Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu. Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury.
Posoloną podsmażam na oliwie do czasu aż lekko się zeszkli. Dodaję pokrojone w plasterki pieczarki i smażę. Pod koniec daję również starty lub przepuszczony przez praskę czosnek i suszone papryki. Coś ciepłego, sytego, domowego.
Sprawdź jak przygotować bezmięsną wersję węgierskiego leczo, z pieczarkami, papryką, cebulą i przyprawami. Poznaj przepisy i inspiracje WINIARY. Zapraszam dzisiaj na proste pyszne i domowe leczo z pieczarkami. Możliwe do przygotowania w wersji z kiełbasą, bez kiełbasy lub z fasolą.
Kroki wykonania: Cebulę obrać,pokroić w piórka,zeszklić na rozgrzanym oleju. Zestawić patelnie z ognia,cebulę obsypać papryką w proszku. Papryke dokładnie oczyścić i pokroić w paski. Dodać do cebuli i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu ok min.
Dodać pokrojone w plastry i podsmażone pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Pomidory sparzyć,obrać ze skórki,pokroić i. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo.
Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.
Polecane przepisy: min. Szaszłyki z kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych. Leczo z cukinią i pieczarkami. Pierogi z kapustą i grzybami. Kiełbaskę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem.
To samo zrobić z pieczarkami. Cebulę, pokrojoną w kostkę, podsmażamy na oleju. Cukinię i pomidory podlać wodą i dusić. Podsmażoną, przekładamy do większego garnka. Oczyszczone, umyte pieczarki kroimy.
DRUKUJ PRZEPIS Drukuj ze zdjęciem Drukuj bez zdjęcia. Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. Dzięki pieczarkom leczo zyskuje aromat grzybów, a smak dania staje się nieco łagodniejszy. To bez wątpienia pyszne i szybkie danie, którym ugościsz nawet największych smakoszy.
Dzisiaj zabieram się za to leczo. Mam wszystkie tu wymienione produkty warzywne z własnego ogródka. Muszę je wykorzystać aby się nie zmarnowały. Dobry pomysł z takim przetwarzaniem.
Zamierzam leczo przechować w słoikach, po uprzedniej pasteryzacji, na okres jesienno-zimowy. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem.
To wyjątkowo proste i pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmuje długo. Różni się proporcją warzyw i dodatkiem pieczarek. Justyś Wyświetl mój pełny profil.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.