wtorek, 28 kwietnia 2015

Przepis na leczo na zimę

Przepis na leczo do słoików na zimę. Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi). Leczo na zimę (w słoiku) 1. Cukinię obieramy i wydrążamy środek. Twarde boki kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy.


Przepis na leczo na zimę

Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni. Po upływie tego czasu dodajemy pokrojone w kostkę papryki, ziela angielskie oraz liście laurowe. Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis. Jak zrobić leczo na zimę?


Idealne danie na kawałek lata w środku zimy. Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić pyszne danie, wystarczy. Dodane przez dulas w: Tylko o kuchni.


Ja każdego roku robię kilkanaście słoików z leczo na czas kryzysu gdy nic nie będzie w lodówce:). Na dwie bardzo duże cukinie należy dodać około kg. Warzywne leczo pachnące słońcem i wakacyjnymi wspomnieniami.


W tym roku nie udało mi się całej porcji zamknąć w słoikach, bo cześć zjedliśmy na bieżąco, od razu po przygotowaniu;) Teoretycznie jednak całość powinna się zmieścić w ok. Zróbcie je koniecznie, bo jest pyszne! Może się zdarzyć, że na mamy czasu na gotowanie albo mamy nieprzewidzianych gości.


Idealnie jest wtedy mieć leczo z cukinii na zimę. W sezonie letnim, kiedy warzywa są najlepsze i tanie, warto. Sprawdź nasze doskonałe przepisy na leczo do słoików! Mam większą ilość cukinii. Zrobiłam leczo do słoików na zimę.


Dziś proponuje kolorowe leczo w słoiku, do którego później wystarczy tylko dodać podsmażoną kiełbaskę, wędzony boczek albo dowolne mięso i mamy pyszny oraz. W szczycie sezonu, kiedy mamy najsmaczniejsze (i najtańsze) warzywa, warto poświęcić trochę czasu i zrobić pyszne przetwory na zimę. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. Dodatek kiełbasy śląskiej lub jałowcowej nada wykwintnego aromatu.


Przepis na leczo na zimę

Robiłam je nie pierwszy raz, moja mama robi od paru lat, a przepis dostałam od teściowej. Słoiki są zawekowane już przynajmniej miesiąca, ale dopiero dziś znalazłam chwilę, by zaproponować Wam przepis na leczo do słoików na zimę. Nadmiar cukinii i pomidorów w ogrodzie sprawił, że musiałam je jakoś wykorzystać.


Dobrze mieć pod ręką takie weki, gdy np. Zima za pasem, a sezon na pomidory i paprykę trwa, dlatego to najlepszy czas na przygotowanie pysznego leczo do słoików. Wystarczy wrzucić do garnka, podgrzać i mamy gotowy obiad. Danie to można zapasteryzować w słoikach i zostawić sobie gotowe na inne okazje zimą, kiedy zabraknie nam czasu na przygotowanie obiadu lub kolacji.


Do cebuli dodać pokrojoną w kostkę paprykę i chwilę razem smażyć. Też robię takie leczo na zimę. Super, że można cieszyć się smakiem własnych warzyw nawet zimą. Podpowiedzcie ,co jeszcze można zrobić z cukinii na zimę ? O przechowaniu w stanie surowym ,chyba nie ma mowy ? Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję. Sierpień i wrzesień to najlepszy czas, żeby zrobić przetwory z papryki.


Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Papryka idealnie nadaje się do marynowania w occie i przygotowywania jej oliwie czy zalewie. Zachowuje kształt i smak.


Przepis na leczo na zimę

Uprzednio upieczona i brana ze skórki, staje się idealnie miękka i nabiera słodyczy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty