poniedziałek, 8 września 2014

Dżem z cukini

Część cukinii Zobacz więcej. Katalina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kulinarne delicje. Cytrynowy dżem z cukini Odkryłam go dopiero w tamtym roku na Wielkim Żarciu i próbowałam z różnymi smakami galaretek, pozostaję jednak tylko przy cytrynowej - najlepiej nam zasmakowała. Troszkę podkręciłam go o skórkę i sok z cytryny, pomijając przy tym zupełnie kwasek cytrynowy. Pod koniec gotowania dodać cukier, galaretki, sok i skórkę z cytryny.


Gotować jeszcze pół godziny. Gorącą masę włożyć do słoików, szczelnie zamknąć i odwrócić. Gdy dżem jest w pomieszczeniu o temp.


Można go przygotować zarówno z młodych, jak i przerośniętych cukinii. W tym ostatnim przypadku, trzeba usunąć gniazda nasienne. Ten słodki cytrusowy dżem ma konsystencję półprzejrzystej galarety i świetnie pasuje do tostów. Jeśli nigdy nie próbowałyście kuchennego eksperymentu, jakim jest dżem z cukini i, koniecznie musicie nadrobić zaległości.


Dżem z cukini

Smakuje równie wyśmienicie jak dżem morelowy czy pomarańczowy (w zależności od tego, galaretkę o jakim smaku doda się do gotowania). Każdy, kto miał okazję próbować dżem z cukini i, nie może uwierzyć, że jest to dżem zrobiony z warzywa, a nie. Opis przepisu: Autor: IZABELACzy z cukinii można zrobić dżem? Wydrążone i obrane ze skóry cukinie zasypujemy cukrem i smażymy, a następnie dodajemy do nich Kwasek cytrynowy spożywczy WINIARY i galaretkę cytrynową. Dokładamy cukier, galaretkę i kwasek cytrynowy do smaku.


Wlewamy olejek (według uznania), ponownie mieszamy. Pomarańczowy dżem z cukini i. Cukinie obrać i wydrążyć nasiona. Zasypujemy cukrem i kwaskiem cytrynowym, odstawiamy na godzin.


Dżem z cukini

Po tym czasie wkładamy do dużego garnka. Stawiamy na palnik z gazem i gotujemy. Zmieniłam trochę proporcje i użyłam zielonych galaretek o smaku kiwi. Wyszły pyszne i ładne zieloniutkie. Użyłam na dżem kilka sztuk cukinii o wadze ponad półtora kilo na słoiki po 2ml.


Dżem rewelacyjny nie tylko do pieczywa. Wkrótce kolejne przepisy! Nie jest to byle jaki dżem - niebanalny, nietuzinkowy i zaskakujący dżem cytrynowy z cukinii. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to zróbcie go koniecznie! Dżem z cukini i, inaczej też dżem z kabaczka – brzmi dziwnie?


Dżem z cukini

Idealnie nadaje się do naleśników, kanapek, ciast, deserów i placuszków ;) Poniższe składniki wystarczą na ok. Ja miałam w domu truskawkowe, więc takie dodałam. Wyciągnęłam też truskawki z zamrażarki, aby podkręcić smak. Ponoć najlepszy wychodzi z galaretki o smaku cytrynowym. Nie próbowałam, ale mam jeszcze jedną cukinię, więc może na to ją wykorzystam :) Niemniej, dżem z cukini i jest warto wypróbowania.


Dzisiaj zapraszam na pyszny cytrynowy dżem z cukinii. Przygotowanie zajęło mi niewiele czasu, a efekt zaskoczył najbardziej mojego starszego syna. Bardzo mu smakował i mi zresztą również. Zasypać cukrem i odstawić na godzin.


Po upływie tego czasu cukinię wraz z sokiem wlać do garnka i gotować aż do miękkości. Po około godzinie dodajemy pokrojone w cząstki i wypestkowane pomarańcze bez albedo. U nas w domu cukinia jest odkrywana jako źródło wielu kulinarnych inspiracji od jakiś lat. Wcześniej jakoś nie przepadałam za cukinią a teraz jawi się ona jako swoiste odkrycie kulinarne. Całość smażyć jeszcze minut.


Połowę cukinii pokroić w kosteczkę a drugą połowę zetrzeć na tarku o dużych oczkach. Nakładać do słoików i szybko zakręcać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty