wtorek, 30 września 2014

Leczo bez cebuli

Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np.


Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Dzisiaj zabieram się za to leczo. Mam wszystkie tu wymienione produkty warzywne z własnego ogródka. Muszę je wykorzystać aby się nie zmarnowały. Dobry pomysł z takim przetwarzaniem.


Zamierzam leczo przechować w słoikach, po uprzedniej pasteryzacji, na okres jesienno-zimowy. Kiełbaskę dodam po otwarciu słoika- podsmażoną. Takie klasyczne, bez mięsa i dodatków. Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.


Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Przepisy z kategorii leczo z cebuli.


Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw. Moje leczo z kiełbasą i cukinią szykuje się błyskawicznie. To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania.


Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem. Może być w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Istnieje wiele modyfikacji leczo. Na pewno znajdą się tam warzywa - od cebuli po cukinię. Leczo z cukinii sprawdzi.


W Polsce leczo przygotowuje się z dodatkiem cukinii lub bakłażanów, których w okresie letnim jest pod. Ważną informacją jest to, że ja zawsze przepis na leczo z cukinii szykuję w jednym garnku. Zobacz, jak zrobić leczo. Niektórzy lubią dodać do lecza. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy.


Danie przybiera formę gulaszu z grubo pokrojonymi warzywami. A leczo musi być lśniące, gęste, błyszczące i pełne dymnego, głębokiego aromatu – dlatego poniżej znajdziecie garść zasa jak przygotować dokładnie takie porządne, wegańskie, węgierskie leczo: Wędzona papryka: najważniejsza przyprawa, która sprawia, że jarskie leczo ma głęboki, dymny aromat. Dziś proponuje kolorowe leczo w słoiku, do którego później wystarczy tylko dodać podsmażoną kiełbaskę, wędzony boczek albo dowolne mięso i mamy pyszny oraz.


Wypróbuj wersję lecza bez cebuli lub z czosnkiem - sprawdź! Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu.


Udostępnij na facebooku Udostępnij na Twiterze Poniżej jedna z kilku wersji lecza jaką robimy w naszym domu – można ją sklasyfikować i umieścić pomiędzy węgierskim leczo, a prowansalskim ratatouille. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Część ugotowanego lecza można na gorąco przełożyć do słoików i po wystudzeniu przechowywać w lodówce lub zamrozić w pojemnikach.


Dynia dodana do lecza nadaje mu słodyczy – osobiście, ta wersja bardzo przypadła mi do gustu. Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi). Do dania dodałam dość dużo pieprzu oraz ostrej papryki.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na leczo bez cebuli. Oczywiście dodatkiem może być kiełbasa (na Węgrzech paprykowa), ryż czy jajko. A składa się z trzech podstawowych składników: białej papryki, podsmażonej na złoto cebuli i pomidorów.


Na Węgrzech leczo podawane jest też jako dodatek do mięs pieczonych czy smażonych, więc siłą rzeczy nie może mieć konsystencji zupy. Do cebuli dodaj kiełbasę, paprykę, przyprawy (słodka i ostra papryka) oraz koncentrat. Smaż całość przez kilka minut.


Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, cukinię pokrój w półplasterki, dodaj do garnka z papryką. Całość zalej passatą, gotuj około minut. Uwielbiamy dania jednogarnkowe za ich prostotę, a przede wszystkim smak!


Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody. LECZO Z PAPRYKĄ, KIEŁBASĄ I CEBULĄ to szybki obiad ze świeżych, sezonowych warzyw z dodatkiem aromatycznej kiełbaski! Do przygotowania prawdziwego węgierskiego leczo potrzebujemy tylko papryki, pomidorów, cebuli, czosnku i… smalcu, na którym będziemy podsmażali składniki.


Ten ostatni produkt budzi kontrowersje, ale jest niezbędny do uzyskania idealnego smaku potrawy. Ponieważ miałam w domu dużo czerwonej papryki, to uznałam, że zrobię właśnie takie proste i smaczne leczo z papryki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty