piątek, 5 września 2014

Leczo kabaczek cukinia

Leczo z kabaczkiem i cukinią. W rondlu podsmażamy na oliwie pokrojoną w piórka cebulę, następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz pieczarki. Po chwili dodajemy plasterki kiełbasy i wszystko mieszamy wciąż smażąc.


Zalewamy pomidorami z puszki w wraz z zalewą. Wakacje, wakacje, i po wakacjach. Zostają tylko wspomnienia. Czas wrócić do pracy, domu, kuchni i do tych garów Wróciłam z głową pełną nowych pomysłów, planów. Przepis na leczo z cukinii.


Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki.


Leczo kabaczek cukinia

Polecam podawać leczo z bagietką. Dusimy leczo pod przykryciem aż cukinia będzie miękka. Ewentualnie możemy nieco podlać wodą, by nam danie nie przywierało do garnka. Na sam koniec dodajemy paprykę słodką oraz świeżo posiekaną bazylię i tymianek. Obieramy i kroimy cukinie (lub kabaczek) oraz pomidory (proponuje je sprzyc gorącą wodą by obrać skórkę).


Następnie wszystko wsypujemy do garnka i zalewamy szklanką wody, z łyżki oliwy. W tym czasie kroimy reszte składników, kiełbase i cebule podsamażamy. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.


Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana. A to, o czym Pani napisała, jest tylko inną odmianą, jednak na jedno i drugie można mówić i. UWAGA: Do lecza można dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię lub kabaczek w ilości około kg.


Wtedy należy dusić całość minut. Wygląda różnorodnie, bo przecież może być zielona lub żółta, mała lub duża, ale to co jest ważne to fakt, że sprawdza się naprawdę w wielu potrawach. Nasze leczo z cukinią i bakłażanem przypomina nieco wegetariańskie ratatouille z Prowansji, które zawiera przede wszystkim cukinię i bakłażana.


Takie domowe leczo z cukini jest super proste i dość szybkie do zrobienia. Ważną informacją jest to, że ja zawsze przepis na leczo z cukinii szykuję w jednym garnku. Moje leczo z cukinia znika w godzinę, więc uwierzcie mi, że gotuję je dość często. Wszystko zależy od sposobu przygotowania. Jeśli zjemy leczo z kiełbasą, musimy się liczyć z tym, że w 1g tego posiłku jest około kcal.


Jeżeli natomiast skusimy się na leczo wegetariańskie, powinniśmy wiedzieć, że w jego 1g jest tylko około kcal. Nawet doświadczeni działkowcy mają kłopot z określeniem różnic pomiędzy cukinią a kabaczkiem. Niektórzy twierdzą, że kabaczek to zielone warzywo dyniowate przypominające kij baseballowy lub wojenny pocisk. Okazuje się, że kabaczek i cukinia to ten sam gatunek rośliny.


DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojone pieczarki, paprykę i kabaczek (pokrojony w większą kostkę)- możemy to już dusić w garnku. Dusimy do miękkości, po czym dodajemy pomidory w. Wegetariańskie leczo z cukinii. Przyprawy pieprz koncentrat.


Jest delikatna w smaku i lekkostrawna. Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminy grupy A (wspomagają wzrok), C (ograniczają stres i podnoszą odporność organizmu), K (regulują procesy krzepnięcia krwi) i B (wpływają pozytywnie na mózg i układ krwionośny). Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, cukinię pokrój w półplasterki, dodaj do garnka z papryką. Cukinia jest jednym ze składników leczo. Całość zalej passatą, gotuj około minut.


Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody. Podawaj z kromką dobrego chleba. Ilość bulionu zależy od tego, czy wolicie gęstsze czy rzadsze leczo. Gotujemy wszystko na nie dużym ogniu, dodajemy koncentrat i przyprawy. Ja tam nadal nie widzę różnicy między cukinią a kabaczkiem.


Kupuję TO długie zielone a czasami TO jest żółte i jest podpisane cukinia. Więc bez względu na to czy TO jest cukinią czy kabaczkiem , obieram TO ze skóry i bach do gara. Często gdy mam mniej czasu przygotowuję to oto leczo z cukinii z dodatkiem kabaczka. Gdy całość zacznie się gotować dodajemy pokrojoną cukinię - wielkość zależy od gustu - jeśli chcemy by była chrupiąca, kroimy na większe części, a jeśli chcemy by się rozpadła, kroimy na małe cząstki.


Gotujemy aż do miękkości cukini i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty