poniedziałek, 18 czerwca 2018

Leczo kabaczek przepis

Leczo kabaczek przepis

Leczo nie musi być daniem z dodatkiem mięsnym – same warzywa nie tylko doskonale wypełnią żołądek, ale też zachwycą smakiem. Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana. Przepis na leczo z kabaczkiem. Magdalena Z Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Biały Fartuszek. Czytaj więcej Zobacz więcej.


Na sam koniec dodaj kabaczek, duś całość, często mieszając, by kabaczek równomiernie zmiękł (zmieni barwę z białej na jakby szklistą). Leczo z kabaczkiem dopraw solą, pieprzem, mielonym kminem, odrobiną mielonej ostrej papryki. Duszone lub pieczone potrawy z kabaczka (z małą ilością tłuszczu) poleca się szczególnie osobom na dietach lekkich i odchudzających. Leczo to potrawa, która lepsza staje się z czasem, więc możesz przygotować je dzień przed planowym momentem podania.


Serwuj i jedz je z chlebem – będzie idealny, by wytrzeć resztki leczo z talerza. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Wczoraj zrobiłam twój przepis - wyszedł bardzo smakowity. Malutki mankament to taki, że nie podałaś jakiej wielkości słoiczek z przecierem użyłaś, dodałam więc na oko.


Leczo kabaczek przepis

Jedyną modyfikacją jaką zrobiłam to dodanie boczku wędzonego (tak jak ktoś w pierwszym komentarzu sugerował), naprawdę fajny przepis. Leczo, to węgierska potrawa na bazie papryki i mięsa. Leczo powinno być dość ostre, jednak warto doprawiać zgodnie z. Wrzucić cebulę, usmażyć na rumiano. Dodać kiełbasę, smażyć minut od czasu do czasu mieszając.


Całość zalewamy bulionem. Ilość bulionu zależy od tego, czy wolicie gęstsze czy rzadsze leczo. Gotujemy wszystko na nie dużym ogniu, dodajemy koncentrat i przyprawy. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Bardzo nam zasmakowało leczo z kabaczkami,więc żeby zapewnić sobie takie smakołyki poza sezonem. Uwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam. Zdecydowanie kabaczek z makaronem, to smak mojego dzieciństwa, wakacji, lata i wczesnej jesieni. Moja mama tak właśnie przygotowywała taki sos lub leczo z kabaczka i podawała z makaronem.


Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Kabaczek z makaronem jest moim ulubionym. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią.


Oba warzywa są odmianą dyni zwyczajnej. Różnią się między sobą okresem wzrostu oraz etapem dojrzewania. Cukinia jest warzywem młodym, delikatnym i lekko słodkawym, natomiast kabaczek to cukinia dojrzała.


W swoim składzie zawiera wiele witamin i składników. Leczo jest dobre jako jednodaniowy sycący obiad lub w mniejszych ilościach jako późne śniadanie, treściwa kolacja, a nawet jako jedna z kilku potraw serwowanych na imprezie. Leczo może, ale nie musi być daniem niskokalorycznym.


Wszystko zależy od sposobu przygotowania. Jeśli zjemy leczo z kiełbasą, musimy się liczyć z tym, że w 1g tego posiłku jest około kcal. Jeżeli natomiast skusimy się na leczo wegetariańskie, powinniśmy wiedzieć, że w jego 1g jest tylko około kcal.


Na leczo z kabaczka, czyli żółtej cukinii potrzebne są: papryka, cebula, pomidory, parówki, koncentrat pomidorowy i około 7gramowy kabaczek. Ciasto na placki powstaje ze startej cukinii, mąki, czosnku i jajka. Składniki kroi się w kostkę i dusi w garnku z przykrywką. Podwoiłam składniki i wyszły mi miseczki leczo, choć wybrałam opcję kg świeżych pomidorów zamiast puszki #128521; Następnym razem wezmę składniki x żeby chociaż na dwa dni starczyło.


Leczo z kiełbasą – przepis na to znane większości Polaków danie przywędrował do Polski z Węgier, gdzie oryginalną, podstawową bazą do leczo są warzywa: cebula, papryka i pomidory. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia.


Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Leczo to pochodząca z kuchni węgierskiej prosta potrawa z papryki, cebuli i pomidorów, smażonych na smalcu i doprawionych papryką w proszku. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy.


W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Nasze leczo z cukinią i bakłażanem przypomina nieco wegetariańskie ratatouille z Prowansji, które zawiera przede wszystkim cukinię i bakłażana. W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!). Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna.


Cebulę obrać z łusek, opłukać i razem z kiełbasą pokroić w kostkę. Do dużego garnka przełożyć smalec i roztopić. Przełożyć cebulę, kiełbaskę, razem wymieszać i podsmażyć.


This feature is not available right now. Tak, jak pisałam wcześniej, cukinia nie wymaga długiej obróbki termicznej. Oto prosty przepis na nieoczywistą kanapkę, która świetnie sprawdzi się na śniadanie czy kolację. Leczo jest ukochanym daniem Węgrów, ale od wielu lat gości też na polskich stołach.


To wyjątkowo proste i pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmuje długo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty