piątek, 1 kwietnia 2016

Przepis na perliczkę

Najlepsza pieczona perliczka – przepis. Mięso umyć, starannie oczyścić w środku tuszki, pozbawić resztek piórek. Związać nóżki bawełnianym sznurkiem. Sól dodać do wody, wymieszać do rozpuszczenia i zanurzyć w niej perliczkę. Odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki) na 12- godziny.


Podajemy przepis na pieczoną perliczkę. Po latach zapomnienia perliczki pojawiają się coraz częściej w polskich supermarketach, w cenie ok. Jak przyrządzić perliczkę?


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Do środka włóż pokrojone w małe cząstki jabłka i cebulę, a także pokrojony i doprawiony pieprzem i solą boczek. Nafaszerowaną perliczkę umieść w żaroodpornym naczyniu, na wierzch dodaj masło i przykryj ją pokrywką.


Przepis na perliczkę

Perliczka pieczona w soku pomarańczowym i miodzie. W tym czasie perliczkę kilkakrotnie smarować glazurą i polewać sosem z dna brytfanny. Na tym etapie trzeba pilnować aby skóra się nie przypaliła. Umytą perliczkę natrzeć dokładnie solą i pieprzem, włożyć do głębokiego naczynia żaroodpornego (lub brytfanny), polać roztopionym masłem i 3-łyżkami oleju, dodać pokrojoną w kostkę słoninę, goździki, oprószyć odrobiną startej gałki muszkatołowej.


Zdziwiłam się widząc perliczkę w biedronce – zastanawiałam się czy dobre. Zaczęłam „grzebać” w internecie no i trafiłam na Twój przepis. Doczytałam się, że idealna na dietę a ja mam bezglutenową i odchudzającą również, więc miałam problem co zrobić na świąteczny stół dla siebie. Całkiem niedawno i zupełnie przypadkiem będąc w sklepie wpadła mi w oko perliczka.


Przepis na perliczkę

Wkładamy do piekarnika na około godziny. Upieczoną perliczkę przekładamy na półmisek i odstawiamy na minut przed rozkrojeniem. Pozostały w naczyniu sos przelewamy do rondelka i podgrzewamy na średnim ogniu, redukujemy aż nabierze konsystencji gęstego syropu. Dodane przez Tosca w: Tylko o kuchni.


To ja Ci podam tradycyny sposób, w jaki robę ja, moja mama, a wcześniej babcia. Chcesz podzielić się swoimi przepisami? Gorąco zapraszam do przesyłania ich do mnie.


Przepis na perliczkę

Wyjąć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozgrzewamy piekarnik do 2stopni Celsjusza. Kawałki mięsa wykładamy na blachę do pieczenia. Polewamy oliwą z oliwek i układamy starte orzechy. Tak przygotowaną perliczkę serwujemy z ulubioną surówką.


Pieczemy przez minut. Karol wyruszył do położonej niedaleko Szczytna wsi Wawrochy. Odwiedził tam prowadzone gospodarstwo ekologiczne, należące do Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych. Tym razem Okrasa zaprasza widzów na dania z perliczki.


Mięso tego gatunku drobiu, dziś w Polsce nieco zapomniane, było zawsze cenione w staropolskiej kuchni. Pierwszą potrawą są piersi perliczki w sosie z leśnych. Nie do końca rozumiem przepis - boczek smażymy z szalotką i przekładamy do naczynia żaroodpornego, a perliczkę smażę w garnku z boczkiem - czyli te 50g boczku mam podzielić na części?


Obrane jabłko pokrój w kostkę, dodaj do niego łyżkę oliwy i łyżeczkę majeranku. Nadziej perliczkę tak przygotowanym farszem. Naczynie żaroodporne, folia aluminiowa.


Odstaw do zamarynowania na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Piekarnik nagrzej do 1stopni. Przygotuj brytfankę z pokrywką. This feature is not available right now.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty