Pączki pesto pieczywo pierogi pizza placki przetwory. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. To chyba kiełbasa z papryką powinno się nazywać.
A u Pani jest tylko dodatkiem do kiełbasy. Ostatnio modne są wszelkie wersje wege, bez tego czy tamtego, ale ja ze starej szkoły ;D Mamine leczo wymiata. Warzywa puszczą sok, ale jeśli leczo było by za i gęste możemy dolać jeszcze wody. Osobiście lubię gdy w leczo jest sos, w którym można maczać pieczywo. Leczo klasyczne, na mięsku.
Doprawiamy papryką słodką i wędzoną, solą, pieprzem. Przygotowuje się je dość szybko i można zaserwować je w efektowny sposób. Pokrojoną kiełbasę podsmaż razem z warzywami – papryką, cukinią, bakłażanem i cebulą. Serwuj i jedz je z chlebem – będzie idealny, by wytrzeć resztki leczo z talerza.
Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Po minutach całość zalewamy pomidorami z puszki i jeśli jest potrzeba dodajemy resztę wody, przyprawiamy do smaku.
Dusimy na małym ogniu min. Cukinia - małe sztuki. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos.
W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany. Tak samo jak zastąpienie. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia.
Przepis na leczo z cukinii. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Jeśli chcecie zrobić tę potrawę np.
Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu. Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury.
W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Gdy kiełbasa się zarumieni, dodać.
Prawdziwe leczo koło cukinii nie stało. Mieszkamy jednak w Polsce, więc możemy to trochę nagiąć. ZAWSZE robi bez cukinii. Składniki: 5g ulubionej kiełbasy duże czerwone. Takie domowe leczo z cukini jest super proste i dość szybkie do zrobienia.
Ważną informacją jest to, że ja zawsze przepis na leczo z cukinii szykuję w jednym garnku. Moje leczo z cukinia znika w godzinę, więc uwierzcie mi, że gotuję je dość często. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Udostępnij na facebooku Udostępnij na Twiterze Poniżej jedna z kilku wersji lecza jaką robimy w naszym domu – można ją sklasyfikować i umieścić pomiędzy węgierskim leczo, a prowansalskim ratatouille.
Aromatyczne leczo wypełnione po brzegi warzywami to pyszne jednogarnkowe danie. Czasami leczo jest przeglądem lodówki i lądują w nim resztki warzyw, jakie zostały z przygotowywania innych dań. Idealne dla całej rodziny! Z przypraw jest to zawsze słodka papryka, czasami troszkę ostrej papryki, sól, pieprz i ewentualnie czosnek, jeśli kiełbasa nie była zbyt czosnkowa. Osiem lat temu przygotowywałam cały gar leczo do słoików.
To danie pełne kolorowych, dojrzałych warzyw, które o tej porze roku smakują najlepiej. Za co najbardziej lubię leczo? To mój smak dzieciństwa!
Mama w okresie letnim robiła je bardzo często, zawsze zjadaliśmy je z ogromnym apetytem po całym dniu biegania po dworze. JO - to ja sobie nie wyobrażam aby leczo mogło by być wegetraiańśkie. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy.
W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. W tym przepisie zamiast smalcu użyłem masła, przez co nasz obiad z cukinią będzie jeszcze bardziej wyborny. Tagi: cukinia, kiełbasa, papryka, pomidory.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.