wtorek, 5 kwietnia 2016

Jak się robi leczo z cukinii

Oryginalne Węgierskie leczo nie zawiera cukinii, czy dodawanego często w polskich kuchniach kabaczka. Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu.


Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Sprawdź tu sprawdzony przepis! Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.

Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Zobacz, jak zrobić leczo. Leczo - danie proste i smaczne. Przepisy na leczo są różne.


Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza. Warzywne leczo ma jeszcze inne zalety: możesz wykorzystać niemal dowolne warzywa, a przy przygotowywaniu lecza brudzisz niewiele naczyń.


This feature is not available right now.

Prawdziwe leczo koło cukinii nie stało. Mieszkamy jednak w Polsce, więc możemy to trochę nagiąć. ZAWSZE robi bez cukinii. Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni.


Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Mimo to, ja również robię taki gulasz warzywny i mówię na niego leczo bo tak się już u nas przyjęło :-) Smacznego i pozdrawiam. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo. Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia.


Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na leczo z papryką i kiełbasą. Jeżeli nie przepadamy za mięsem, to możemy przygotować. Opis przepisu: Autor: WINIARY W upalne letnie dni idealnie sprawdzą się dania jarskie, obfitujące w soczyste warzywa. Jedną z propozycji o nieco śródziemnomorskim rodowodzie jest leczo warzywne przygotowywane z cukinii, bakłażana i trzech rodzajów papryk.


Wykonanie trwa chwilę, a smak jest zachwycający. Jeśli jednak lubisz leczo z większą ilością mięsa, to zapraszam po przepis na leczo z kiełbasą. Dla miłośników bardziej bogatych dań warzywnych, do których dodaje się nie tylko podstawowe warzywa, a przy tym leczo zawiera jeszcze kiełbasę, polecam mój przepis na leczo z cukinii. Nie istnieje jeden przepis na leczo z cukinii.


A to dlatego, że każdy robi je po swojemu.

Wystarczy, że zmienimy kombinację przypraw, jakimi doprawiamy nasze danie, a staje się ono już zupełnie inną potrawą. Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw. Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów. Robiłam je nie pierwszy raz, moja mama robi od paru lat, a przepis dostałam od teściowej.


Różni się proporcją warzyw i dodatkiem pieczarek. Cóż zimą chcieć więcej jak obiad pachnący tyloma letnimi smakami. Kiszoną cukinię robi się tak samo jak ogórki małosolne, z tym że cukinia kisi się dłużej.


Do kiszenia wykorzystujemy małe cukinie, które zmieszczą się w słoikach. Umieszczamy je w słoikach razem z koprem, liśćmi chrzanu, kawałkami chrzanu i czosnkiem. Jako zalewę przygotowujemy roztwór łyżka.


Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany.


Zupa-krem z cukinii, makaron z cukinią, papryką i pieczarkami, dodaję do masali, leczo, gulaszów, piekę w piekarniku plastry posmarowane oliwą i przyprawione ziołami, i co tam jeszcze mi wpadnie do głowy. Jednak najbardziej klasyczne leczo to leczo najprostsze - bez grzybów czy dodatku wędlin. Takie leczo świetnie nadaje się do pasteryzowania w słoikach. Najlepsze leczo robi mój Maż.


Chodziłam, męczyłam, bo wielką na leczo ochotę miałam, no i się doczekałam. Uwielbiam leczo, a szczególnie leczo z kiełbasą. Ważnym składnikiem, poza papryką czy pomidorami, jest smalec.


Jak się mrozi to robi się ciapowata papryka,a ja gustuję w sprężystej i nie rozgotowanej. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję. Wszystko zależy od sposobu przygotowania. Jeśli zjemy leczo z kiełbasą, musimy się liczyć z tym, że w 1g tego posiłku jest około kcal.


Jeżeli natomiast skusimy się na leczo wegetariańskie, powinniśmy wiedzieć, że w jego 1g jest tylko około kcal. Stosujemy ją na surowo, smażoną, pieczoną, duszoną i gotowaną. Przyrządzamy z niej zupy, placki, sałatki, surówki, marynaty.


Jest niskokaloryczna, niestety również niezbyt bogata w wartości odżywcze. Ma za to walory smakowe. Bardzo często do kotletów z cukinii dodaje się też gotowane kasze.


Tym razem postawiłam na jeszcze prostszy i szybszy przepis na kotlety z tartej cukinii. Co nie znaczy, że nie zrobię też innych wariacji smakowych. Co jeszcze pysznego można zrobić z cukinii?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty