wtorek, 7 kwietnia 2015

Jak się robi spaghetti bolognese

Zaczekaj, aż się zeszklą, przemieszaj kilkukrotnie. Potem dołóż mięso mielone i lekko je obsmażasz, mieszając łopatką, żeby nie przywarło. Wtedy nie będzie żurku tylko barszcz biały. Natalia dni temu Papryki nadziewane mięsem mielonym i ryżem. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.


Jak się robi spaghetti bolognese

Przygotowanie dania spaghetti bolognese. Seler naciowy drobno posiekaj. Boczek pokrój w drobną kostkę. Mocno rozgrzej dużą patelnię i smaż na niej boczek, aż się zarumieni i wytopi się tłuszcz. Na patelnię przełóż cebulę, wlej oliwę z oliwek i smaż, aż się zeszkli.


Zobacz, jak zrobić spaghetti bolognese! Mięso przesmaż na patelni z oliwą, dopraw solą i pieprzem. Dodaj puszkę pomidorów, zioła i duś minut na dość dużym ogniu, dopraw. Wlej mleko i gotuj godziny na bardzo małym ogniu, aż powstanie aksamitny sos. Dodane przez haneczkap w: Tylko o kuchni.


Obgotowane w wodzie z solą grzyby ładuję do wyprażonych słoików, zakręcam, odwracam na łebki. Podstawą dobrego spaghetti bolognese jest prawidłowo przyrządzony sos boloński. Jakość użytych składników i staranność jego wykonania przekłada się na efekt końcowy. Idealny sos boloński powinien dosłownie rozpływać się w ustach i mieć jednolitą, emulsyjną strukturę powstałą z długiego gotowania.


Wybierz ulubiony makaron, przygotuj sos według naszego sprawdzonego przepis i oczaruj gości doskonałym spaghetti po bolońsku. W oryginale zazwyczaj serwuje się makaron tagliatelle, który szczerze polecam, ale jako, że spaghetti nadaje się równie dobrze i jest znacznie popularniejsze, to możecie ragu alla bolognese serwować właśnie z tym rodzajem makaronu (ja w tym przypadku też tak zrobiłem). Jak sie robi ryź praźony? Dzięki tym prostym i szybkim przepisom przygotujesz błyskawiczny obia który wszystkim członkom rodziny będzie smakował! Dzieciaki oszaleją, mąż będzie prosił o dokładkę!


Wśród naszych przepisów znajdziesz klasyczne spaghetti bolognese i nietypowe spaghetti z dynią i pomidorami. Składniki dag makaronu spaghetti dag pomidorów cebula pół łyżeczki mielonej ostrej papryki łyżeczka posiekanego oregano ząbki czosnku pół łyżeczki posiekanego rozmarynu łyżki oliwek łyżka oliwy łyżki posiekanej bazylii łyżka kaparów sól pieprz Opis przygotowania Pomidory umyć, pokroić, wycinając nasady ogonków. Cebulę i czosnek obrać, opłukać, posiekać. Trzeba nastawić od razu wielki gar, a niewykorzystany zamrozić w pojedynczych lub podwójnych porcjach. Bo sos boloński świetnie się mrozi, nic nie tracąc na smaku.


Można go rozmrażać od razu na patelni, podgrzewając powoli. Używamy go przede wszystkim do makaronów, w tym do popularnego spaghetti à la bolognese i do lasagne bolognese. Chociaż można kupić wiele rodzajów gotowych (i bardzo dobrych) sosów do spaghetti, to jednak nie ma to, jak sos domowej roboty. Za pomocą kilku prostych składników sprawisz, że wszyscy domownicy i goście będą wołali o dokładkę. Macie dosyć jedzenia sosów ze słoika, które są marną imitacją sosu do spaghetti bolognese ? Dzisiaj poznacie prosty sposób na stworzenia własnego sosu na bazie sosu pomidorowego (lub jeśli wolicie można na bazie pomidorów z puszki lub świeżych obranych ze skórki i zmiksowanych - polecam pomidory malinowe, gdyż są mega słodkie i pyszne :)).


Sos boloński przygotowuje się łatwo i szybko, wystarczy podsmażyć mięso z pomidorami i doprawić. Oczywiście prawdziwy sos bolognese powinien zostać zrobiony z soczystych, pachnących i dojrzałych pomidorów, ale ja moje bolognese robię w wersji minimalistycznej. Teoretycznie danie jest proste do wykonania ale warto zwrócić uwagę na kolejność wykonywanych czynności, ponieważ to tez ma znaczenie.


Każdy kucharz ma własny sposób przyrządzania tego legendarnego dania. Nie trzeba wielkich zdolności, aby je zrobić, więc poradzą sobie z owym daniem dosłownie wszyscy. Prawdziwe spaghetti bolognese robi się stosunkowo długo, ale uwierzcie mi - warto! Według mnie, moje spaghetti bolognese na szybko jest lepszym. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.


Nie dlatego, że taki kaprys mają Włosi, ale dlatego, że jest to logiczne i wynika z konstrukcji potrawy. Mięsne bolognese jest sosem zbyt ciężkim, aby utrzymało go spaghetti – po prostu zjedzie z makaronu. W tym tygodniu mamy ochotę na włoską kuchnię.


Bolognese nie nadaje się do spaghetti ! Dlatego zebrałyśmy przepisy na najpopularniejsze włoskie dania. Mamy tu saltimboccę, gnocchi, pizzę i lasagne. Sos bolognese powinno się podawać na makaronie tagliatelle lub pappardelle. Nie powinno się serwować tego sosu ze spaghetti, gdyż jego cienkie nitki mogą nie utrzymać dobrze ciężkiego sosu. Najczęściej tak podaną potrawę posypuje się parmezanem lub drobno startym żółtym serem.


Jak się robi spaghetti bolognese

Chce mojemu kochanemu mezowi zrobic dzisiaj na kolacje spagetti bolognese takie tam zwykle bez wymyslania. Mam juz gotowy sos w sloiczku ale nie wiem jak smarzyc mieso mielone. Czy moze dodoac do niego wody? Pamietajmy, aby kawałki, z których przyrządzamy mięso były świeże i ładne.


Przykładowo może to być wieprzowa łopatka wraz z kawałkiem wołowiny gulaszowej. A nka, bohaterka serialu ”Przepis na życie” (w tej roli Magda Kumorek) robi spaghetti bolognese w nieco inny sposób. Mianowicie, nie dodaje mięsa do sosu, ale robi z niego małe pulpeciki, które układa później na makaronie i polewa sosem.


Postanowiłam i ja przygotować taką wersję tej potrawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty