Leczo z cukinii na zimę. Zakonserwowana cukinia na zimę w postaci leczo pozwoli szybko stworzyć pyszne danie. Cukinia stanowi jeden z głównych składników leczo, w którym łączymy ją z papryka.
Wystarczy otworzyć słoik i zawartość zagrzać z dodatkiem kiełbasy. Warzywne leczo pachnące słońcem i wakacyjnymi wspomnieniami. W tym roku nie udało mi się całej porcji zamknąć w słoikach, bo cześć zjedliśmy na bieżąco, od razu po przygotowaniu;) Teoretycznie jednak całość powinna się zmieścić w ok. Zróbcie je koniecznie, bo jest pyszne!
Zima za pasem, a sezon na pomidory i paprykę trwa, dlatego to najlepszy czas na przygotowanie pysznego leczo do słoików. Wszystkie z proponowanych przez nas. W tym materiale proponujemy pyszne, gęste i pożywne leczo z cukinii, dżem z cukinii oraz sałatkę z cukinii (w towarzystwie innych warzyw). Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę.
Przetwory na zimę W szczycie sezonu, kiedy mamy najsmaczniejsze (i najtańsze) warzywa, warto poświęcić trochę czasu i zrobić pyszne przetwory na zimę. Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić pyszne danie, wystarczy. Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi).
Przetwory z cukinii - pyszne dodatki, które zamknięte w słoikach na zimę, urozmaicą jesienne i zimowe posiłki. Przepis na leczo do słoików na zimę. Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz.
Danie to można zapasteryzować w słoikach i zostawić sobie gotowe na inne okazje zimą, kiedy zabraknie nam czasu na przygotowanie obiadu lub kolacji. Podpowiadamy, jak w prosty sposób przygotować pyszne leczo! Oto sprawdzony przepis na leczo w pół godziny.
Zobacz też inne najłatwiejsze przepisy. Bogactwo smaków, które dopełniają się nawzajem, tworząc idealne połączenie. Zimą otwieram taki słoik - pyyk - i mam smak lata na widelcu:) Można do niego dodać podsmażoną kiełbaskę lub zjeść w wersji wege, posypane natką pietruszki - pyszne!
Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni. Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis. Idealne danie na kawałek lata w środku zimy.
W postaci ogórków, cukinii, sałatek, leczo. Dawniej, aby cieszyć się zimą jego wybornym smakiem, zazwyczaj je mroziłam. D ziś na blogu przepis na pyszne leczo do słoika z cukinią. W ubiegłym roku jednak moje obie zamrażarki były tak wypełnione po brzegi owocami i grzybami, że na leczo nie starczyło już miejsca. Sierpień i wrzesień to najlepszy czas, żeby zrobić przetwory z papryki.
Papryka idealnie nadaje się do marynowania w occie i przygotowywania jej oliwie czy zalewie. Uprzednio upieczona i brana ze skórki, staje się idealnie miękka i nabiera słodyczy. LECZO NA ZIMĘ - OBIAD ZE SŁOIKA W sezonie letnim, kiedy warzywa są najlepsze i tanie, warto pokusić się o przygotowanie w domu kilku słoików obiadu, który z powodzeniem można przechować na zimę.
Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Smaki ogrodu. Robiłam je nie pierwszy raz, moja mama robi od paru lat, a przepis dostałam od teściowej. Jest na Węgrzech tym, czym w Polsce bigos :) Smak leczo znam od dzieciństwa i od zawsze po prostu uwielbiam tą potrawę. Zachowuje kształt i smak. Kusi aromatem, cieszy oczy ferią barw i pieści swoim smakiem podniebienie.
Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. W rondlu o grubym dnie na oleju ryżowym partiami zeszklić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.