poniedziałek, 3 lipca 2017

Przepis na leczo pieczarkowe

Przepis na leczo pieczarkowe

Leczo to potrawa węgierska zrobiona z pomidorów, papryki, cebulki z dodatkiem mięsnym. W Polsce najczęściej przyrządza się je z dodatkiem cukinii lub bakłażanów. Spróbuj naszej bezmięsnej wersji z dodatkiem przyprawy w płynie Maggi. Leczo to jedno ze smaczniejszych i bardzo rozpoznawalnych dań. Chcesz odkryć jego nową, pyszną wersję?


Sięgnij tutaj po prosty przepis i daj się zachwycić! Leczo z pieczarkami podaję z pieczywem – pycha! Zapraszam dzisiaj na mój ulubiony przepis na leczo.


Aromatyczne, smaczne, dokładnie takie, o jakie będą was prosić wszyscy członkowie rodziny. Muszę przyznać, że to leczo lubimy wyjątkowo. Leczo paprykowo-pieczarkowe z cukinią i kiełbasą - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki a gdy lekko zmiękną dodajemy pokrojone. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.


Pomidory należy sparzyć i zdjąć skórę, posiekać na kawałki. Z papryk usuwamy gniazda nas. Dzięki pieczarkom leczo zyskuje aromat grzybów, a smak dania staje się nieco łagodniejszy. To bez wątpienia pyszne i szybkie danie, którym ugościsz nawet największych smakoszy.


Leczo to pochodząca z kuchni węgierskiej prosta potrawa z papryki, cebuli i pomidorów, smażonych na smalcu i doprawionych papryką w proszku. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np.


Przepis na leczo pieczarkowe

Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję. Przepis na tradycyjne leczo od Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki. Tak przygotowane leczo paprykowo - pieczarkowe podaję jako danie na ciepłą kolację lub obiad. Moja rodzina bardzo je lubi.


Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią.


Leczo pieczarkowe Danie gotowe w kilka minut, które na pewno zasmakuje pieczarkożercom. Wystarczy poddusić pieczarki i warzywa, dodać podsmażoną kiełbaskę i gotowe. Pieczarki jeśli małe przekroić na pół, a jeśli większe na grube plastry.


Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w półplastry. Lista przepisów na przepis na leczo z kiełbasą i pieczarkami z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Wczorajszego wieczora podzieliłam się z Wami przepisem na pyszne leczo paprykowe z dodatkiem cukinii do zamknięcia w słoiki, dziś druga bardzo podobna propozycja.


Różni się proporcją warzyw i dodatkiem pieczarek. Cóż zimą chcieć więcej jak obiad pachnący tyloma letnimi smakami. I pewnie w wielu domach gotuje się je inaczej:) Ja też nie gotuję tego dania według jed. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok.


Teraz mięso mielone mieszamy w misce z jajkiem, bułką tartą, odrobiną śmietany, pokrojoną cebulą oraz przyprawami po czym kulamy małe kotleciki wielkości orzecha i smażymy na rozgrzanym oleju. Klasyczny węgierski przepis nie przewiduje dodatków cukinii, czy pieczarek - i właśnie sposób na takie tradycyjne leczo prezentują na filmie. Jedną z możliwości jest przygotowanie pełnego warzyw lecza, które możemy przełożyć do słoików, zapasteryzować i szybki obiad gotowy. Ostatnio mój kochany tato (no jakieś miechy temu) wynalazł mi to oto cudo - leczo pieczarkowe.


Ja leczo uwielbiam, a o pieczarkowym nie słyszałam. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany. Leczo wyszło dobre, ale przepis powinno się dopracować – szczególnie dla kogoś kto robi pierwszy raz.


SłodkaBabeczka: Wszystko właśnie zależy od tego, jakie kto ma gusta. U nas każdy lubi czuć ‘chrupiącą’ paprykę, dlatego zbyt długo nie gotuję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty