Jest z Kury, reszta to buliony. Wiec nie wiem w ogóle o czym piszecie, na pewno nie są to przepisy na rosołyki Rosołkopodobne, ulepszone wersje z wołowina, żeberkami, przecież to odbiegający już smak od rosołu, może i bardziej wartościowe , ale odstające od przepisów naszych babci! Czym więcej mięsa tym tłuściejsza , a czym więcej warzyw tym smaczniejsza. Dodać do przepisu należy czosnek , liść laurowy, seler, lubczyk i ziele angielskie , a wyrzucić te paskudne w smaku kostki rosołowe. Taki typowy rosół z kury przygotowuje się z całej kury zagrodowej lub jej połówki.
Oprócz mięsa kurczaka dodaję się do niego podroby oraz kawałek wołowiny. Musi być klarowny, gotowany z opaloną cebulą, podany z natką pietruszki, domowym makaronem. Jeśli przygotowaliście rosół z kury, rosół wołowo-drobiowy lub rosół z kaczki wtedy czas gotowania wydłuża się minimum do minut, a najlepiej do godzin.
Podawać z makaronem pszennym, domowym lub bezglutenowym. Prawdziwy rosół domowy, jak twierdziły nasze babki, to klarowny rosół, ten w którym pływają oka. Kiedyś tak właśnie rosół był gotowany. Dziś trochę się to zmieniło i rosół stał się nieco lżejszym daniem.
Nie oznacza to jednak, że mniej. Do przygotowania rosołu polecam mięso KURY, a nie z kurczaka. Ponadto minut to moim zdaniem także zdecydowanie za krótki czas gotowania prawdziwego rosołu. Natomiast, najlepszy rosół jest z tych części kurczaka, a najlepiej kury, które mają kolagen czyli łapki, szyje i skrzydła.
Absolutna klasyka wśród zup, czyli rosół z kury z makaronem. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez domowego rosołu. W moim rodzinnym domu rosół pojawiał się nie tylko w niedzielę, ale też wtedy kiedy zachorował ktoś z domowników. Jak ugotować dobry rosół krok po kroku?
Niby takie proste zadanie, a jednak wymaga pewnej wprawy, by domowy rosół z kurczaka nie był mętny ani bez smaku. Zapraszam Cię na przepis na złocisty i klarowny rosół z kury, który możesz zaserwować na niedzielny obia ale również jako pierwsze danie podczas przyjęcia. Bez niego, większość z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu! Według tego przepisu rosół z łatwością ugotują nawet osoby stawiające dopiero pierwsze kroki w kuchni. Kojarzy nam się z niedzielnym obiadem u babci.
Jak się okazuje, rosół z kury jest bardzo łatwy do. Gotuję rosół z tłustej kury i wtedy jest żółty, cebulę podpiekam na blaszanej patelni, tak jak kiedyś babcia na blasze czy fajerkach a pod koniec gotowania dodaję łyżkę octu. Od wiosny staram się zupy, gulasze i mięsiwo piec na ogniu w ogródku, mam eliwny kocioł oraz grubą blache stalowa a także kilka kamieni, nie piekę na. Zostałam szczęśliwą posiadaczką wiejskiej kury. Dla niej niestety to nie był szczęśliwy dzień, ale dzięki swemu poświęceniu mamrewelacyjny domowy rosołek.
Zupa ta chyba najczęściej gości na naszych stołach, szczególnie w niedzielne,rodzinne popołudnia. Równie smaczny, co rosół z kury, jest rosół z kurczaka. Rosół – z udek kurczaka. Przepisy na tę staropolską zupę z młodego, domowego ptaka zna na pamięć chyba każda gospodyni.
Zresztą trzeba przyznać, że niewiele jest tu do zapamiętania. Korpus, warzywa i przyprawy to wszystko, czego potrzeba, by ugotować domowy rosół z kurczaka. Przepis na tę niezagęszczoną zupę należy chyba do najprostszych w. Niektórzy nie wyobrażają sobie weekendowego obiadu bez rosołu. Myślę, że rosół jest naszą narodową i najbardziej popularną zupą. Tak przygotowany rosół można wykorzystywać do zrobienia każdej innej zupy.
Wystarczy zlać go do słoików i trzymać w lodówce. Przepis oparty na książce dotyczącej kuchni PRl-u :) Jedynie makaron odstaje - jestem uczulona na pszenicę, więc użyłam innego. Niestety nitek bezpszennych w sklepach jeszcze nie widziałam :) tak samo magii musiałam zastapić sosem sojowym, też z powodów zdrowotnych.
Esencjonalny rosół to przepis, którego autorem jest: Magda Gessler. Nadmiar można zamrozić w litrowych porcjach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.