czwartek, 21 czerwca 2018

Grzyby w occie

Grzyby w occie

Kroki wykonania: 1) Wybieramy małe i twarde grzyby, oczyszczamy i myjemy je. Sezon na grzyby w pełni - warto więc uchwycić ich smak na zimę, najlepiej robiąc przetwory z grzybów. Podajemy składniki i przepis na grzyby w zalewie octowej. Można i nie trzeba na wierzch słoików dodać jeszcze po 1-plasterki cebuli wcześniej przelanej wrzątkiem.


W garnuszku zagotowujemy wodę, dodajemy ocet, sól, cukier. Do wody dodajemy łyżki octu (grzybkom nie ściemnieją kapelusze pod spodem -podgrzybki, prawdziwki). Zalewa do grzybów w occie. Dokładnie pokrój w mniejsze kawałki.


Obmyj pod bieżącą wodą, odcedź na sitku i przełóż na ręcznik papierowy. Cebule obierz i pokrój w piórka. Wyparz słoiki i przełóż do nich grzyby. Serwowane są też jako zakąska do napojów alkoholowych. Podaje się je do wędlin i pasztetów, stanowią też składnik sosu tatarskiego.


Z całego grzybobrania wybieramy najmniejsze okazy podgrzybków, borowików, kurek, maślaków i kozaków. Drożdże winiarskie w occie jabłkowym. Dodane przez basga w: Tylko o kuchni.


Naturalny ocet jabłkowy kupuję w Rossmanie a drożdże chyba gdzieś niedawno widziałam,tylko gdzie. Rozpoczyna się sezon na grzyby. Zapewne nie każdy potrafi rozpoznać w lesie jadalne gatunki, ale z pewnością każdy potrafi docenić ich wspaniały smak. Są proste w wykonaniu i stanowią doskonały dodatek do mięs lub też jako przystawka do innych dań.


Jest to bardzo skuteczny sposób, by zachować je na długo. Takie marynowane boro, podgrzybki czy nawet pieczarki są idealnym dodatkiem do sałatki jarzynowej, czy zupy jarzynowej (taki zwyczaj mój Małżonek wyniósł ze swojego domu rodzinnego). Niektórzy kładą grzybki jako zakąskę – w każdym razie, warto mieć kilka słoiczków.


Są doskonałym dodatkiem do zimnych mięs, drobiu, ryb i sosów. To też doskonały element dekoracyjny do różnych potraw, np. Suszymy, mrozimy, marynujemy i oczywiście objadamy się. Apetyczna babeczka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Apetyczna babeczka. GRZYBY W OCCIE Uwielbiam grzyby w occie lub inaczej mówiąc grzyby marynowane, jak zwał tak zwał.


Gdy grzyby były już obgotowane łyżką cedzakową wybrałam do miski. Następnie marchewki i cebule obrałam i pokroiłam w talarki. Zagotowałam składniki przeznaczone na zalewę. Z podanych składników ugotować zalewę.


Grzybki w occie marynowane. Pościnać nóżki i te przeznaczyć do suszenia. Do marynowania wybrać najładniejsze. Przy mniejszych kapeluszach pozostawiać centymetrowy ogonek.


Umyte wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy, dodajemy kilka łyżek octu - wówczas grzybki nie ściemnieją. Gorącą marynatę wlewa się do słoików wypełnionych grzybami. Podobnie jak inne leśne grzyby, tak i maślaki marynowane można przygotowywać na sto rożnych sposobów. Nasza marynata ma cebulowy posmak.


Jeśli takie maślaki marynowane nie gościły jeszcze nigdy na twoim talerzu, wypróbuj nasz przepis! Mam dzisiaj dla was grzyby w śmietanie, boro, prawdziwki, podgrzybki lub pieczarki. Powiem tak, grzyby w śmietanie, w wyrazistym i lekko słodkim sosie śmietanowym są dla mnie esencją późnego lata, wspaniałych i bogatych smaków jesieni. Typowy błąd przy marynowaniu to mało soli w fazie obgotowywania,Produkt jest wtedy mało smaczny i zazwyczaj czuje się , że jest zbyt kwaśny. Wystarczy, że masz grzyby, ocet i przyprawy, m. Maślaki w occie przygotujesz już w godzinę.


Można jeszcze wyliczać te okazje, na których grzyby w occie muszą być. Tu poznasz najlepsze przepisy, jak zrobić grzyby w occie. Niby żadna filozofia, a jednak proporcje warto znać.


Z grzybów leśnych wychodzi też rewelacyjna zupa grzybowa, którą gorąco polecam. Przepis na grzyby w occie jest wbrew pozorom bardzo. Panierowane grzyby w zalewie octowej.


Grzyby w occie

Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty