poniedziałek, 15 września 2014

Przepis na biszkopt na prostokątną blachę

Witam, postanowiłam dziś wypróbować Pani przepis i biszkopt wyszedl super. Robiłam w dużej blaszce i coś mnie przyćmiło, bo wyłozylam papierem całą blachę łącznie z bokami. Przypomniało mi sie o tym dopiero po minutach pieczenia. I wyrósł ładnie, trochę go wybrzuszylo, ale po upieczeniu opadł do poziomu boków.


Przepis na biszkopt na prostokątną blachę

Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na biszkopt na prostokątną blachę. Czyli po 30- minutach - bo tak jest w przepisie na biszkopt Pani Doroty z Moich Wypieków, sprawdzałam patyczkiem czy biszkopt jest suchy w środku. Mój biszkopt piekł się min w 1stopniach z termoobiegiem. DODAJ PRZEPIS DODAJ PORAD.


BISZKOPT Z MAKIEM – PRZEPIS NA DUŻĄ BLACHĘ 21. Dlatego nie wyklejam boków papierem pergaminowym. Biszkopt-bardzo szybki na prostokątną blaszkę. Dodane przez lukmanka w: Tylko o kuchni.


Podstawę kakaowego biszkoptu na dużą blachę stanowi kakao – ono sprawia, że biszkopt jest sypki, zaś Proszek do pieczenia WINIARY pozwala biszkoptowi pięknie urosnąć. Kakaowy biszkopt na dużą blachę stanowi podstawę dla wielu wypieków, np. Nawet takiemu laikowi w kuchni jak ja się udał.


Próbowałam wielu naprawdę przepisów ale zawsze niestety moja porażka. Ten przepis wyróżnia to, że resztę składników dodaje się do ubitych białek. Inne moje przepisy zawierały dodanie białek do żółtek na koniec.


Na normalną prostokątną blachę: 5jaj szkl. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Bardzo lubię piec ciasta biszkoptowe, toteż często wykorzystuję ten przepis.


Do tego jest potrzebny idealny przepis i ten poniżej właśnie taki jest! Wypróbowałam już wiele przepisów na biszkopt, ale ten jest najlepszy, zawsze wychodzi, pięknie i równo wyrasta, no i oczywiście jest bardzo smaczny. Zaczynam od przepisu na biszkopt idealny, a w innych wpisach znajdziecie kilka propozycji na wykorzystanie biszkoptu. Pieczony bez dodatku proszku do pieczenia, nic nie opadający. Ewa Czasem dostaje się przepis na ciasto jakieś, jakiekolwiek i zjawia się mały, a jak dla mnie nawet większy, problem w postaci słów: “upiecz biszkopt”.


Przepis na biszkopt na prostokątną blachę

Następnie dodaję partiami przesianą mąkę i mieszam całość delikatnie łyżką. Po upieczeniu wyjmuję blachę. A po 5-minutach wyjmuję biszkopt z blachy i zdejmuję papier. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!


Jak przekształcić go w biszkopt kakaowy? Przepisy z kategorii biszkopt. Mąkę ziemniaczaną i część mąki pszennej wymieniamy na kakao. Ono, podobnie jak mąka ziemniaczana, nadaje biszkoptowi sypkości.


Poniżej przetestowany przepis, który być może zechcecie wykorzystać w jednym ze swoich kolejnych tortów. Blachę wykładam papie rem do pieczenia. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Już zapisuję go w zeszycie :).


Dziś trochę podstaw – przepis na biszkopt kakaowy – ten wynalazłam na Moich Wypiekach i już wielokrotnie wypróbowałam – nigdy mnie nie zawiódł #128578;. Na swoje potrzeby stworzyłam sobie tabelkę przelicznikową składników na różne moje foremki i powiesiłam sobie na lodówce, abym nie musiała za każdym razem sobie tego liczyć. Wystarczy trzymać się ogólnie przyjętych reguł jego przyrządzania, a na bank wyjdzie nam biszkopt dokładnie taki, jak nam się wymarzył.


Wiele gospodyń ma niezawodny przepis na biszkopt. Ja prezentuję biszkopt, który można nazwać idealnym. Jest puszysty, wysoki i prosty – co jest niewątpliwym atutem przy krojeniu go na tort. Rośnie bez proszku do pieczenia. Cała tajemnica tego cuda tkwi w… rzuceniu nim o podłogę.


Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada. Olej dodany do biszkoptu czyni go bardziej elastyczny, nie kruszy się, nie wysycha, łatwiej kroic:) Jeśli ktoś nie lubi proszku mozna dodać łyżeczkę sody (sklep spożywczy) i zmieszać wcześniej z żótkami. Poproszę o przepis na biszkopt właśnie, ale KONIECZNIE musi być on na DUŻĄ prostokątną blachę o wymiarach 22na 38.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty