piątek, 1 czerwca 2018

Sos do carbonary

Makaron z sosem carbonara to przepyszne, proste w przygotowaniu i niezawodne danie. Bekon śmietana, jaja i cebule tworzą połączenie rozkosznego smak i aromatu. Czy wiesz, że Włosi nigdy nie dodają śmietany do sosu carbonara? Przepisy z kategorii sos do spaghetti carbonara. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Sos do carbonary

To makaron w sosie jajecznym z dodatkiem boczku. Do sosu dodaję śmietanę. Wiem, że to kwestia sporna, ale taka wersja jest według mnie najsmaczniejsza. Ostry sos do jajek min łatwe tanie.


Dodatki Sos chrzanowo - ananasowy do jajek. Dodać masę jajeczną do makaronu i cały czas energicznie mieszać, by sos zgęstniał, ale żeby jajka się nie ścięły. Przełożyć całość na talerze, posypać resztą parmezanu i ozdobić natką pietruszki (lub innymi ziołami). Do carbonary dodaje się tylko żółtka. A prawidłowo skłócone żółtka wlewa się do garnka i do.


Nie jest to stricte kopia słynnej Carbonary, gdyż w sosie nie ma jajek, a dla uzys Zobacz więcej. Sos carbonara do spaghetti Amelii 5. Klasyka włoskiej kuchni. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Napiecyku. Oryginalna włoska Carbonara to kilka podstawowych składników: wędzony boczek, jajka, czosnek, natka pietruszki i czarny pieprz.


Nie zawiera śmietanki kremówki jak podają liczne wariacje tego przepisu. Sos stanowią same jajka, które dodajemy na sam koniec przygotowywania potrawy. Niezależnie od tego, która hipoteza jest prawdziwa, jedno jest pewne – do przygotowania carbonary nie używa się śmietany, sos tworzą połączone ze sobą jajka, tarty ser oraz pieprz. Dosyć drobno pokrojony boczek wrzucić na patelnię, dodać do niego drobno posiekaną cebulę i usmażyć. Gdy sos zacznie wrzeć, dodać rozbite widelcem jajko.


Sos do carbonary

Odczekać, aż sos się lekko zetnie. Zamieszczamy przepisy na sosy do spaghetti, które powinny ucieszyć każdego łasucha. Dość popularne jest też dodawanie do carbonary śmietany i tworzenie na jej bazie rodzaju sosu do. Sos Śmietanowy Do Carbonary - informacje, zdjęcia, materiały video. Oryginalny sos do carbonary składa się z jajek, sera oraz boczku.


Tylko tyle wystarczy, by otrzymać smaczną pastę. Należy pamiętać, by makaronu nie mieszać z jajkami na postawionej na palniku patelni. Pod wpływem ciepła jajka mogą się ściąć i zamiast kremowego sosu otrzymacie jajecznicę.


Pamiętaj, że sos do carbonary bardzo szybko gęstnieje. Dlatego możesz przygotować rzadszy sos, by odpowiedniej konsystencji nabrał dopiero na talerzu. Filozofia dania polega na tym, by powstały sos nie ściął się pod wpływem temperatury, zatem przed wylaniem jajecznej czy śmietanowej masy na makaron należy zdjąć patelnię z ognia.


Przygotowanie spagetti carbonara zajmie kilka chwil, jest doskonały dla zabieganych, leniwych i nastawionych na dobry i szybki efekt. Wlewamy do śmietany roztrzepane żółtka i mieszamy wszystko razem, aby składniki połączyły się. Doprawiamy ziołami, solą, pieprzem.


Sos do carbonary

Taki śmietanowy sos przelewamy do patelni z boczkiem i cebulą, przykrywamy i dusimy okołominut od czasu do czasu mieszając. Jeśli jest zbyt gęsty dolewamy do niego trochę wody. Wsypać do miski i dodać do niego surowe żółtko, łyżkę oliwy oraz sól do smaku. Dodać musztardę, dolać sok z cytryny oraz sos worcestershire.


Wszystko utrzeć blenderem do powstania jasne, gładkiej masy. Na koniec doprawić pieprzem. Takim gęstym sosem polewamy sałatę rzymską, dodajemy grzanki, parmezan starty na duże cienkie.


Adrian Brandiuk Odpowiedz 6. Sos bolognese, nie tylko do spaghetti. Właściwa nazwa spaghetti a'la carbonara brzmi: pasta alla carbonara, ponieważ potrawa pochodzi ze słonecznej Italii. Miłośnikom kuchni włoskiej jest dobrze znana.


Spaghetti a la carbonara.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty