Coś ciepłego, sytego, domowego. Jest na Węgrzech tym, czym w Polsce bigos :) Smak leczo znam od dzieciństwa i od zawsze po prostu uwielbiam tą potrawę. Kusi aromatem, cieszy oczy ferią. Leczo z cukinią i kiełbasą. Dzisiaj na moim stole stanie leczo z pieczarkami.
Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne! U mnie wersja podstawowa, sprawdzona i pyszna. Spodobał Ci się ten przepis! Chcesz podzielić się swoją opinią? Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni.
To danie pełne kolorowych, dojrzałych warzyw, które o tej porze roku smakują najlepiej. Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu. Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury.
Tym razem wykonana przez mojego męża:) Musimy korzystać z niskich cen warzyw i rozkoszować się ich smakiem póki są. To wyjątkowo proste i pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmuje długo. U nas znajdziesz przepis na leczo z cukinią oraz przepis na leczo z kiełbasą. Przedstawiamy kilka przepisów na. Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw.
Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, cukinię pokrój w półplasterki, dodaj do garnka z papryką.
Całość zalej passatą, gotuj około minut. Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny.
Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Za co najbardziej lubię leczo? To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw. Moje leczo z kiełbasą i cukinią szykuje się błyskawicznie. Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem.
To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: pieczarki, paprykę i cukinię. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.
Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany. Kiełbasę, cukinię, cebulę i paprykę na leczo z cukinią kroimy w kostkę.
Najpierw podsmażamy kiełbasę, później dodajemy po kolei cebulę, paprykę, całość smażymy kolejne min. Prezentujemy przepis na leczo z cukinią. Jeśli znacie inne przepisy na leczo, napiszcie je w komentarzach. Jak zrobić leczo z kiełbasą i pieczarkami x-news.
Węgrzy, przygotowując leczo, duszą warzywa na smalcu. Za mało mięsa w przepisie? Dodaj pokrojoną w kostkę cienką kiełbasę i wrzuć na patelnię razem z boczkiem. Zamień lecz z cukinią na leczo z kiełbasą i boczkiem. To będzie prawdziwa kulinarna uczta!
Dla mnie leczo z kiełbasą jest idealne na jesienną pogodę, ale nie odmówię go sobie również latem. My zawsze jemy leczo w dużych miseczkach z kromką chleba. Każdą gorącą łyżkę sycącego leczo zajadam z ogromną przyjemnością i za każdym razem, gdy widzę dno miseczki, czuje rozczarowanie, że to koniec.
Paprykowe leczo z kiełbasą, pieczarkami i fasolką szparagową Czas Smakosza. Warzywa są miękkie, ale nie rozgotowane, a całość doprawiona ziołami i pomidorową passatą smakuje wybornie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.