, piszę tu o domowej pizzy i chwalę sieciówkową pizze. Bardzo mi smakuje ich pizza na grubym cieście (chociaż jestem zwolennikiem pizzy na cienkim cieście).
AninkaObserwuj bloga Obserwujesz bloga Słodki bratek. Jej smak obiegł cały świat, dlatego posiada tak wielu zwolenników. W wielu lokalach mamy szeroko rozwinięte menu: pizza na cienkim cieście, pizza na grubym cieście czy pizza z podwójnym serem. Choć historia pizzy jest wyjątkowo ciekawa, a propozycje pizzy rozmaite, najsłynniejszą pozostaje margherita.
A oto pizza na grubym cieście w kilku krokach:. Do przesianej mąki wlej rozczyn drożdżowy, dodaj sól i oliwę. Nazwa: Skład: Mała: Duża: 1. Sprawdzony przepis na pyszna pizzę na grubym cieście. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Często robię sobie pizzę na cieście francuskim.
W upał pieczenie pizzy na kamieniu może nie należeć do przyjemności, wówczas polecam skorzystać z tej uproszczonej, błyskawicznej procedury. Stawiam na delikatne i lekkie ciasto, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, które szybko rośnie gdy jest gorąco. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pizza na grubym cieście. Pizzę na grubym cieście przygotowuje się z oleju, soli, drożdży, mąki i ciepłej wody.
Miesza się to z mąką i wyrabia ciasto, a potem odstawia na minut. Drożdże rozpuszcza się w wodzie i dodaje olej. Placek trzeba rozwałkować dość grubo, nawet do cm.
Jeśli lubicie pizze na mięciutkim, grubym i puszystym spodzie to ten przepis jest dla Was. Była bardzo, bardzo smaczna, a jej smak dodatkowo podkreślały zioła dodane do ciasta. Mogę śmiało powiedzieć, że to taka pizza jak u mamy.
Tak naprawdę to dopiero gdy byłem nastolatkiem zaczęły powstawać pizzerie serwujące placki na cienkim cieście, które nota bene zazwyczaj niewiele mają wspólnego z klasyczną włoską pizzą. Choć bardzo lubię pizzę z ciasta wyrastającego w lodówce (link) to domowe realia są często takie, że pizza ma być na już. Myślę, że wiecie o czym mówię ;-) Warto zatem przypomnieć ten prosty przepis na ciasto, który nie wymaga zbyt wiele czasu na przygotowania a efekty są mimo tego znakomite. Jak zrobić pizzę w domu taką jak z pizzerii. Przepis zdradzony przez Szefa Kuchni.
Każdy ma swój ulubiony typ spodu do pizzy. Ja uwielbiam pizzę na cienkim cieście, ale czasami przychodzi taki dzień, kiedy mam smaka na taką porządną, puszysta pizzę na grubym cieście. Polecam do wypróbowania i przy okazji. PIZZA CIASTO Bardzo prosty i szybki przepis na domową pizzę. Pizzę bardzo lubię i dlatego polecam wszystkim fanom pizzy ten przepis.
Standardowo pizza pieczona jest klasycznie na cieście cienkim lub grubym z sosem pomidorowym i serem. Wybierz wariację w jakiej możemy upiec dla Ciebie pizzę! Choć „pizzowe” gusta bywają różne – jedni preferują pizzę na cienkim cieście z ogromną ilością dodatków, inni zajadają się smakołykiem na grubym, puszystym spodzie, a jeszcze inni uwielbiają pizzę na słodko – ten tradycyjny włoski przysmak robi w naszym kraju zawrotną karierę. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozdrobione drożdże.
Zrobić wgłębienie, dodać oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. Witam ponownie,mam dla was tym razem pizze, bo kto jej nie lubi? Ciasto zagniatać przez około min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.