Dokładamy cukier, galaretkę i kwasek cytrynowy do smaku. Wydrążone i obrane ze skóry cukinie zasypujemy cukrem i smażymy, a następnie dodajemy do nich Kwasek cytrynowy spożywczy WINIARY i galaretkę cytrynową. Tak przygotowany dżem z cukinii z galaretką cytrynową pasteryzujemy w słoiczkach, a gdy dżem będzie już gotowy, podajemy go do kanapek lub naleśników.
DŻEM Z CUKINII Z GALARETKĄ. Cukinię zetrzeć na tarce, włożyć do garnka i gotować na średnim ogniu często mieszając, żeby się nie przypaliło. Czy to na pewno dżem z CUKINII (kabaczek), ja robie z dynie z jabłkiem i dynie z pomarańczą ,ale dżem z cukinii ? Proszę o info bo zostało mi jeszcze parę sztuk cukinii to może zrobię, bo z dynii już dość dużo zrobiłam. Dzisiaj zapraszam na pyszny cytrynowy dżem z cukinii. Słodka Babeczka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga KulinarnePrzeboje.
Startą cukinię gotować na małym ogniu przez ok. Pod koniec gotowania dodać cukier, galaretki, sok i skórkę z cytryny. Gotować jeszcze pół godziny. Gorącą masę włożyć do słoików, szczelnie zamknąć i odwrócić.
Lista przepisów na dżem z cukinii z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Kochani szukam nowych przepisów na dżem z czarnej porzeczki. Jeśli nigdy nie próbowałyście kuchennego eksperymentu, jakim jest dżem z cukinii, koniecznie musicie nadrobić zaległości.
Smakuje równie wyśmienicie jak dżem morelowy czy pomarańczowy (w zależności od tego, galaretkę o jakim smaku doda się do gotowania). Każdy, kto miał okazję próbować dżem z cukinii, nie może uwierzyć, że jest to dżem zrobiony z warzywa, a nie. Można go przygotować zarówno z młodych, jak i przerośniętych cukinii. Dżem z cukinii i cytryn to tani i smaczny przepis na zagospodarowanie nadwyżek cukinii.
W tym ostatnim przypadku, trzeba usunąć gniazda nasienne. Ten słodki cytrusowy dżem ma konsystencję półprzejrzystej galarety i świetnie pasuje do tostów. Zielony dżem z cukinii W sumie ten dżem niewiele się różni od tego, co już jest na blogu. Zmieniłam trochę proporcje i użyłam zielonych galaretek o smaku kiwi.
Ja zrobiłam porcje takiego dżemiku, jedną z galaretką pomarańczową a drugą z agrestową. Ale gdy weszłam po ok miesiącu do piwnicy okazało się, że na dżemie. Pyszny dżem z cukinii, zaskakująco smaczny, cytrynowy. Można użyć galaretek, ale można też zrobić dżem cukiniowy bez sztucznych dodatków.
Hajduczek naturalnie – proste sposoby na zdrowe życie. Czy z cukinii można zrobić dżem? Użyłam na dżem kilka sztuk cukinii o wadze ponad półtora kilo na słoiki po 2ml. Dżem rewelacyjny nie tylko do pieczywa.
Wkrótce kolejne przepisy! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na dżem z cukinii z galaretką wg ewy wachowicz. Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię dajemy do garnka do smażenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 1stopni i podsmażamy mieszając od czasu do czasu.
Zasypujemy cukrem i kwaskiem cytrynowym, odstawiamy na godzin. Po tym czasie wkładamy do dużego garnka. Stawiamy na palnik z gazem i gotujemy.
Oczywiście, zapraszam na przepyszny cytrynowy dżem z cukinii. Przedstawiam Wam dzisiaj bardzo nietypowy sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii, tym razem wersja na słodko- dżem o lekko cytrynowym posmaku, z galaretką. Przepis na dżem z cukini z galaretką. Zamknięte słoiki wekujemy.
Robiąc dżem z młodziutkiej cukinii, nie ma potrzeby wydrą. Dżem z cukini o smaku agrestowym do słoików - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością,. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym, kwaskiem cytrynowym i galaretką. Przygotowany proszek wsypać do cukini zamieszać.
Krem z cukinii z grzankami, odc. Słyszałam już kiedyś o tym dżemie, a że otrzymałam cukinię od sąsiadki to postanowiłam go wypróbować. Jeśli chodzi o dżemy w towarzystwie galaretki to zdecydowanym hitem jest dżem z dyni z galaretką pomarańczową. Jednak jeśli cierpicie na nadmiar cukinii to zdecydowanie musicie go wypróbować.
Jest łatwy w przygotowaniu a jego efekt mnie naprawdę zaskoczył. Delikatny, nie za słodki, z lekką nutą cytrynową, zachęcam do wypróbowania :-). Idealny na kanapkę, do naleśników lub do ciast.
Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz. Aby przygotować taki dżem, należy zaopatrzyć się w ładne, zdrowe i świeże cukinie, cukier oraz cytrynę. Jeśli będziemy robić dżem z samej cukinii z cukrem, lepiej zdecydować się na cukier żelujący.
Nadmiar cukinii wykorzystuję na różne sposoby. Bardzo mu smakował i mi zresztą również.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.