poniedziałek, 1 września 2014

Wielkanocny żurek z białą kiełbasą

Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor, pokroić w cząstki i dodać do zupy. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.


Wielkanocny żurek z białą kiełbasą

Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Bez żadnej skrywanej skromności powiem, że to absolutnie najlepszy żurek wielkanocny jaki zrobiłam. Z grzybami, wędzonym boczkiem, czosnkiem, białą kiełbasą i naturalnym zakwasem. Do tego śmietana, majeranek, chrzan i sporo pieprzu. Cudo nie żurek wielkanocny!


WIELKANOCNY ŻUREK Z JAJKIEM,BIAŁĄ KIEŁBASĄ I CHRZANEM - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Jest to zupa na każdą okazję, odpowiednia zarówno na obia jak i na kolację, zwłaszcza w chłodne zimowe wieczory. Wypróbuj więc przepis na szybki żurek. Należy zadbać nie tylko o miłą atmosferę, ale również o jakość spożywanych potraw.


Nie może więc zabraknąć tradycyjnych dań, które upamiętnią Zmartwychwstanie. UREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ Kolejna klasyczna propozycja na święta, żurek z białą kiełbasą, ziemniakami i boczkiem. Oj tak, żurek z biała kiełbasą taką gotowaną lub parzoną oraz boczkiem podsmażonym na patelni jest absolutną klasyką kuchni polskiej. Opis przepisu: Autor: WINIARY Żurek jest jedną z popularniejszych zup, uwielbianych zarówno przez dorosłych, jak i przez najmłodszych. Może poszczycić się bardzo długą historią, bowiem jest on daniem staropolskim.


Pomimo tego, że żurek z białą kiełbasą i jajkiem pojawia się na polskich stołach przede wszystkim z okazji świąt wielkanocnych, warto sięgać po niego. Można dodać pokrojone w kostkę i ugotowane oddzielnie ziemniaki. Dzisiaj obiecany przepis na żurek. Zupy Żurek z białą kiełbasą i przepiórczymi jajkami.


Szybka zupka na zimowy obiadek. Polecane przepisy: na żurek z białą kiełbasą ewy wachowicz Zobacz więcej. Już nie mogę się doczekać wielkiego pieczenia i wszechobecnych świątecznych zapachów.


Do garnka wlej wodę i żurek z butelki, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i surową białą kiełbasę. Wielkanocny żur z białą kiełbasą i jajem. Całość gotuj na małym ogniu od czasu do czasu. Rodzina będzie zachwycona, kiedy na stole wielkanocnym znajdzie się tradycyjny, pyszny żurek wielkanocny z białą kiełbasą i chrzanem.


Sprawdźcie wypróbowany przepis. Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam. Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru. Mi żurek, żurek wielkanocny – z białą kiełbasą, jajkiem i dużą ilością majeranku. Najśmieszniejsze jest to, że przez cały rok żurek może dla mnie nie istnieć, ale świąt wielkanocnych nie wyobrażam sobie bez tej zupy.


Bez niego nikt nie wyobraża sobie prawdziwego. Przepis na domowy żurek wielkanocny. Tego dnia zajmuje on honorowe miejsce w naszym.


Pyszny, pożywny żurek wiejski z białą kiełbasą możemy potraktować jak danie z jednego garnka, bo podajemy go z porcją mięsa (wędzony boczek i białe kiełbaski podsmażone z cebulą) oraz zrumienionymi ziemniaczkami z patelni (można dodać do nich nieco majeranku). Najlepszy będzie przygotowany na domowym zakwasie, jest pyszny, łatwy i szybki w przygotowaniu a moje dzieci za nim. Gotujemy wywar około minut. Po około minutach wlewamy żurek z butelki, doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Na koniec wciskamy ząbki czosnku.


Podować z jajkiem ugotowanym na twardo i ugotowanymi ziemniaczkami. Czy konieczny jest zakwas na żurek? Dodać żurek - zakwas (przed użyciem dokładnie wymieszać) w ilości do smaku i co chwilę mieszając zagotować.


Gotować na małym ogniu przez 1-minuty. Można zaprawić śmietaną i doprawić świeżym czosnkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z pokrojoną kiełbasą, ugotowanym jajkiem i suszonym majerankiem. Teraz planujemy jak podać - z całą kiełbasą czy drobno pokrojoną.


Jak kielbasa się ugotuje to albo wyjmujemy i kroimy w kostkę albo nie :-). MUSIAŁAM go zrobić :)… Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Tak naprawdę żurek przygotowuję na kilka sposobów, dziś prezentuję wersję z podsmażonymi warzywami i dodatkowo z boczkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty