Czy wiesz, że oprócz wymienionych wyżej właściwości nalewka z aloesu łagodzi także problemy żołądkowe? Można ją stosować przy zaparciach, jako środek przeczyszczający oraz w przypadku niestrawności. Poznaj sprawdzony przepis na nalewkę z aloesu i ciesz się dobrym zdrowiem przez długie lata. Zarówno przepis na sok z aloesu jak i przepis na nalewkę z aloesu zaczynają się tak samo: świeże liście aloesu. Poza tym przyda się miód ( do soku przechowywanego dłużej) lub sok z cytrusów, kiedy planujemy wypić go w ciągu tygodnia.
Do wykonania nalewki z aloesu będzie potrzebny alkohol: wódka lub spirytus albo wino. Cena nalewki jest odrobinę wyższa, ale warta uwagi. Poznajmy więc przepisy domowe na tę nalewkę.
Przepis na nalewkę z aloesu wygląda następująco. Proste przepisy na skuteczne, domowe leki. Wiadomo, że to, co naturalne jest najzdrowsze, a aloes jest tego najlepszym przykładem.
Miód aloesowy – 1ml soku z aloesu połącz z 2ml naturalnego miodu. Zlej do ciemnej butelki. Pij łyżkę dziennie na czczo (taka mikstura nie tylko dodaje energii, ale także wzmacnia odporność). Rozlej do butelek i odstaw na.
Posiada również znikomą wartość energetyczną. Regularne spożywanie soku z aloesu pomaga wzmocnić odporność, zregenerować organizm oraz obniżyć poziom cukru we krwi. Nalewkę z aloesu można przygotować samemu w domu, na co istnieje wiele przepisów. Niektórzy są zdania, że prawdziwa nalewka powinna być zrobiona na spirytusie. I dla takich osób jest przepis.
Przygotowanie: 2gram świeżego soku lub miąższu aloesu mieszamy ze 1ml spirytusu oraz 1g miodu. Możemy do tego dodać sok z jednej cytryny i nieco cukru, aby uzyskać odpowiedni smak. Nalewka z czereśni – przepisy i korzyści zdrowotne. Całość starannie mieszamy i na tydzień odstawiamy w jakieś ciemne i raczej chłodne miejsce.
Domowe przepisy z aloesenalewka z aloesu, sok z aloesu na oparzenia, napój aloesowy, żel z aloesu. Diety, ćwiczenia, odżywianie, fitness, sport – wszystko o zdrowym trybie życia. Lista przepisów na nalewka z aloesu z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Do nalewki należy odłamać kilka dolnych liści, następnie je obrać, zmielić lub pokroić na drobne części, sok wycisnąć.
Bardzo smaczna nalewka z czarnej porzeczki. Dodane przez didinkaw: Tylko o kuchni. Czy ktoś z Was moi drodzy smakerowicze ma przepis na nalewkę z jarzębiny?
Muszę się przyznać, że do tej pory aloes kojarzył mi się tylko i wyłącznie z szamponem do włosów :) Na dobrą sprawę nawet nie wiedziałem jak wygląda :) Jednak gdy znajomy z pracy zapytał mnie czy da się zrobić nalewkę z aloesu od razu przypomniał mi się przepis z Wielkiej Księgi Nalewek Andrzeja Sarwy. Jak pozyskać sok aloesowy: można go przygotować z roślin uprawianych w domu, bądź też kupić gotowy w aptece. Do przygotowania soku powinno się użyć roślin, które mają co najmniej lat.
Liście mieli się w maszynce i wyciska sok. Co prawda nie mamy sezonu na maliny, ale postanowiłem wrzucić ten przepis z okazji rozpieczętowania malinówki na Święta Bożego Narodzenia. Jest wyborna i nie czuć w niej alkoholu.
Przepisy na nalewki z jagód są różnorodne, jednak my skupimy się na trzech najbardziej interesujących z nich. Przetestuj, który przepis na nalewkę z jagód leśnych będzie najlepszy! Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o nalewkach. Aloes – właściwości lecznicze, zastosowanie, przepis na sok z aloesu. Republika Zioła aloes, zdrowie, zioła, zioło 0. Odetnij liści dużego aloesu i włóż do sokowirówki – zmiksuj i odcedź przez sitko.
Do otrzymanego ekstraktu dodaj czerwone wytrawne wino w proporcji 1:oraz 200g miodu w płynnej postaci. Zalej 5ml spirytusu proc. Odstaw w ciemne miejsce na tydzień. Po tym czasie przecedź nalewkę przez gazę i przelej do butelki.
Szklankę soku z aloesu lub taką samą ilość zmielonych liści zmieszaj z 2ml czerwonego wytrawnego. Sok z aloesu można przygotować z aloesu rosnącego w domu. Roślina nie może być starsza niż pięć lat. Należy dni przed robieniem nalewki, zdjąć ją z okna i nie podlewać.
Następnie oderwać najniższe listki, umyć i przełożyć do lodówki. Po kilku dniach obrać ze skórki. Miąższ pokroić na kawałki a następnie zmielić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.