piątek, 1 czerwca 2018

Jak długo piec biszkopt z termoobiegiem

Tortownicę, w której ma być pieczony biszkopt, przed wlaniem ciasta należy natłuścić oraz wysypać bułką tartą. Porada ta dotyczy jednak tylko spodu. Boków tortownicy nie wolno natłuszczać, gdyż w trakcie pieczenia ciasto odejdzie od nich, a pośrodku biszkoptu utworzy się niepotrzebne wybrzuszenie. Kolejność dodawania składników do ubitych białek właściwie nie ma znaczenia. A niewykorzystane kawałki upieczonego biszkoptu można wysuszyć i użyć do tiramisu.


Piszę nie bez powodu, bo wyobraźcie sobie, że. Ja często piekę z termoobiegiem, bo. Nie ma jednej właściwej odpowiedzi na to pytanie. Nie trzeba trzymać tak długo aż się przypiecze i ważne, żeby go równo rozłożyć w formie. Biszkopt z termoobiegiem czy bez?


Każdy, kto choć raz w życiu piekł biszkopt, zdaje sobie sprawę, że jest to nie lada sztuka. To delikatne ciasto wymaga bowiem niemal idealnych warunków, aby się nie spaliło lub nie opadło. Jedną z kluczowych kwestii jest tu odpowiedni czas pieczenia. Sprawdź patyczkiem, wykałaczką lub do szaszłyków, czy jest suchy, wbijając go do ciasta.


Jak suchy, to ciasto upieczone, jak nie, to dopiecz jeszcze. Długo mnie musiała do tego przekonywać ;-) ale rzeczywiście się udało. U nas prawie wszedzie pisze, zeby biszkopt nie piec w termobiegu, w mojej instrukcji obslugi piekarnika, tez jest taka wskazowka.


Termobieg to bardzo powietrze, a biszkopt delikatny i szybko sie moze wysuszyc. Ja piekę biszkopt z ciut innego przepisu i chętnie skorzystam z tego mam pytanie z czego może wynikać to że mój biszkopt zawsze rośnie w szpiczastą górę jak babka a nie jest tak płaski jak ten na zdjęciach? W jakiej temperaturze piec? Poradnik o pieczeniu ciast, z Waszych komentarzy wiem, że miewacie problemy z ustawieniami piekarnika, więc ja dzisiaj podpowiadam, co zrobić, gdy ciasto opada, gdy pojawia się zakalec i jak piec ciasta, by były idealne. Na pewno przyda się to tym z Was, którzy dopiero zaczynają pieczenie i gotowanie, a wszystkich zapraszam też do zostawiania swoich rad.


Stwórzmy fajny, duży poradnik. Włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto wyjąć z lodówki i, odrywając małe kawałki, formować z nich kulki (11-gramowe), układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powinny powstać blachy z ciastkami. Piec w temperaturze 1st.


C około minut, najlepiej z termoobiegiem. Miłośnicy słodkości wprost nie wyobrażają sobie bez nich życia, podobnie jak profesjonalni cukiernicy, czy rozmiłowane w pieczeniu panie domu, które wykorzystują je do rozmaitych celów. Ludziska skończcie już z tymi gorzkimi żalami. Szkoda czasu, bierzemy się za pieczenie ciasta kruchego ze śliwkami nim nam znikną z rynku bo na świeże będziemy musieli czekać znów cały rok :))))) Miłego dnia dla wszystkich. Kuchenkę z termoobiegiem mam już kilkanaście lat i jestem z niej zadowolona.


Niestety cala już mi koroduje i poprostu pomału się rozsypuje. Najwyższy czas wymienić ją na nowszy model, ale tę opcję też trzeba będzie dokładnie przemyśleć i przejrzeć wiele ofert zanim się coś konkretnego wybierze. Dziś upiekłam biszkopt z przepisu Elamela,wyszedł rewelacyjnie,ciasto miało konsystencje ubitej śmietany,wcześniej jak robiłam z innych przepisów to ciasto byo rzadkie i nie wychodziło mi.


Dodane przez agatasur w: Tylko o kuchni. Witam, chcę jutro zrobić na obiad danie chińskie z warzywami. Z przepisów na Smakerze widzę, że obu warzyw się nie obiera tylko czyści, ale nie wiem w jakiej kolejności je dusić i ile czasu. Witam wszystkich pasjonatów kuchni:) Uwielbiam gotować ale od niedawna zaczęłam eksperymentowaqć z pieczeniem (w końcu trzeba się kiedyś nauczyć:)).


Mam piekarnik elektryczny z termoobiegiem i próbuję piec zgodnie z wytycznymi z instrukcji obsługi - niestety jakoś mi nie wychodzi. W tym celu piekarnik rozgrzewamy odpowiednio wcześniej. Aby powietrze wtłoczone podczas ubijania białek i kremu z żółtek pozostało w cieście jak najdłużej, należy trzymać się ważnej. Pavlovą jak inne bez najlepiej piec z termoobiegiem, pamiętajcie jednak, że termoobieg powoduje zwiększenie temp. Koniecznie zobacz też inne przepisy kulinarne zbliżone do przepisu na ciasta z termoobiegiem.


W piekarniku z termoobiegiem optymalna będzie temperatura 1st. Bez termoobiegu należy przyjąć temperaturę 1stopni. Kurczaka należy piec bez dodatku tłuszczu. Wystarcza sok powstający w trakcie pieczenia. Co prawda to pytanie nie do mnie, ale też korzystam z termoobiegu i biszkopt zawsze piekę przy temperaturze 1st.


C, oczywiście z włączonym termoobiegiem. Robię to też z wszystkimi ciastami kruchymi i drożdżowymi, i piernikiem też. I zawsze termoobieg ustawiam na 1st. Nie we wszystkich przepisach na różne ciasta podałam, jaką temperaturę powinien mieć piekarnik i jak długo piec w nim.


Najlepiej piec ciasto w grubych formach. Wtedy, kiedy wlewamy je na tę formę, rozchodzi się równomiernie. Pamiętaj, gdy Twoje ciasto zacznie się przypalać od góry, a jeszcze całkowicie się nie upiekło, należy przykryć je od góry papierem do pieczenia i spokojnie piec dalej.


To, w ilu stopniach piecze się bezy oraz jak długo trzyma się bezę w piekarniku, zależy również od pożądanej struktury ciasta. Jeśli beza ma być chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku, warto ustawić niższą temperaturę lub piec ją krócej. Wodę wzięłam z ciecierzycy że słoika z Lidla ( taką sama jak w Biedronce) i niczego nie redukowałam.


Ubiła się na sztywno bardzo szybko. Ja też od lat piekę z termoobiegiem wszystko poza chlebem - drożdżowe, kruche, muffinki, biszkopt. Nie wiem jak z mięsem, bo nie jem, natomiast potrawy obiadowe typu zapiekanki, naleśniki itp.


Nic mi się nie zwęgliło od strony śmigiełka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty