poniedziałek, 10 lipca 2017

Prawdziwy piernik

Najczęściej jest przekładany powidłami, marcepanem lub masami. Wymaga przygotowania co najmniej miesiąc przed świętami, dlatego już czas się za niego zabrać. Cały piernik posmarowałam powidłami śliwkowymi i polałam polewą czekoladową. Wszyscy goście, próbujący tego piernika, mówili, że jest dobry, prawdziwy, bardzo aromatyczny.


Dlatego więc z czystym sumieniem zamieszczam go na stronie. Przepis na piernik domowy. Zwyczajny, szybki piernik. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.


Wg mnie taka przyprawa może być mocna, ja bym dała wg przepisu na przyprawie, lub np. Ci pasuje i ewentualnie dodasz więcej, do takiego schłodzonego ciasta już ciężko będzie wmieszać potem przyprawę, ale do takiego zaraz po wymieszaniu. Dodane przez kropkaw: Tylko o kuchni.


Jestem córką pszczelarza, mamy uli :) Posiadamy tylko prawdziwy, nie rozrabiany miód. Jest on o tej porze ma konsystencje stałą, jest nie lejący, taki jasno kremowy i tak jak napisałaś scukrzony. Prawdziwy, staropolski piernik to taki, który dojrzewa w chłodnym miejscu co najmniej dwa tygodnie przed pieczeniem. Już najwyższa pora, by zabrać się za przygotowanie ciasta. Jego wykonanie wbrew pozorom wcale nie jest trudne i skomplikowane.


Tym bardziej, że wszystko przebiega etapami – zaczynając od przygotowania ciasta, pieczenia. PIERNIK STAROPOLSKI – TRADYCYJNY, SPRAWDZONY PRZEPIS – bez tego piernika nie wyobrażam sobie świąt w moim domu. Jest idealny, pyszny, przełożony domowymi powidłami. Uwielbiam taki prawdziwy piernik i zapraszam do udostępniania przepisu dalej!


Prawdziwy piernik

Możesz go podać z czekoladową polewą lub, jak wolisz, z lukrem, migdałami, orzechami. Podajemy przepis na wyśmienity piernik dojrzewający według tradycyjnej receptury. Proponuje ten przepis, chociaż nie jest to przepis na typowy piernik ale jak smakuje. Dzisiaj podam przepis na expresowy piernik z powidłami. Bardzo szybko się go wykonuje i jest smaczny, wilgotny i czekoladowy.


Można go upiec na ostatnią chwilę przed świętami lub do kawki. Mam dziś dla Was nietypową propozycję – kulinarne świąteczne wyzwanie! Aby je zrealizować wystarczy wymieszać składniki z tego przepisu, najlepiej w tym tygodniu, a najpóźniej do Mikołajek. Dzięki temu na Święta będziecie mieć pyszny i aromatyczny piernik.


Prawdziwy piernik

Nie byle jaki, bo prawdziwy staropolski, bowiem dzisiejsza receptura opiera się na wskazówkach pani Lucyny. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny. Tradycyjny przepis na piernik.


Ciasto dojrzewa i dopiero po tym czasie je pieczemy. Tyle osób ocenia komentarz pozytywnie Zaloguj się aby ocenia. Szybki i bardzo łatwy piernik- ( na małą keksówkę, ok. 11×cm) Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, zmniejsza to znacznie ryzyko powstania zakalca.


Piernik staropolski z marcepanem. Rewelacyjny, bardzo prosty przepis, a smakuje jak prawdziwy piernik #128578; pychaaa – uwielbiam takie proste ciasta, które zawsze wychodzą #128578;. Pyszny piernik w polewie z ciemnej czekolady będzie prawdziwym rarytasem na bożonarodzeniowym stole!


Oto sposób przygotowania. I jeśli ktoś ma ochotę na prawdziwy, klasyczny piernik to ten przepis sprawdza się w 1. Już nie mogę się doczekać piernika staropolskiego! Z braku odpowiedniej formy piernik piekłam na dwa razy w keksówce, która rozszerza się ku górze i dlatego górna i dolna część ciasta nie są idealnie spasowane. Jak upiec prosty piernik ? Wymaga trochę cierpliwości i czekania, ale naprawdę warto.


Surowe ciasto musi dojrzewać w chłodnym miejscu - ja.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty