Leczo jest na Węgrzech tym czym w Polsce bigos. Przepis: cukinia, papryka, kiełbasa, cebula i pomidory. Moje leczo z kiełbasą i cukinią szykuje się błyskawicznie. Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem. To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania.
Musimy korzystać z niskich cen warzyw i rozkoszować się ich smakiem póki są. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Ja proponuję wersję lżejszą. Do podsmażenia cebuli użyłam oliwy z oliwek a zamiast słoniny chudą wędzoną kiełbasę.
Ponieważ w moim domu leczo jada się jako główne danie z dodatkiem pieczywa, ekstra składnikiem jest cukinia, która je świetnie uzupełnia, a dla zaostrzenia smaku mała papryczka chilli. Dusimy na małym ogniu min. Po minutach całość zalewamy pomidorami z puszki i jeśli jest potrzeba dodajemy resztę wody, przyprawiamy do smaku.
Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią.
Przygotowuje się je dość szybko i można zaserwować je w efektowny sposób. Pokrojoną kiełbasę podsmaż razem z warzywami – papryką, cukinią, bakłażanem i cebulą. Coś ciepłego, sytego, domowego. Cukinia z kiełbasą W sezonie letnim danie to często gości na moim stole nie tylko dlatego, że jest bardzo smaczne, ale też dlatego, że szybko się je przyrządza.
Cukinia jest pożytecznym warzywem, które wykorzystuje się w wielu potrawach. Jedna z nich to cukinia smażona na patelni z kiełbasą i cebulą. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw.
Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Durszlak - zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cukinią. Leczo to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych.
Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. Leczo z kiełbasą, leczo do słoików Archiwum. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany. Cukinia faszerowana kiełbasą to jedna z najsmaczniejszych przekąsek, którą warto przyrządzić, gdy tylko na straganach pojawi się świeża cukinia. Sprawdź, jak zrobić zapiekane łódeczki z cukinii nadziewane kiełbasą i żółtym serem.
W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Tortellini z cukinią, kiełbasą i kukurydzą z sosem pomidorowym to wspaniały pomysł na szybkie, ale efektowne danie z patelni we włoskim stylu. Zrobisz je już w minut.
Podane z ulubioną kiełbasą, cukinią, cebulką, czosnkiem i intensywnie pomidorowym sosem pozwoli Ci zakochać się we włoskiej kuchni. Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw. Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów.
Polecamy: Przepisy na przetwory z cukinii - na słodko i na słono. Next Post Kluski-pierogi leniwe z białym serem, masłem oraz bułką tartą. Darek Przetwory różne do słoików oraz dodatki Leave a comment. Przyprawić do smaku pieprzem, bazylią, solą i czubricą, (pamiętajmy jednak że czubrica to dość ostra przyprawa więc z tym ostrożnie). Jeśli chcecie zrobić tę potrawę np.
Przykryć pokrywką i od czasu do czasu delikatnie mieszać. Cukinia z kiełbasą – super proste do przygotowania danie jednogarnkowe (czy też jednopatelniowe), które samo w sobie stanowi smaczny posiłek. Można powiedzieć, że to taka sałatka na ciepło.
By danie było jeszcze bardziej sycące można zjeść je z ryżem i np jajkiem jajkiem sadzonym. Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. Podsmażoną paprykę przekładamy do naczynia z kiełbasą.
Na tę samą patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, do zimnej oliwy dodajemy plastry czosnku, następnie starte na tarce o grubych oczkach cukinie (startą cukinię powinniśmy odsączyć wcześniej z nadmiaru soku) oraz sól. Smażymy około minut, co chwilę mieszając. Na pierwszy ogień poszło leczo z cukinią i kiełbasą. Proporcje dania są oczywiście dowolne, nie jest to jakiś konkretny przepis.
Nie zważyłam cukinii, ale dałam mniej więcej tyle. Wszyscy wiedzą, że leczo, to potrawa węgierska, ale czy ktokolwiek będąc na Węgrzech jadł leczo? Zatem ogłaszam, że od dziś, leczo z papryką i cukinią jest narodowym daniem polskim (z węgierskim rodowodem) i staje w zasłużonej alei dań jednogarnkowych obok…. Za co najbardziej lubię leczo?
Mama w okresie letnim robiła je bardzo często, zawsze zjadaliśmy je z ogromnym apetytem po całym dniu biegania po dworze. To mój smak dzieciństwa! Makaron z cukinią i kiełbasą - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.