Leczo z kabaczkiem krok po kroku. Gdy na straganach królują świeże papryki i cukinie, leczo jada się w prawie każdym polskim domu. To treściwa i bardzo pyszna, oraz – co ważne dla zabieganych pracujących osób – błyskawiczna w przygotowaniu potrawa jednogarnkowa.
Nasze leczo z kiełbasą to niezwykle kolorowa potrawa – użyj do niej aż trzech rodzajów. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana. Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki czerwonej, zielonej i zółtej.
W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Oryginalne Węgierskie leczo nie zawiera cukinii, czy dodawanego często w polskich kuchniach kabaczka. Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię.
PRZYGOTOWANIE: W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy pokrojoną w paski cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy kiełbaskę pokrojoną w półksiężyce, a po ok. Papryki obieramy cieniutko ze skórki, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Marioolkaaaaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga UGOTOWA. Bulion drobiowy WINIARY z liściem laurowym i zielem angielskim sprytnie połączy smaki wędliny, cukinii, czerwonej papryki, marchewki i cebuli.
Jeśli wolisz wersję wegetariańską, pomiń dodatek kiełbasy. Możesz ją też zastąpić innym mięsem, np. Zacznij od obrania cebuli i pokrojenia jej w drobną.
Witam proszę o dobry przepis na buraki z papryką takie do słoików robiłam raz ale coś mi nie wyszło bo były nie zbyt smaczne. Wszystko zależy od sposobu przygotowania. Jeśli zjemy leczo z kiełbasą, musimy się liczyć z tym, że w 1g tego posiłku jest około kcal.
Jeżeli natomiast skusimy się na leczo wegetariańskie, powinniśmy wiedzieć, że w jego 1g jest tylko około kcal. W Polsce przyrządzana jest często na oleju z dodatkiem cukinii, kabaczka lub bakłażanów. Danie można przygotować również na ryżu, zwiększając jego gęstość. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę razem z cebulą.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki. Z papryki usuwamy nasiona, kroimy w paski. Kabaczka kroimy w kostkę (bez skóry i pestek). Do podsmażonej kiełbasy dodajemy pieczarki, paprykę, kabaczka i koncentrat pomidorowy. Mieszamy, dolewamy 1ml wody, dusimy na małym ogniu.
Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na patelni, na oleju. Latem leczo z różnymi dodatkami często gości na naszym stole, jest zdrowe, lekkie, pełne warzyw, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Połączenie pieczarek, smacznego kabaczka, kiełbasy, aromatycznych pomidorów oraz papryk w jednym dan Zobacz więcej. W garnku o grubszym dnie podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu posiekaną cebulkę.
Następnie dorzucamy pokrojoną kiełbasę, a po kilku minutach kolejno pokrojone warzywa: paprykę, pomidory, marchewkę, kabaczka ( obranego ze skórki). Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią.
W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!). Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna kostka Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a także czosnek, bazylia i oregano. Małgorzatki, rozgniecionego w palcach majeranku i pieprzu do smaku.
Całość razem wymieszać i odstawić pod przykryciem na około 5-minut, a następnie podawać ze świeżą bułeczką. Warstwowa zapiekanka z kabaczka. Przepis na leczo z cukinii.
Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką.
Dodajemy do kiełbasy na sam koniec. Chyba, że korzystacie z normalnej czerwonej papryki to dodajcie ją już na początku. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą.
Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Strąki papryki umyć,osuszyć,przekroić i oczyścić z nasion ,a następnie pokroić w kostkę. Moje leczo jest naprawdę mocno paprykowe, piękne w kolorze. Ta wersja jest delikatna — letnia.
Jeśli tylko macie ochotę, do leczo możecie dorzucić suszoną ostrą paprykę chili. Kiełbasę pokroić w pół plastry i przesmażyć na tłuszczu. Do kiełbasy dodać pokrojoną cebule paprykę oraz pomidory doprawić do smaku maggi, pieprzem, vegetą i odrobiną cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.