Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog. Białą kiełbasę zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i parzyć przez minut. Pokroić w plastry i włożyć do garnka.
Gotować do miękkości ziemniaków. Kiełbasę wraz z przyprawami, marchewką, ziemniakami i czosnkiem zalać wodą i gotować przez około minut. Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać około litrów płynu.
Zobaczcie przepis na tę potrawę. Do zamieszczonych już przepisów gotowania ryżu, proponuję kostkę Knora -BULION z oliwa z oliwek i ziołami-, dodać ją do wody z ryżem zamiast oliwy, polecam, stosowałam również jak gotowałam makaron. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu.
Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Po ugotowaniu kiełbasy- wyjąć ją z garnka i wlać żur z butelki, zagotować, zaprawić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Wielokrotnie już gotowałem żurek wg niego i zawsze się udaje. Ja tylko dodaję więcej mięsa i rezygnuję z kartofli. Jeśli mogę coś doradzić, to jeśli chcemy kupić zakwas gotowy, warto wybrać zakwas świeży, tzn.
Z reguły są one bardziej wyraziste od tych pasteryzowanych w słoikach. A co robię z włoszczyzną? Wyjmuje przed dodaniem zakwasu i używam do sałatki jarzynowej.
W tej wersji zupa ta jest doskonała do podania na wielkanocny obiad przed drugim daniem, na które podajemy pieczoną białą kiełbasę. Potem dać żurek z butelki według przepisu producenta. Wlewamy go tyle, w zależności od tego jaką chcemy mieć kwaśność. Dolewamy trochę wywaru do śmietany, by się nie zważyło) i gotujemy do zakipienia. Chwilę gotujemy, aż smaki przegryzą się.
Na samym końcu zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką (mąkę można pominąć) i kilkoma łyżkami płynu z żurku. Dodajemy trochę majeranku. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach.
Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Następnie dodać ziemniaki i ugotować je do miękkości, dodać zakwas, zagotować, dodać czosnek. W miseczce wymieszać śmietanę z odrobiną soli, dodać kilka łyżek gorącego żurku, wymieszać i dodać do garnka. Całość zagotować i doprawić solą i pieprzem.
Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych. Kupiłem żurek w plastikowej butelce, jak go zrobić ? Przy koncu mozesz dac troche majeranku. Osobiscie jeszcze nie robilam tego z butelki bo mam usiebie domowo robiony zakwas ale powinno wyjsc to samo. A jescze butelke wstrzasnij zanim wlejesz zeby sie wymieszalo.
Z każdą zupą oddaję kawałek siebie. Dlatego mój chłop jest taki szczęśliwy jak je zresztą ja też, ale za chiny nie potrafię dobrze ugotować żurku. Przepis na zakwas żurek film.
Gotujemy 2L wody i wkładamy kość z mięsem. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie dodać rozrobiony ŻUREK z opakowania lub butelki - według uznania, i gotować według przepisu na opakowaniu. Jak robimy domowy żurek ? Następnie rozrobić śmietanę z gorącą zupą (w celu uniknięcia zważenia się śmietany i powstania białych kulek w zupie) i dodać do zupy. Podajemy z chlebem i ewentualnie z jakiem na twardo.
A jak ktoś lubi biały barszcz z suszonymi grzybami - to polecam mój przepis na soku z kiszonej kapusty. Od kilku dni w mojej lodówce gościła butelka na oko całkiem sensownego zakwasu na żur. Takiego wiecie zrobionego z żytniej mąki z wodą. Kiedyś w sumie chyba sam spróbuję go zrobić.
No ale miałem kupny, całkiem godnie się prezentował więc przyszła w końcu pora na żurek. Oj, aj, ech i takie tam. Zagotować wodę,dodać przyprawę Kucharek,liście laurowe,ziele angielskie i kiełbasę w całości surową wędzoną polską. Dołożyć pokrojone w kostę ziemniaki i marchew,gdy ziemniaki będą miękkie dodać zakwas wg.
Jutro z kilkoma dzieciakami w ramach zajęć w pracowni gospodarstwa domowego muszę ugotować żurek na około osób - głównie dzieci. Oglądam przepisy w necie i mam mętlik. Jasne, że można kupić gotowy żurek w butelce. Albo pójść po bandzie i zrobić taki z proszku. Ale najlepszy, najsmaczniejszy i najzdrowszy jest taki, sporządzony od początku do końca samemu, na własnoręcznie zrobionym zakwasie.
Obowiązkowo podany z gotowanym na twardo jajkiem – pycha! Składniki: Biała kiełbasa włoszczyzna pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, listek laurowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.