środa, 13 kwietnia 2016

Sos do spaghetti z mięsem

Przepis na dziś to mój ulubiony sos pomidorowy z mielonym mięsem, który przede wszystkim przygotowuję do makaronu typu spaghetti, ale będzie on równie dobrze pasował do ryżu czy kopytek. Dodatkowym plusem tego sosu jest to, że za jednym razem możecie przygotować większą porcję, a po całkowitym wystudzeniu sos poporcjować i. Polecane przepisy: jak połączyć mięso mielone z sosem w słoiku do spaghetti Zobacz więcej. Dania główne Dietetyczne spaghetti. Rewelacyjne spaghetti w wersji light dla dbających o linię ! DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni.


Sos do spaghetti z mięsem

Najprostsze spaghetti bolognese - sposób przygotowania: Przygotuj sos do spaghetti: na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wsyp pokrojony w plasterki czosnek i cebulkę posiekaną w talarki. Zaczekaj, aż się zeszklą, przemieszaj kilkukrotnie. Potem dołóż mięso mielone i lekko je obsmażasz, mieszając łopatką, żeby nie przywarło.


Kolejno dodać marchewkę. Wszystko razem chwilę smażyć. Dodać pomidory w puszcze (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i wywar. Przyprawić solą, pieprzem i oregano.


Spaghetti ugotować według przepisu na opakowaniu. Nie trzeba wielkich zdolności, aby je zrobić, więc poradzą sobie z owym daniem dosłownie wszyscy. Dodaj do spaghetti sos z mięsa mielonego i dokładnie wymieszaj. Polska wersja tego przepisu zawiera znacznie więcej mięsa niż ta tradycyjna.


SPAGHETTI Z MIĘSEM MIELONYM I SOSEM POMIDOROWYM. Na oliwę wrzucamy ząbki czosnku, chwilkę przesmażamy aby ,,oddał aromat oliwie. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno siekamy, gotowe warzywa wrzucamy na patelnię, chwilę przesmażamy. Bolognese – jak zrobić własny sos do spaghetti?


Oto przepis na domowy sos do spaghetti bolognese dla dwóch osób. Czas wykonania to około minut. Jeśli czas Was goni a szukacie prostego sposobu na pyszne spaghetti, niekoniecznie tłuste, podobne do sosu bolognese, polecam mój przepis.


Wybierz ulubiony makaron, przygotuj sos według naszego sprawdzonego przepis i oczaruj gości doskonałym spaghetti po bolońsku. Ponieważ woda z makaronu zawiera dużo skrobi i zagęści nam sos. Następnie dodajemy mielone mięso, smażymy aż odparuje całą wodę i lekko się podsmaży. Całość mieszamy i gotujemy.


Pomidory świeże obieramy, te z puszki przelewamy tylko do miski i blendujemy. Wlewamy do mięsa patelnię, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy do momentu, aż sos mocno zgęstnieje, pod koniec dodając roztarte zioła. Gotowe spaghetti z mięsem wieprzowo-wołowym i sosem pomidorowym posyp startym serem gratino.


Zbyt gęsty sos można rozcieńczać wodą z gotującego się makaronu. Do mięsa dodać pomidory i zagotować, gotować ok. Do sosu dodać śmietankę lub mascarpone i wymieszać. Podawać z makaronem, posypać tartym serem i posiekaną bazylią. Nie spotkałam jeszcze dziecka, które odmówiłoby spaghetti z sosem pomidorowym, oczywiście jedni wolą słodszy i delikatniejszy sos, inni bardziej wytrawny lub pikantny.


W połączeniu z dobrym makaronem stanowi jeden z najszybszych obiadów świata, a ponieważ jest także uwielbiany przez większość dzieci, bardzo często gości w każdym domu. Sos do spaghetti, choć tylko jest sosem, to śmiało może być nazywany daniem obiadowym. Wege spaghetti dla wielu osób nadal brzmi jak oksymoron.


Przepis na spaghetti bez mięsa znajdzie się bez problemu i nie chodzi tutaj tylko o sos. Jedna z najbardziej klasycznych śródziemnomorskich past, czyli aglio e olio, to zupełnie bezmięsny makaron. Przepisy na spaghetti z mięsem w sosie pomidorowym w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na spaghetti z mięsem w sosie pomidorowym. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Wrzucić mięso mielone i smażyć, co jakiś czas mieszając, aż będzie zupełnie dobre.


Sos do spaghetti z mięsem

Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zdjąć z ognia i dolać śmietankę (ilościowo wedle uznania). W tak zwanym międzyczasie ugotować al dente makaron, odcedzić, NIE przelewać zimną wodą i od razu połączyć z sosem.


Oryginalny włoski przepis na sos boloński (wł. ragù alla bolognese) nie zawiera czosnku ani oregano. Sos boloński tradycyjnie podaje się z makaronem typu tagliatelle.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty