Zetrzeć skórkę z pomarańczy , obrać , pokroić w drobną kostkę , dodać sok z jednej cytryny wsypać cukier (czasami jest tak że całe kilo nie wchodzi bo pomarańcze są słodkie). Później jak troche przestygnie przelać do. Pachnącyjak wakacje na angielskiej prowincji - dżem z pomarańczy nie musi być jednakzarezerwowany jedynie dla poddanych Jej Królewskiej Mości. Zrobiłam konfiturę, troszkę zmodernizowałam przepis.
Biorąc właśnie pod uwagę ich słodkość nie dałam szklanek cukru, ale niecałe 4. Konfitura jest bardzo słodka, dla mnie aż za bardzo, ale domownikom smakuje. Taki dżem pomarańczowy z delikatnym posmakiem skórki chciałam zrobić od dawna. Z dyni można robić nie tylko wytrawne dania, lecz także słodkie wypieki i przetwory.
Podajemy przepis na pyszny dżem dyniowo-pomarańczowy. Sprawdź nasze przepisy na inne przetwory z dyni! Można dla urozmaicenia dodać starty imbir, kardamon czy też ziarenka wanilii Składniki: pomarańczy, szklanka cukru, sok z jednej cytryny, dżem pomarańczowy - przepis ze Smaker.
Jeśli nie próbowaliście jeszcze takiego połączenia, to zachęcam do spróbowania. Na początek podaję Wam proporcję na kilka słoiczków, tak na przetestowanie. Choć jestem pewna, że po spróbowaniu dżemu z pomarańczy z dynią, imbirem i likierem Cointreau, będziecie chcieli więcej. Do dyni dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryn oraz otartą skórkę z owoców a także cukier i cała laskę cynamonu. Całość gotujemy na małym ogniu, raz po raz mieszając aż dżem uzyska pożądana konsystencję.
Wyciągamy laskę cynamonu. Sprawdzony przepis na marmoladę pomarańczową: kg pomarańczy (najlepiej dużych, będzie wygodniej obierać miąższ z błonek), 5g cukru trzcinowego lub zwykłego (na 7g obranego miąższu), sok z 1-cytryn. Na dzisiejsze, amerykańskie Halloween przedstawiam Ci przepis na pyszny dżem z dyni i pomarańczy, który z pewnością podbije serca naleśnikowo – gofrowych łasuchów, takich ja ja! Do pasteryzacji użyłam rzecz jasna zmywarki, co jeszcze bardziej skróciło czas pracy.
Konfitura z pomarańczy, podobnie jak dżem czy marmolada z tych smacznych cytrusów, to doskonały dodatek do ciast i deserów lub smaczna przekąska sama w sobie. Dżem jest bardzo smaczny,. Do rabarbaru wsypujemy cukier, dodajemy skórkę i miąższ pomarańczy. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, często mieszając, żeby cukier się rozpuścił.
Gotujemy przez kwadrans, aż dżem zgęstnieje. Gorący dżem przekładamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry nogami. Pomarańcze obrać ze skórki , oczyścić środki , pokroić w kostkę.
Skórki pokroić w kostkę. Przygotowanie dania dżem z cukinii i pomarańczy Cukinię obrać, wypestkować i pokroić w kawałeczki. Gotować min, ciągle mieszając.
Zasypać cukrem i odstawić na godzin. Po upływie tego czasu cukinię wraz z sokiem wlać do garnka i gotować aż do miękkości. Po około godzinie dodajemy pokrojone w cząstki i wypestkowane pomarańcze bez albedo. Bardzo proste, szybkie, sycące danie.
Serdecznie polecam :)Składniki: klopsiki po ok. Klopsiki podsmażyć, dodać czosnek, jarmuż, sól i pieprz do smaku. Włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wodą, tylko aby owoce były zanurzone. Renata Fert Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Apetyt na więcej. Możemy zbierać pestki z innych owoców i dodać je w celu lepszego zagęszczenia.
Po ugotowaniu dżem jest dość płynny, ale po ostudzeniu, po odstaniu przez noc - dodatkowo gęstnieje. Dynia kusiła mnie na bazarku i stąd się wziął pomysł na dżem z dyni. Można nim smarować andruty albo kruche ciasteczka (najlepiej nie za słodkie). Z tej porcji wychodzi małych słoiczków dżemu. W tym wpisie znajdziecie przepis na dżem z dyni i pomarańczy, z dodatkiem soku z cytryny.
Sprawdź, jak przygotować wyśmienity dżem z dyni i pomarańczy! Przetwory na zimę z dodatkiem dyni nadają się zarówno do dań główych, wędlin jak i deserów, ponieważ można je przygotować w wersji na pikantnie i na słodko. Nie wiesz, jak zrobić domowy dżem z pomarańczy? Więcej porad i przepisów na Polki. Wcześniej ich nie przygotowywałam, ponieważ zawsze myślałam, że ich smak jest nijaki i nie wart roboty.
Przepis na dżem z dyni to jesienny must-have! Duś razem z cukrem, sokiem z cytryny i ulubionymi przyprawami - cynamonem, anyżem lub kardamonem. Wybierz dynię piżmową, hokkaido lub muscat.
Przełóż do wyparzonych słoików. Zobacz więcej przepisów na Polki. Dobry na kanapkę ze zgrillowanej chałki czy brioszki, a także do naleśników, placków czy przekładania tortów. Faktycznie mus wyszedł trochę gorzki i gdyby nie ta gorycz byłby rewelacyjny.
Nastepnym razem dodam mniej cukru i nie dam obranych ze skórek pomarańczy tylko wydłubię z pomarańczy sam miąższ, a cytrynę wycisnę. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na dżem z cukinii i pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.