wtorek, 18 kwietnia 2017

Faworki jak zrobic

Z nami uda Ci się zrobić faworki w kilkanaście minut. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przepisy Joli - Jola Caputa.


Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. FAWORKI, CHRUSTY – pyszne, chrupiące i złociste faworki.


Oprószone cukrem pudrem smakują doskonale. To tradycyjny przepis jeszcze z mojego rodzinnego domu. Smażę je najczęściej w okresie karnawału. To obowiązkowa przekąska w tym czasie. Sprawdź jak zrobić pączki tradycyjne, bezglutenowe, domowe, bez laktozy.


Receptury na pyszne pączki na Tłusty Czwartek. Szybko zagnieść gładkie, nieklejące się do rąk ciasto. Szukacie prostego i sprawdzonego przepisu na faworki? Zdradzą Wam, jak zrobić perfekcyjne faworki krok po kroku.


Jeśli tak jak ja należycie do klubu faworkożerców, to czas moi mili, byście nauczyli się również, jak się je przygotowuje. Znam sporo osób, które uwielbiają ten karnawałowy przysmak, ale przyznają się do kulinarnego analfabetyzmu w tym delikatnym, żeby nie rzec kruchym. Jak zrobić faworki inaczej niż zwykle?


Faworki jak zrobic

Jest na to kilka sposobów. Przede wszystkim, jeśli nie chcesz smażyć ich w głębokim tłuszczu, upiecz je. Wystarczy, że blachę wysmarujesz dokładnie tłuszczem i upieczesz ciastka na złocisty kolor. Pamiętaj również o tym, że chrust przyrządzisz nie tylko na słodko.


Robi się je z ciasta śmietanowego zbijanego i smaży jak pączki. Gotowe faworki warto posypać cukrem pudrem lub cynamonem - zyskają jeszcze więcej smaku. Część z nas nie objada się wtedy pączkami - wolimy chrusty, znane też jako faworki. Mąkę mieszamy z solą dodajemy miękkie masło i wyrabiamy (na tym etapie nie wyjdzie nam jeszcze ciasto, raczej coś w rodzaju sypkiej kruszonki).


Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser. Kruche i chrupiące, są łatwe w przechowywaniu. Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję. Nożem lub radełkiem wycinać paski (ścięte na końcach prostokąty), mniejsze niż średnica garnka. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć (przewlec) jeden koniec ciasta.


Złapać za końce i delikatnie potrząsnąć aby faworek miał ładny kształt. Przygotowanie ciasta zajmuje kilka minut, następnie trzeba spędzić około kwadransa na okładaniu ciasta wałkiem (dobry sposób na odreagowanie, jeśli mieliście stresujący dzień), wszystko to po to, aby wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza, dzięki czemu faworki po upieczenie będą idealnie kruche, z dużą ilością bąbelków. Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona. Proporcje na ciasto są dobrze dobrane.


Faworki jak zrobic

W Polsce przyrządza się je przede wszystkim na tłusty czwartek i na ostatki. Chociaż chrust króluje głównie w czasie karnawału, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go o dowolnej porze roku. Zobaczcie, jak zrobić faworki na Tłusty Czwartek lub imprezę karnawałową. Oto najlepsze przepisy na faworki.


W Tłusty Czwartek zajadamy się nie tylko pączkami, ale też faworkami! Jak je zrobić żeby były chrupiące, nietłuste i pyszne? Niezależnie od tego, czy w twoim domu nazywa się je faworkami czy chrustami, te kruche ciasteczka są nieodłącznym elementem Tłustego Czwartku. Najlepszy, bo sprawdzony, jest ten od mamy czy babci.


Jeśli jednak takiego nie masz, a chcesz zaserwować swoim bliskim chrusty, sprawdź, jak je przygotować. To bardzo chrupiące ciastka w kształcie kokardki, które smaży się w głębokim tłuszczu. Po ostudzeniu faworki posypuje się obficie cukrem pudrem. To mój pierwszy film w którym pokażę wam jak zrobić faworki zwane inaczej chrustem. Robimy je najczęściej w tłusty czwartek ale pasuje na każdą okazję.


Polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu. Opis przepisu: Autor: WINIARY Z okazji tłustego czwartku chcesz przygotować coś innego niż tradycyjne pączki z cukrem pudrem lub po prostu masz ochotę na prosty i szybki domowy wypiek? Proponujemy przepis na kruche faworki, które zrobisz już w minut!


Chrusty smakują wybornie z dodatkiem Cukru wanilinowego WINIARY. Posyp je także cukrem pudrem i ułóż w puszce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty