czwartek, 20 lipca 2017

Botwina z jajkiem

Przepis na botwinkę z jajkiem - oto zdrowa, sezonowa zupa podawana z jajkiem i młodymi ziemniakami. Z dodatkiem młodych ziemniaczków z koperkiem smakuje przepysznie! Botwinka to obowiązkowa zupa w lecie.


Zazwyczaj botwinkę podaję z młodymi ziemniakami lub jajkiem ugotowanym na twardo. Przepis z mojego dzieciństwa, ulubiona wiosenna zupa w moim domu czyli botwinka z jajkiem. Dużo warzyw, pyszny bulion i świeże wiejskie jajko. Zupa z botwinki z jajkiem.


Wiosenna zupa, którą możemy także ugotować latem, bardzo smaczna zupa z botwinki i młodych. Taką botwinkę jadłam w warszawskim Maglu po konferencji blogerów kulinarnych i bardzo mi posmakowała. Włoszczyznę obrać i umyć. Porcje rosołowe również umyć. Do garnka z wodą włożyć porcje rosołowe i warzywa oraz liść laurowy, ziele i ugotować.


Botwina z jajkiem

Buraczki obrać i drobno pokroić razem z łodyżkami i liśćmi. Zazwyczaj gotuję bowiem jajka osobno i trzymam je pokrojone w osobnej miseczce. Każdy może zdecydować, czy dodać je do swojej botwinki, czy też nie. Nie ma chyba gospodyni, która nie robiłaby tę zupę chociaż raz w życiu. Marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę i gotować w bulionie.


Z zupy wyjąć kości i warzywa. Doprawić solą, pieprzem, wlać sok z cytryny i gotować aż warzywa będą miękkie 4. Z botwinki usuwamy liście, buraczki obieramy i wszystko drobno kroimy. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem, gotujemy do miękkości uważając, żeby się botwinka nie rozgotowała. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ocet i odstawiamy na chwilę, żeby botwinka nabrała ładnego koloru. Zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą,dodajemy.


Botwina z jajkiem

Po tym czasie przecedzić buraczki i dodać z innymi warzywami do bulionu, gotować do. Jak zrobić zupę z botwinką na obiad krok po kroku. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli. Dodać kilka łyżek wywaru i wymieszać.


Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku. Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Ona naprawdę jest szybka do przygotowania (szczególnie mając już bulion-ja robię z domowej bulionetki) i przepyszna!


SKŁADNIKI (porcje - porcja 1kcal! - razem z jajkiem :)) pęczek botwinki litr bulionu warzywnego łyżka soku z cytryny łyżka cukru ząbek. Taka botwinka z jajkiem wyszła pyszna, ale kiedy będzie można kupić bardziej dorodną botwinkę, dodatek buraka ze słoika lub gotowanego nie będzie potrzebny. Moim ulubionym dodatkiem do botwinki jest jajko zielononóżki kuropatwianej. Kurki te upodobałam sobie nie przez przypadek, bo za sprawą zaprzyjaźnionej rodziny, która je.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na botwinka z jajkiem i ziemniakami. Rewelacyjnie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Mógłbym ją jeść prawie codziennie. Uwielbiamy zabielaną zupę z botwinki z jajkiem, ale warto wypróbować też inne przepisy - z botwiny można zrobić np.


Ta nowalijka jest niskokaloryczna i zdrowa, pomaga również w walce z chorobami wątroby. Warto jeść jej jak najwięcej! Sama ją uwielbiam i przygotowuję na różne sposoby.


Dziś mam dla Was taki totalny zupowy standar czyli botwinkę z ziemniakami i koperkiem. Jest szybka i banalnie prosta w przygotowaniu, a do tego lekka. Dolewamy do tego ciepłej zupy, mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka i zagotowujemy. Do śmietany dodajemy około 1ml botwinki, mieszamy i ponownie dodajemy do zupy. Rozlewamy na talerze, dodajemy po połówki jajka na talerz, posypujemy posiekanym koperkiem.


Składniki: pęczek botwinki (razem z buraczkami) marchewki (starte lub pokrojone w małą kostkę) średnia cebula (posiekana) 4-ząbków czosnku (zmiażdżonego) duże ziemniaki. Nieodłącznie kojarząca się z wiosną i beztroskim dzieciństwem. Pamiętam, że jako dziecko zawsze prosiłam o dokładkę przepysznej, różowej zupy. Przepisy z botwinką nigdy nam się nie nudzą, bo mamy na nią mnóstwo inspirujących pomysłów – zaczynając od klasycznej botwinki z jajkiem, przez nowe pomysły, takie jak botwinka z ogórkiem! Najlepszą botwinkę gotowała babcia Zosia.


W sezonie botwinka jest niezastąpiona w orzeźwiającym, tradycyjnym chłodniku litewskim, jak i chłodniku z jajkiem przepiórczym, z miętą czy innymi nowalijkami. Bardzo dobra botwinka z przepisu naszej mamy. Zupka jest kremowa, listki delikatne, a buraczki bordowe za sprawą soku z cytryny i oddzielnego gotowania ;) Dzięki temu nie sinieją i zachowują swój ładny kolor.


Rozgrzać olej i masło w rondlu, wrzucić pokrojoną botwinkę, smażyć na małym ogniu, mieszając, ok. Skropić sokiem z cytryny. Całość gotowałam na małym ogniu. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dorzucić do botwinki. Dodałam świeżo wyciśnięty sok z cytryny do smaku, posoliłam i zabieliłam śmietaną.


Ja moją botwinkę podałam z jajkiem ugotowanym na twardo i posypałam koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty