poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Leczo cukinia papryka

Leczo cukinia papryka

Dzisiaj zabieram się za to leczo. Mam wszystkie tu wymienione produkty warzywne z własnego ogródka. Muszę je wykorzystać aby się nie zmarnowały. Dobry pomysł z takim przetwarzaniem.


Zamierzam leczo przechować w słoikach, po uprzedniej pasteryzacji, na okres jesienno-zimowy. Kiełbaskę dodam po otwarciu słoika- podsmażoną. Przepis: cukinia, papryka, kiełbasa, cebula i pomidory. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania.


To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Ostatnio modne są wszelkie wersje wege, bez tego czy tamtego, ale ja ze starej szkoły ;D Mamine leczo wymiata. Przepis na leczo z cukinii. Leczo klasyczne, na mięsku.


Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką.


Cukinię umyć, pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka, poddusić na oleju, dodać pokrojony czosnek, cukinię, szczyptę soli. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.


Leczo cukinia papryka

Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Nasze leczo z cukinią i bakłażanem przypomina nieco wegetariańskie ratatouille z Prowansji, które zawiera przede wszystkim cukinię i bakłażana. W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!).


Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna. To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw. Moje leczo z kiełbasą i cukinią szykuje się błyskawicznie.


Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem. To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania. Takie klasyczne, bez mięsa i dodatków. Do cebuli dodaj kiełbasę, paprykę, przyprawy (słodka i ostra papryka) oraz koncentrat.


Smaż całość przez kilka minut. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, cukinię pokrój w półplasterki, dodaj do garnka z papryką. Całość zalej passatą, gotuj około minut. Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody. Po upływie wyznaczonego czasu duszenia dorzucamy do garnka cukinię i pieczarki i dusimy do momentu, aż cukinia będzie prawie miękka (ale nie może się rozlatywać).


Pyszne leczo z mielonym mięsem. Dodaję usmażone wcześniej skwarki i pokrojoną w plasterki kiełbasę, i na większym ogniu gotuję leczo przez ok. Previous Post Sałatka pieczarkowa z konserwowymi ogórkami oraz szynką. Darek Dania różne Leave a comment.


Prawdziwe leczo koło cukinii nie stało. Mieszkamy jednak w Polsce, więc możemy to trochę nagiąć. ZAWSZE robi bez cukinii.


Leczo cukinia papryka

Przepis jest prosty, nie ma w nim żadnych kombinacji i zbędnych składników. Składniki: 5g ulubionej kiełbasy duże czerwone. Dusimy na małym ogniu min.


Po minutach całość zalewamy pomidorami z puszki i jeśli jest potrzeba dodajemy resztę wody, przyprawiamy do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty