Durszlak - leczo z miesem mielonym pieczarkami papryka. Dzisiaj na moim stole stanie leczo z pieczarkami. Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne! U mnie wersja podstawowa, sprawdzona i pyszna.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory należy sparzyć i zdjąć skórę, posiekać na kawałki. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. W Polsce często dodaje się cukinie oraz bakłażany. Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny.
Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu. Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy łyżki oleju, wkładamy mięso i smażymy ok. Następnie wkładamy cebulę i razem z mięsem smażymy ok.
Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażymy kolejne min. Pyszne leczo z mielonym mięsem. Gdy doskwiera głó a brak czasu na szykowanie wykwintnych potraw, doskonale sprawdzi się leczo. Umyte pieczarki oraz parówkę kroimy w grubsze plasterki.
Sprawdź jak przygotować bezmięsną wersję węgierskiego leczo, z pieczarkami, papryką, cebulą i przyprawami. Poznaj przepisy i inspiracje WINIARY. Rolada serowa nadziewana mięsem mielonym i pieczarkami.
Karczek zapiekany z ogórkami konserwowymi i cebulką w ketchupie. Mandarynkówka na bimbrze. Dzięki pieczarkom leczo zyskuje aromat grzybów, a smak dania staje się nieco łagodniejszy. To bez wątpienia pyszne i szybkie danie, którym ugościsz nawet największych smakoszy. Mieszanka przypraw jest wymyślona przez moją mamę.
Tego dania Ona nie pozwala mi doprawiać, sama bierze torebeczki i dosypuje przyprawy. Smakuje wyśmienicie a nasza wędlina nadaje mu wspaniały wędzony posmak. Możemy przygotować je z dodatkiem różnorodnych warzyw, czy grzybów. Kiedy leczo jest zbyt wodniste możemy pogotować je bez przykrywki, aby woda odparowała, jednak papryka może się rozgotować. Przepis na leczo z cukinii.
Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki.
Polecam podawać leczo z bagietką. Smalec roztopić, przełożyć do niego cebulę i zeszklić. Z mielonego mięsa zrobić małe kuleczki, przełożyć do cebuli i razem smażyć. Poniżej znajdziecie najlepsze przepisy na leczo! Klasyczne z papryki i kiełbasy, ale i pyszne wegetariańskie z cukinią i pieczarkami.
Paprykowe leczo z mięsem mielonym papryki myjemy, oczyszczamy kroimy w dużą kostkę. U nas leczo z makaronem występuje zazwyczaj w formie wege obiadowej, takiej prostej, bez nadpęcia i spięcia. Ponieważ u nas chętnych na kiełbasę nie ma, no ale na warzywa wszyscy bez wyjątku, to jedyne właściwe powstało wegetariańskie leczo z makaronem.
Jeśli chcemy wekować leczo z mięsem, to trzeba je pasteryzować dwa razy (a nawet trzy). Między pasteryzacją należy trzymać słoiki w temperaturze pokojowej, żeby ‚wykiełkowały’ przetrwalniki bakterii, które ubijemy przy kolejnej pasteryzacji. To tak przeciw zatruciu jadem kiełbasianym. Leczo podaje się z pieczywem. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny.
Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.