Potem zmniejsz ogień i duś potrawę, aż warzywa będą miękkie. Potrawę dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką, dodaj zrumieniony boczek, chwilę podduś. Przepis na leczo jest banalnie prosty, trzeba jednak poznać małą tajemnicę, aby leczo własnej produkcji było idealne. Mieszanki warzywne Hortex to idealne połączenie aromatycznych warzyw. Nasze mieszanki zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia a kulinarni podróżnicy również znajdą w naszej ofercie coś dla siebie.
Pyszne i aromatyczne leczo warzywne to propozycja na obiad lub kolację, a także na smakowity dodatek do szkolnej kanapki. W czym tkwi sekret dobrego leczo? Liczy się odpowiednia kolejność dodawanych składników oraz krótki czas smażenia. Dzięki temu wszystkie warzywa pozostaną jędrne i zachowają swój smak.
Zobacz, jak zrobić leczo. Przepisy na leczo są różne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Leczo - danie proste i smaczne.
Niektórzy lubią dodać do lecza. Warzywa powinny stanowić podstawowy składnik każdej kuchni. Warzywne leczo jest polecane osobom, które lubią dania z papryką i aromatyczną kuchnię. Jakie dodatki, przyprawy i zioła do leczo Bazą leczo jest świeża papryka i wyrazista w smaku cebula. Jedną z głównych przypraw jakie stosuje się do leczo jest papryka w proszku lub świeża - ostra.
Jeżeli potrawa ma być pikantna, wtedy wybiera się chili, a w wersji łagodnej dodaje się słodką paprykę w proszku. Dzisiaj mam dla was bogate, pyszne leczo warzywne z fasolą, bakłażanem, papryką i pomidorami. Moje leczo warzywne jest taką alternatywną dla gulaszu warzywnego, dla duszonej fasoli czy pieczonych warzyw, którą możecie jeść od rana do wieczora. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu.
Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Przykład dania, do którego możemy wykorzystać sezonowe letnie warzywa, także wtedy gdy nie mamy za bardzo innego pomysłu co z nich przygotować. Warzywa dorzucamy do pieczarek i dusimy aż będą miekkie. Następnie dodajemy poszatkowane ogórki i doprawiamy do smaku. Może być w wersji mięsnej i wegetariańskiej.
Na pewno znajdą się tam warzywa - od cebuli po cukinię. Pilnuj, by były miękkie, ale uważaj, by się nie rozpadły. Tak przygotowane leczo możesz podawać na różne sposoby. Jednym z nich jest dodatek w postaci ugotowanego ryżu.
Mogą to być również grzanki albo pieczywo czosnkowe. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów. Cukinia, a dla innych kabaczek to warzywo dyniowe, którego miesiącem sezonowym jest sierpień.
Cukinia ma neutralny smak i twardą konsystencję, którą traci podczas obróbki termicznej. Placki z cukinii czy też leczo z cukinią to tylko jedne z wielu popularnych potraw przygotowywanych z wykorzystaniem tego warzywa. Jakie właściwości i wartości odżywcze posiada cukinia? Potrawa jest jednogarnkowa, więc po jej ugotowaniu nie walczymy ze stosem brudnych naczyń w kuchni.
A poza tym przygotowuje się ją szybko – to jej zdecydowana zaleta, bo kiedy w ciągu tygodnia nie mam zbyt wiele czasu, wiem, że leczo to świetny wybór dla całej mojej rodziny. Paprykę oczyścić i pokroić w cienkie paseczki, cebulę pokroić w talarki, pomidory sparzyć i obrać ze skórki - pokroić (dowolnie). Do garnka średniej wielkości wlać trochę wody (tak by zakryła dno) a następnie dodać jedną część warzyw. Smak tego pysznego dania z papryki chodzi za tobą od kilku dni.
Ale ten tłusty wywar, kaloryczna kiełbasa i mięso. Jest rozwiązanie tego problemu! Możesz w bardzo krótkim czasie i przy niewielkim wysiłku przygotować pyszne leczo warzywne, a jeśli nie możesz oprzeć się mięsnej pokusie, dodać do niego zdrowe mięso z indyka.
To wyjątkowo proste i pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmuje długo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.