Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów. Najlepsze leczo robi mój Maż.
Chodziłam, męczyłam, bo wielką na leczo ochotę miałam, no i się doczekałam. Uwielbiam leczo, a szczególnie leczo z kiełbasą. Ważnym składnikiem, poza papryką czy pomidorami, jest smalec.
Nadszedł czas na leczo - potrawę kojarzoną z Węgrami, ale bardzo chętnie przygotowywaną także w środkowej i wschodniej Europie. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.
Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Zobacz, jak zrobić leczo. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza. Leczo - danie proste i smaczne.
Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok. Przepis na leczo z cukinii.
W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Jedną z łatwiejszych do wykonania potraw jest leczo z cukinii na zimę. Jak zrobić leczo, aby rezonowało z kulinarnym gustem Polaków? Oto dwa najlepsze przepisy!
Prawdziwe leczo opiera się na świeżej papryce, przecierze pomidorowym, papryce w proszku i podsmażanej cebuli. I w takiej formie jest naprawdę pyszne, ale…postanowiliśmy zmodernizować tradycyjną recepturę i. Nie bez powodu mówi się, że piękno tkwi w prostocie, a w tym przypadku smak tkwi w prostocie. Niby nic wyszukanego, takie ot sobie zwykłe leczo - ale gdy raz go spróbujecie, to się w nim zakochacie :). Moje ulubione, zdecydowanie najlepsze leczo warzywne.
To danie jednogarnkowe, szybkie, pyszne i proste! Ponieważ z tego przepisu wychodzi cały garnek cudownego leczo, to polecam podać je samo lub z dodatkiem ryżu. Bardzo często je robię i uwielbiam jego smak. Warzywne leczo ma jeszcze inne zalety: możesz wykorzystać niemal dowolne warzywa, a przy przygotowywaniu lecza brudzisz niewiele naczyń.
Wegetariańskie leczo — najlepsze przepisy Pochodzące z Węgier leczo w swojej oryginalnej wersji nie zawiera mięsa. Podstawą do przygotowania tej potrawy są pomidory, cebula i oczywiście papryka. W Polsce leczo także jest bardzo popularne, ale większość z nas przygotowuje je z dodatkiem kiełbasy i innych mięs.
Na uzyskany w ten sposób tłuszcz dodajemy cebulę (kiełbasę zostawiamy oczywiście w rondlu), gdy nabierze złotej barwy dodajemy pokrojone i oczyszczone ze skórek pomidory i paprykę (ja się przyznaję że z lenistwa nie obieram), dusimy. To wyjątkowo proste i pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmuje długo. Dodane przez kajanawakacjach w: Tylko o kuchni. Jak się mrozi to robi się ciapowata papryka,a ja gustuję w sprężystej i nie rozgotowanej.
Szybki i prosty PRZEPIS na leczo. Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia.
Olej rozgrzewamy, wrzycamy posiekaną cebulkę, smażymy pod przykryciem do zeszklenia - bez przyrumieniania! Papryki po umyciu siekamy w kostkę, dokładamy do cebuli, smażymy na średnim. Pasta z papryki, papryka w oliwie, leczo z papryki i inne.
Przetwory z papryki ofeminin. Sierpień i wrzesień to najlepszy czas, żeby zrobić przetwory z papryki. Papryka idealnie nadaje się do marynowania w occie i przygotowywania jej oliwie czy zalewie. Zachowuje kształt i smak. Zawsze po otwarciu słoika można podsmażyć trochę wędliny i dodać do niej leczo.
Pyszne i aromatyczne leczo warzywne to propozycja na obiad lub kolację, a także na smakowity dodatek do szkolnej kanapki. W czym tkwi sekret dobrego leczo? Liczy się odpowiednia kolejność dodawanych składników oraz krótki czas smażenia. Dzięki temu wszystkie warzywa pozostaną jędrne i zachowają swój smak. LECZO WEGETARIAŃSKIE – NAJLEPSZY PRZEPIS.
PRZEPISY JOLI - NAJLEPSZE, SPRAWDZONE PRZEPISY - witajcie na mojej kulinarnej stronie. Mam na imię Jola i wraz z Grzegorzem zapraszam Was do wspólnego gotowania. Przygotowaliśmy dla Was sprawdzone przepisy, które pokochała cała nasza rodzina. Ale z domowej kuchni tez będzie wyśmienite.
Na stronie znajdziecie przepisy na ciasta. Zapasteryzujcie kilka słoiczków na zimę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.