poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Makaron bolognese

Przepis na klasyczne spaghetti Bolognese. Podstawą dobrego spaghetti bolognese jest prawidłowo przyrządzony sos boloński. Jakość użytych składników i staranność jego wykonania przekłada się na efekt końcowy.


Idealny sos boloński powinien dosłownie rozpływać się w ustach i mieć jednolitą, emulsyjną strukturę powstałą z długiego gotowania. Spaghetti bolognese ze świeżymi pomidorami.

A dopiero potem dowiedziałem się, że tzw. Makaron z sosem mięsno-pomidorowym. Sos bolognese najlepiej gotować na maleńkim ogniu przez kilka godzin - im dłużej, tym lepiej. Sprawdź i przekonaj się, że nabiera wtedy głębokiego smaku - jest naprawdę przepyszne! Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.


Mieszamy, żeby poszczególne wstążki nie zlepiały się ze sobą. Kiedy wypłyną na powierzchnię (mniej więcej po minutach), są gotowe i można je odcedzić.

Zasmakuj we włoskiej kuchni i wypróbuj przepis na wyśmienity makaron Bolognese z nutą pachnącego czosnku. Będzie idealny jako szybkie danie obiadowe lub pyszna kolacja – nagroda po ciężkim dniu pracy. Zaserwuj go swojej rodzinie lub znajomym, a na pewno każdy doceni jego pomidorowy, głęboki smak. Parujący makaron układasz na talerzach w gniazda, a potem polewasz gorącym sosem. Możesz posypać spaghetti tartym parmezanem lub dowolnym żółtym serem jaki znajdziesz w lodówce.


Dodać przecier pomidorowy. Przyprawić oregano i pieprzem. Jeżeli trzeba odparować nadmiar płynu, doprawić śmietanką, pieprzem, solą i cukrem. Podawać makaron z sosem.


MAKARON Z SOSEM BOLOGNESE Przyszła pora na prawdziwy, oryginalny makaron z sosem bolognese będącym klasycznym włoskim sosem mięsnym w typie Ragù. Wybierz ulubiony makaron, przygotuj sos według naszego sprawdzonego przepis i oczaruj gości doskonałym spaghetti po bolońsku. SOS BOLOGNESE Przyszła pora na prawdziwy, oryginalny sos bolognese czyli włoski mięsny sos boloński w typie Ragù. Jest on idealny do makaronu.


Zasada Włochów jest słuszna, u mnie do zdjęcia pozowało spaghetti, ale to prawda, że lepiej użyć wstążek czy innego, grubszego makaronu. Ja bolognese także czasem podaję z penne, czasem z farfalle. Lola Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Commandaria.

Klasyczny włoski makaron z mięsno-pomidorowym sosem wzbogacony szpinakiem. Wyborne danie, które zawsze się udaje. Dzień dobry, Lubicie makaron? Ja uwielbiam i nie wyobrażam sobie bez niego życia. Szczególnie ten z dodatkiem sosu pomidorowego.


Tym razem postawiłam na wysokobiałkowy sos inspirowany włoskim bolognese. Bez mięsa, za to z dodatkiem czerwonej soczewicy i wędzonego tofu. Dzięki tym prostym i szybkim przepisom przygotujesz błyskawiczny obia który wszystkim członkom rodziny będzie smakował! Dzieciaki oszaleją, mąż będzie prosił o dokładkę!


Wśród naszych przepisów znajdziesz klasyczne spaghetti bolognese i nietypowe spaghetti z dynią i pomidorami. W oryginale zazwyczaj serwuje się makaron tagliatelle, który szczerze polecam, ale jako, że spaghetti nadaje się równie dobrze i jest znacznie popularniejsze, to możecie ragu alla bolognese serwować właśnie z tym rodzajem makaronu (ja w tym przypadku też tak zrobiłem). Tak, do takiego sosu bolognese może być zamiast makaronu kasza gryczana, także palona. Jeśli mimo wszystko porcja jest dla Ciebie za duża, zrezygnuj w owocu. Po odcedzeniu zachowaj kilka łyżek wody, w której gotował się makaron.


Jego historia sięga czasów średniowiecza. Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie najczęściej mielonych, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku. Pastę lub lasagne z sosem bolognese możemy dziś dostać niemal wszędzie. Czy jednak rzeczywiście wszędzie zjemy dobre bolognese? Ten sos, podobnie jak inne tradycyjne dania, ma sekret, który jest nie do przeskoczenia.


A jest nim długość gotowania! Czas przygotowania 10min. Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania.


Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane. Polecam Pan Sylwetka :D. Pyszny, a przy tym łatwy w przygotowaniu makaron z sosem bolognese. Doskonała propozycja na obiad w prawdziwie włoskim stylu. Przygotowanie dania spaghetti bolognese.


Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Seler naciowy drobno posiekaj. Boczek pokrój w drobną kostkę. Mocno rozgrzej dużą patelnię i smaż na niej boczek, aż się zarumieni i wytopi się tłuszcz. Na patelnię przełóż cebulę, wlej oliwę z oliwek i smaż, aż się zeszkli.


Cebulkę pokrojoną w kostkę zeszklić lekko na patelni, dodać mięso mielone i chwilkę jeszcze podsmażyć(około minuty), zalać wszystko przecierem pomidorowym, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, porwane zioła i dusić pod przykryciem około minut. Na tarce ścieramy marchew i seler, cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozdrabniamy. Powinniśmy postarać się o proporcje 1x cebula, 1x marchew, 1x seler, 5x czosnek – jak na zdjęciu poniżej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty