Jak przygotować leczo: Cebulę należy obrać i pokroić w piórka, a paprykę w paseczki. Oczywiście wcześniej usuń z wnętrza papryki gniazda nasienne i wykrój białe błony. Wrzuć wszytko do garnka na rozgrzaną oliwę. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym.
Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki czerwonej, zielonej i zółtej. Tradycyjnie przyrządza się je z pomidorów i papryki poddanych duszeniu na smalcu oraz wędzonej słoniny i podsmażonej cebuli. Sposobów na wykonanie jest wiele, a wśród nich wyróżnia się leczo z cukinią oraz leczo z kiełbasą. Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini.
Jak zrobić leczo z pieczarkami? Prawdziwe leczo opiera się na świeżej papryce, przecierze pomidorowym, papryce w proszku i podsmażanej cebuli. I w takiej formie jest naprawdę pyszne, ale…postanowiliśmy zmodernizować tradycyjną recepturę i wzbogacić danie o pieczarki. Zobacz, jak zrobić leczo.
Przepisy na leczo są różne. Smak grzybów świetnie komponuje się z aromatem świeżej papryki. Leczo - danie proste i smaczne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy.
Niektórzy lubią dodać do lecza. Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na leczo z papryką i kiełbasą. Jeżeli nie przepadamy za mięsem, to możemy przygotować. Przepis na leczo powinien zawsze zawierać: pomidory, paprykę, cebulę oraz. Później przełóż je wraz z cebulą i kiełbasą do papryki z pomidorami.
Rozpuść Bulion Warzywny Kogutek WINIARY w połowie szklanki gorącej wody i wlej do garnka. Duś całość przez minut, a na koniec dopraw solą, pieprzem oraz papryką. W Polsce przyrządzana jest często na oleju z dodatkiem cukinii, kabaczka lub bakłażanów. Podawaj z pajdą świeżego chleba lub z grzankami. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą.
Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu. Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury.
Takie klasyczne, bez mięsa i dodatków. Kilka produktów, pół godziny pracy i cudowne leczo z papryki, delikatne, aromatyczne, słodkie, o bogatej konsystencji ląduje na. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny.
Nadszedł czas na leczo - potrawę kojarzoną z Węgrami, ale bardzo chętnie przygotowywaną także w środkowej i wschodniej Europie. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo. Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw.
Najlepsze leczo robi mój Maż. Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia. Ważnym składnikiem, poza papryką czy pomidorami, jest smalec. Danie można przygotować również na ryżu, zwiększając jego gęstość. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem.
W Polsce najczęściej przyrządza się je z dodatkiem cukinii lub bakłażanów. Spróbuj naszej bezmięsnej wersji z dodatkiem przyprawy w płynie Maggi. Robimy je z samej papryki lub z dodatkiem innych warzyw, na przykład marynowane ogórki z papryką.
Pełna witamin papryka idealnie smakuje jako sałatka w połączeniu z cukinią i cebulą. Przetwory z cukinii, jak na przykład sałatka z cukini na zimę, często wymagają dodatku papryki, która wzbogaca smak sałatki. Nie podsmażam warzyw ani mięsa osobno na patelni.
Można to śmiało zrobić w garnku docelowym z zachowaniem odpowiedniej kolejności dodawania składników. Moje leczo z cukinia znika w godzinę, więc uwierzcie mi, że gotuję je dość często. Ważną informacją jest to, że ja zawsze przepis na leczo z cukinii szykuję w jednym garnku. Witam proszę o dobry przepis na buraki z papryką takie do słoików robiłam raz ale coś mi nie wyszło bo były nie zbyt smaczne.
Chodziłam, męczyłam, bo wielką na leczo ochotę miałam, no i się doczekałam. Uwielbiam leczo, a szczególnie leczo z kiełbasą. Nie można z niego zrezygnować. Co ważniejsze - jest bardzo zdrowe i można je przygotowywać o każdej porze roku.
Zachwyci niemal każdego, możecie być pewni, że zniknie ze stołu szybciej niż się pojawi. Sekretem potrawy jest doskonała kompozycja przypraw i świeże składniki. Doskonale sprawdza się na codzienny obiad w gronie najbliższych. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.
Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dodane przez lasuch-w: Tylko o kuchni. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Kapustę można już kisić do bieżącego skonsumowania.
Ja kupuję główkę kapusty i kiszę w słoiku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.