Niektóre dodatki sprawdzają się w przypadku pieczenia chleba na zakwasie, inne nadają się głównie do słodkich typów pieczywa. Zobacz filŻywność light pod lupą dietetyka 1. Zioła i przyprawy do chleba na zakwasie. Popularną przyprawą w chlebie na zakwasie jest anyż. Może być dodany w całości lub zmielony.
Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia.
Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Nie da się zapomnieć smaku i zapachu domowego chleba, wypieczonego we własnej kuchni. Dla wyjaśnienia: Wpis ten napisałem nie dlatego, że uważam wszelkie dodatki do chleba za zbędne czy wręcz szkodliwe (bo nie mam na to żadnych dowodów), lecz po to, żeby uzmysłowić, że chcąc uzyskać chleby o wyglądzie takim, jak ze sklepu, trzeba by je wykonywać w ten sam sposób, czyli często z użyciem przeróżnych. Ponadto możesz użyć pełnej palety dodatków, których – ze względu na koszty – nie dodaje się do „seryjnego” pieczywa.
Poniższy przepis zawiera kompletny sposób przygotowania chleba na drożdżach. Jeżeli planujesz zrobić chlebek na zakwasie, polecam przepis na chleb na zakwasie i przepis na zakwas. Przygotowanie chleba na zakwasie. Do wymieszanego ciasta opcjonalnie dodaję dodatki (np. orzechy) i jeszcze raz je mieszam.
Następnie ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami, bułką tartą lub odrobiną kaszy manny keksówki (forma o długości ok. 30cm). Przełożyć do miski nasmarowanej oliwą do garowania. Ponieważ będziemy je kłaść na łopatę do chleba (piec bez formy) musi być ułożony w misce odwrotnie tzn. Całą powierzchnię wolną obsypać mąką.
W przypadku chleba na zakwasie dodatkowo będziemy potrzebowali słoik, wysokiej jakości niechlorowaną wodę i gazę. Witaj Asiu, dzisiaj zakupilam forme, niestety szara, bo czarne byly duzo mniejsze. Przeczytalam wszystkie przepisy z Twojego bloga (dotyczace pieczenia chleba ) wypisalam wszystkie produkty ktorych jeszcze nie mam w domu i bede piekla kazdego tygodnia inny chleb.
Najpierw te na drozdzach, a potem na zakwasie. Ale chleb ma smak prawdziwego chleba na zakwasie. Dodatki Chleb na zakwasie.
Chleb pszenny z mąki typu 7różni się nieco od chleba, który jadam na co dzień czyli orkiszowego, pełnoziarnistego na zakwasie żytnim lub orkiszowym czy mieszanym. Przepis i sposób wykonania tego chlebka zamieściłam w artykule:“Domowy chleb na zakwasie – łatwo, zdrowo i smacznie” Jednak chciałam spróbować innego chlebka oraz poeksperymentować trochę z pieczeniem. Orzechy i ziarna – kolejne popularne dodatki. Najczęściej jest to mak, sezam, siemię lniane, czarnuszka, orzechy włoskie i laskowe, choć piekarze znają i używają wiele więcej smacznych dodatków. Piekłam ten chleb kilka razy i za każdym razem jest podobnie.
Bardzo szybko rośnie góra chleba i oddziela się od całości. Chleb wychodzi mi osobiście trochę gliniasty. Moja znajoma piecze go na moim zakwasie i konsystencja jest idealna, a przepis ten sam, nawet ta sama forma i ta sama mąka.
Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz! Upieczenie swojego domowego chleba na zakwasie nie musi kojarzyć się z czymś niemożliwym. Od ponad roku nie jadam kupnego chleba. Nie używam również żadnych drożdży tylko zakwas żytni lub orkiszowy, który wyhodowałam w domu.
Wbrew pozorom nie jest to ani trudne czy jakoś wybitnie skomplikowane. Chleb na zakwasie… Kto raz spróbował dobrze wyrośniętego, aromatycznego, jeszcze ciepłego chleba na zakwasie – długo nie zapomni jego smaku. Zasmakowałem go ponad rok temu u szwagra Krzysztofa – ciasto wyrobił wieczorem, rosło całą noc, a poranek przywitał domowników zapachem świeżo upieczonego chleba…. Do środka możemy dodać dowolne dodatki – kminek, nasiona czy też suszone pomidory lub oliwki a nawet prażoną cebulę.
Pieczenie chleba na naturalnym żytnim zakwasie to sztuka. Jeśli używamy samego zakwasu, chleb będzie rósł dłużej. Jeśli dodamy drożdży, czas wyrastania chleba nam się skróci.
Po początkowej fazie ciągłych eksperymentów z mąkami i dodatkami w którymś momencie następuje odkrycie ulubionego codziennego chleba. Chleba uniwersalnego, który smakuje każdemu i ze wszystkim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.