piątek, 29 kwietnia 2016

Biszkopt bez ubijania białek

Skończ ubijanie jak tylko białka będą już sztywne i nie będą się wylewać. Jeśli będziesz ubijać białka zbyt długo, doprowadzi to do. Wtedy po upieczeniu i ostudzeniu odwracamy go ‘do góry nogami’, aby wyrównać wierzch.


Biszkopt kakaowy czasami wyrasta z górką. Najlepsza miska do ubijania białek to metalowa lub szklana. Miska musi być czysta i sucha. Mąka dodawana do masy jajecznej powinna być uprzednio przesiana.


Nie tylko ułatwi to równomierne rozprowadzanie jej, ale też sprawi, że biszkopt będzie bardziej puszysty. W tym celu piekarnik rozgrzewamy odpowiednio wcześniej. Aby powietrze wtłoczone podczas ubijania białek i kremu z żółtek pozostało w cieście jak najdłużej, należy trzymać się ważnej.


Biszkopt bez ubijania białek

Opis: Nie oddzielamy białka od żółtka. Całe jajka utrzeć mikserem z cukrem na gęstą mase. Po przestudzeniu można go dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Porada: Możesz też nie ubijać osobno białek na sztywno.


Zrobiłam ten biszkopt z truskawkami również drugą metodą i wyszedł tak samo pysznie. Na samym początku nie oddzielaj wówczas białek od żółtek. Jak ubijasz mikserem to można cukier wrzucić od razu do białek, ale jak ubijasz ręcznie to lepiej jest przez chwilę ubijać białka same, a cukier dodać po chwili, to skróci czas ubijania, bo białka z cukrem i tak się dość długo ubijają.


Biszkopt bez ubijania białek

TO CIASTO MOŻNA PIEC NIE TYLKO WTEDY, GDY JEST SEZON NA WIŚNIE. Desery Łatwe ciasto wiśniowe. JEŚLI JEDNAK UŻYWAMY WIŚNIOWYCH. Mam dobre, sprawdzone jajka, idealnie czyste i naczynie, motylek itp. TM według Waszych wskazówek i nic.


Będę teraz piekła torty i muszę mieć dobry biszkopt, czy nie da się jeszcze czegoś zrobić? Nie wiesz, jak zrobić biszkopt rzucany? Wykorzystaj metodę uderzania o podłogę lub upiecz ten z proporcji na jaj. Nie zapomnij dobrze ubić białek na sztywno.


Ubić białka na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania połowę cukru. Resztę cukru i mąkę przesiewać przez sitko sypiąc na biszkopt, jednocześnie mieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej blaszki, piec w niezbyt mocno nagrzanym piekarniku.


Jeśli Pani widzi, że coś jest nie tak, proszę przygotować biszkopt od nowa, z największą starannością. Nie ma wtedy sensu go piec. Przepis jest opisany dokładnie, proszę jeszcze przejrzeć komentarze. Niektóre receptury zalecają ubicie białek na początku i wymieszanie jej z innymi składnikami, inne zaś nakazują dodanie białek na samym końcu.


Biszkopt bez ubijania białek

L), składniki muszą być w temp. Długość ubijania zależy od mocy miksera. Dlatego na początek ubijaj min.


Po dodaniu żółtek bo ubitych białek miksujemy całość krótko, tylko do połączenia się składników. Temperatura białek nie jest tak ważna, niektórzy zalecają ubijanie białek dobrze schłodzonych, ale nie ma to uzasadnienia. Dobrze jest jednak dodać do białek szczyptę soli i ubijać (ja używam miksera) najpierw na małych obrotach do spienienia a potem zwiększyć obroty i ubijać aż piana będzie sztywna, bielusieńka i lśniąca.


Moja tortownica ma średnicę cm. Piekarnik nagrzewam do 1st. Jajka myję, sparzam i oddzielam białka od żółtek.


Białka ubijam na sztywną pianę dodając stopniowo cukier –ja dodaję na 2-razy, nie przerywając ubijania białek. Dobrze, jeśli jego góra jest równa – wtedy łatwo można pokroić go na warstwy. Idealny biszkopt powinien być lekki i delikatny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty