czwartek, 28 czerwca 2018

Leczo papryka pomidory cebula

Jak na każde danie, również na leczo z papryki musi być u nas w domu sezon. Nie koniecznie pokrywa się on również z sezonem na sama paprykę, no cóż zrobić … jak to mówił mój wujek Jurek, czasami jest tak, że „najlepiej smakują pomidory w grudniu i pomarańcze w czerwcu”. Sposób przygotowania: Kiełbasę i cukinię kroimy w kostkę, cebulę w pół plasterki, paprykę w paski, a pomidory kroimy dowolnie. Cebulę solimy i smażymy na oleju, po chwili dodajemy kiełbasę i chwilkę smażymy razem z cebulą.


Jeśli chcemy przyspieszyć proces można dodać sam miąższ, bez gniazd nasiennych. Papryka żółta jest również świetnym. Najlepsza jest papryka czerwona z grubym miąższem.


Leczo to jedno z moich najukochańszych dań. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Na oleju zeszklić grubo pokrojoną cebulę, dodać mieloną paprykę, podlać wodą, zagotować.


Leczo papryka pomidory cebula

Następnie włożyć pokrojoną paprykę i dusić minut. Po kwadransie dodać pokrojone pomidory, dusić kolejne minut. Włożyć pokrojoną kiełbasę, ogórki, koncentrat pomidorowy, rozgnieciony czosnek, zagotować.


Trzy kolory papryki, pomidory, cebula – z tej kolorowej mieszanki można przygotować smakowite lec. Polak, Węgier, dwa bratanki… bądźmy nimi także w kuchni! Zaprośmy dziś na swoje stoły znakomite d. Leczo z cukinią i kiełbasą to tradycyjna węgierska kuchnia.


Leczo jest na Węgrzech tym czym w Polsce bigos. Najważniejszymi składnikami leczo są: papryka oraz cebula i papryka w proszku. Aby leczo miało smak umami szykuje się je najczęściej na tłuszczu zwierzęcym, na smalcu lub boczku. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.


Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Leczo czyli cukinia, pomidory, cebula iii papryka 566. Od kiedy tylko pamiętam potrawa ta zawszę latem gościła w moim domu. Nikt tak naprawdę nie wie kto ją zapoczątkował w mojej rodzinie i czy pochodzi z domu rodzinnego mamy czy taty. To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw.


Moje leczo z kiełbasą i cukinią szykuje się błyskawicznie. Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem. To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania. Pomidory zalewamy wrzącą wodą, po chwili obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy cebulę.


W międzyczasie kiełbaskę kroimy w talarki i smażymy wraz cebulą. Po chwili dodajemy paprykę, pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Najbardziej popularna papryka do słoików to tradycyjne leczo. Aby zrobić pyszne leczo na zimę potrzebna będzie papryka, cukinia, pomidory, czosnek i cebula.


Proporcje zależą od upodobań. Podstawą dania jest papryka i pomidory, zaś cukinia, czosnek i cebula stanowią dodatki. Kiedy już dorosłam brytfanna nie jest dla mnie aż tak ogromna ale leczo nadal jest moją ulubioną letnią potrawą.


Nie tylko cukinia, papryka, cebula, pomidory i wędlina lub mięso znajdują się w leczo. Ta potrawa przecież występuje w niejednej wersji. Można przygotowywać ją niemal przez cały rok, ale składniki do jej sporządzenia najłatwiej jest zdobyć właśnie latem. Serwujemy sprawdzone przepisy na to sycące, pyszne i pachnące danie.


Leczo papryka pomidory cebula

Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Przepis na leczo z cukinii. Polecam podawać leczo z bagietką. Leczo z papryki i kiełbasy - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.


Leczo z kiełbasą – przepis na to znane większości Polaków danie przywędrował do Polski z Węgier, gdzie oryginalną, podstawową bazą do leczo są warzywa: cebula, papryka i pomidory. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty