Omlet przygotowanie: Do miski rozbijam jajka, dodaję mleko lub śmietankę, sól i ubijam trzepaczką do ich dokładnego połączenia. Rozpuszczam tłuszcz na patelni z nieprzywierającą powierzchnią, wlewam jajka. Po sekundach mieszam szpatułką środek omletu i jeszcze raz rozprowadzam masę.
Omlet z kurkami to danie idealne na wczesny lunch lub późną kolację. Omletu raczej nie przewracamy (nie jest to jednak reguła, postępujemy według indywidualnych preferencji), a gdy będzie gotowy – składamy na pół i przekładamy na talerz. Przygotowanie omletu zajmie wam tylko kwadrans.
Używając masła pamiętajmy, aby produkt ten poddawać minimalnej obróbce termicznej. Punkt dymienia dla masła wynosi. Hiszpański omlet: znany również jako Tortilla ta wersja omletu zajmuje trochę więcej czasu na przygotowanie, ale jest to kompletny posiłek.
Klasyczny omlet hiszpański wypełniony jest pieczonymi ziemniakami i siekaną cebulą. Hiszpańskie omlety składają się też z pomidorów, fasoli i szpinaku. Omlet to roztrzepane jajka, usmażone na patelni i podane z dowolnymi dodatkami. Każdy ma swój własny przepis na omlet, ale nie każdy wie, który przepis na omlet jest tym klasycznym. Omlet z cukinią to pomysł na zdrowe, sycące, tanie i szybkie do przygotowania śniadanie.
Do omletu możemy dodać ulubione czy sezonowe warzywa, przyprawy, zioła – tutaj ogranicza nas tylko własna wyobraźnia i gust. Omlet ze szpinaku to pyszne danie na śniadanie lub kolację. Głównymi składnikami potrawy są jajka i mleko.
Zobacz nasz prosty przepis! Ale istnieje wiele innych przepisów, w tym warzywa, mięso, grzyby, ryby. Spis treści: Jak gotować omlet na patelni. Sytości dodają płatki owsiane, a świeżości posiekany szczypiorek.
Omlet jest puszysty, ponieważ wśród składników jest kremowy serek. To omlet pieczony w piekarniku. Za pomocą łopatki przewracamy omlet na drugą stronę i dosmażamy go (omlet płaski) lub pochylamy patelnię, podważamy łopatką jedną stronę omletu, kładziemy jedną jego połowę na drugą (omlet składany), zsuwamy na talerz i podajemy. A wcale nie musi tak być. Białka ubić na sztywna pianę.
Przyprawić szczyptą soli i cukru. Następnie połączyć masę żółtkową z pianą i dokładnie wymieszać. Składniki: jajka, łyżki masła, łyżki mleka, pieprz, sól.
Jajka wybij do miseczki. Do jajek dodaj mleko oraz przyprawy, wymieszaj ponownie mikserem. Masa powinna być jak najbardziej puszysta! W porównaniu z omletami które z reguły robi się na patelni, ten przygotowujemy w piekarniku. Na patelni rozgrzej masło.
Trudno dokładnie określić dokładny czas przygotowania tej potrawy, ponieważ dużo zależy od rozmiaru naczynia żaroodpornego w którym go. OMLET to potrawa przyrządzana z roztrzepanych jajek z odrobiną mleka, które po doprawieniu wylewa się na nagrzaną patelnię z masłem i smaży do ścięcia się masy. Można przygotować omlet na słodko jak i na słono. Omlet to świetna propozycja na śniadanie z wykorzystaniem jajek.
Bardzo szybko się go przygotowuje i można dodać do niego ulubione dodatki: szynkę, ser, paprykę. Ostatnią propozycją jest lekkie danie bez mięsa – idealna propozycja na wegetariański obiad. Obejdzie się bez dodatkowych zakupów, bo taką miskę producenci zazwyczaj dołączają do wyposażenia sprzętu.
Trzeba jedynie wykazać się odrobiną cierpliwości, bo przygotowanie omletu trwa ok. Klasyczną wersję tortilli robi się z ziemniaków, cebuli i jajek. Można jednak do niej dodać dla smaku i koloru szpinak, kolorową paprykę czy pomidorki cherry. Nie tylko samo danie jest tutaj ciekawe, ale jego historia również.
Omlety znane były już w starożytnym Rzymie, ale dopiero Francuzi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.