Szybki i prosty PRZEPIS na leczo. Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu.
Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Nadszedł czas na leczo - potrawę kojarzoną z Węgrami, ale bardzo chętnie przygotowywaną także w środkowej i wschodniej Europie. Podpowiadamy, jak w prosty sposób przygotować pyszne leczo!
Oto sprawdzony przepis na leczo w pół godziny. Zobacz też inne najłatwiejsze przepisy. Film znajduje się w: Spryciarze. Najlepsze leczo robi mój Maż.
Jak zrobić leczo - Gotuj z Lotnikiem. Chodziłam, męczyłam, bo wielką na leczo ochotę miałam, no i się doczekałam. Uwielbiam leczo, a szczególnie leczo z kiełbasą.
Ważnym składnikiem, poza papryką czy pomidorami, jest smalec. W tym miejscu przychodzi czas na ujawnienie mojej tajemnicy :) Jak widać na zdjęciu, leczo w moim wykonaniu nie przypomina rozmemłanej papki z większości przepisów na leczo dostępnych w sieci. Jestem zwolennikiem atrakcyjnych wizualnie potraw, ale oprócz wyglądu liczy się również wyrazisty smak i konsystencja potraw. Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów. Wszystko zależy od sposobu przygotowania.
Jeśli zjemy leczo z kiełbasą, musimy się liczyć z tym, że w 1g tego posiłku jest około kcal. Jeżeli natomiast skusimy się na leczo wegetariańskie, powinniśmy wiedzieć, że w jego 1g jest tylko około kcal. W Polsce najczęściej przyrządza się je z dodatkiem cukinii lub bakłażanów.
Spróbuj naszej bezmięsnej wersji z dodatkiem przyprawy w płynie Maggi. Przepis na jak sie robi leczo. W tym przepisie podpowiadam, jak zrobić jak sie robi leczo w domowy i pyszny sposób. Przecież nic nie smakuje lepiej niż domowe jak sie robi leczo przygotowane samemu. Jak przygotować jak sie robi leczo w szybki i prosty sposób?
Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni. Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Do ugotowania tej potrawy potrzebować będziemy papryki białej (lub innej ulubionej przez siebie), cebuli oraz pomidorów.
Aby podkreślić smak warzyw, do dania podaje się także bukiet aromatycznych dodatków: słodką, ostrą, wędzoną paprykę, odrobinę czosnku, sól i pieprz, a do. Boczek - jako pierwszy pokrojony w kostkę i podsmażony w garze. Klasyczne węgierskie leczo: 1. Cebula - półtalarki dodane do boczku. Papryka (czerwona) - pokrojona w paski idzie jako następna.
Pomidory (obrane i wypestkowane). Jedna ostra papryczka (ewentualnie pół, jak ktoś nie lubi zbyt ostrego). Sprawdź tu sprawdzony przepis! Leczo, czyli papryka duszona z cebulą i pomidorami, ma w Polsce wiele odmian.
Jednak najbardziej klasyczne leczo to leczo najprostsze - bez grzybów czy dodatku wędlin. Takie leczo świetnie nadaje się do pasteryzowania w słoikach. Leczo, które chcę Wam pokazać szykuję na oleju a nie na smalcu, za to dodaję do niego symboliczną ilość kiełbasy. Kiełbasę w leczo można też zastąpić parówkami lub też kawałkami wędzonego boczku.
Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością kolorowych warzyw i mocnym mięsnym akcentem. Możesz dowolnie wymieniać składniki i eksperymentować, np. Finalny wygląd i smak zależy od Twojej wyobraźni. Alma leczo doprawiała słodką czerwoną i wędzoną papryką oraz cząbrem, tymiankiem i oregano. Zgapiłam to od niej, choć tak naprawdę ona bardzo chętnie podzieliła się przepisem.
Leczo szykuje się wyjątkowo prosto. Węgierskie leczo przygotowuje się na smalcu. Nie trzeba się tego bać, warto zaryzykować, bo leczo bardzo zyskuje na smaku. Ja do leczo dodaję też paprykę wędzoną, która pasuje do tego dania, jak do żadnego innego. Mój przepis na leczo wegetariańskie jest dopracowany do perfekcji.
Bardzo często szykuję leczo bez mięsa, ponieważ jest to danie jednogarnkowe i można je długo przechowywać w lodówce. Super pyszne jest też moje leczo z kiełbasą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.