wtorek, 23 września 2014

Chleb z maki zytniej razowej

Jeśli lubicie chleb, taki aromatyczny, pyszny to chleb żytni jest dla was. Ją częściej stosuje się jako dodatek, a nie podstawową mąkę. Lista przepisów na chleb żytni razowy na drożdżach z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Dzisiaj miał być wprawdzie chleb.


Chleb z maki zytniej razowej

I jeszcze prośba- czy można prosić o przepis na chleb w 1 na mące razowej żytniej na drożdżach? Nie doczytałam w komentarzach żeby nie piec z żytniej mąki. Wyszedł super- jest niski ale to w niczym nie przeszkadza. Mała porada dla piekących chleby- miski lub formy w których chleb wyrasta przykrywać szczelnie folią spożywczą - wyrośnięcie murowane.


To jest podstawa, oczywiście można a nawet trzeba robić odchyłki od tej reguły. Z każdym dniem zakwas dojrzewa coraz bardziej. V dnia pęcherzyki powinny być już widoczne, ale głównie widać będzie zmianę jego koloru. Po kilku dniach od nastawienia zakwasu żytniego na bazie mąki żytniej razowej – zakwas zmieni się z koloru szarego w zdecydowanie bardziej jasnobrązowy – taki jak na zdjęciu. Ekspresowy i prosty chleb razowy pszenno-żytni, na drożdżach, z dużą ilością siemienia lnianego, słonecznika i otrąb.


Jeśli tylko posiadacie składniki, to już za niecałe godziny możecie cieszyć się domowym, pachnącym chlebem! Przykryj masę ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na godziny. Czynność powtórz jeszcze razy. W sumie zakwas rośnie przez dni.


Gotowy zakwas przełoż do dużej miski. Dodaj 5g mąki żytniej razowej i 5ml przegotowanej, ciepłej wody. Wielu z nas lubi smaczny, świeży, chrupiący chleb. W takim razie zamiast konserwować się jak mumie egipskie zjadając kolejne konserwanty, ulepszacze itp. Wystarczy na to poświęcić jeden wieczór w tygodniu a korzyści dla zdrowia będą duże.


Chleb z maki zytniej razowej

Upieczenie chleba tylko z maki żytniej razowej wymaga trochę doświadczenia i umiejętności. Ważna jest temperatura, czasem lekkie podsuszenie za pomocą termoobiegu etc. Radziłabym dodać do chleba trochę maki żytniej jasnej lub choćby odrobine jasnej maki pszennej, a konsystencja ciasta znacznie się poprawi. Kolejny bardzo smaczny i zdrowy chleb razowy z ziarnami: słonecznika, dyni, siemienia lnianego i czarnuszki. Możemy różne ziarna dodawać do.


Gofry z mąki żytniej pełnoziarnistej. Mąki orkiszowe ogólnie są dość drogie. Ja zwykle mąki kupuję na targu, mam już swoje sprawdzone. Z firmy Melvit mam żytnią. Razowa mąka z tej firmy jest taka ciężka bardzo, coś jak bułka tarta.


Ja bym dodała trochę jasnej mąki (typ 72 orkiszowej lub żytniej) – chleb wyjdzie wtedy lżejszy, taki mniej razowy. Jego składniki można łatwo kupić na rynku lub w sklepie ze zdrową żywnością, a kroki, które trzeba wykonać, nie sprawią nikomu trudności. Chleb graham na drożdżach. Bardzo prosty i szybki chleb na drożdżach składający się z razowej i jasnej mąki pszennej, z niewielkim dodatkiem żytniej mąki razowej i miodu.


Nie wymaga długiego zagniatania, rośnie bardzo szybko a smakuje… jak chleb graham :-) Jest raczej miękki i puszysty, rewelacyjny również do tostów. Niedawno wyjęłam z pieca pyszne bułeczki razowe z dodatkiem mąki żytniej. Zaraz po upieczeniu konsystencja chleba jest lepka, ale już po dniu jest bardziej sucha, a wypiek zaskakuje smakiem i aromatem.


Chleb z maki zytniej razowej

Jest szybki w wykonaniu i do tego bardzo smaczny. Domowy chleb żytni z dodatkiem żytnich otrębów i niewielkiej ilości mąki pszennej. Polecam używanie mąki żytniej w kuchni gdyż pomaga obniżyć c Zobacz więcej. Magdalenka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Słodka Kraina Wypieków.


Wszystkie składniki wsypać do formy wg podanej wyżej kolejności, na środku mąki rozsypać drożdże lub rozkruszyć świeże (nie mogą mieć kontaktu z cukrem ani solą).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty