czwartek, 18 września 2014

Leczo z grzybów

Lista przepisów na leczo z grzybów leśnych z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Do uduszonej cebulki dodać paprykę, poddusić kilka minut.


Do pokrojonych grzybów dodać cebulę z papryką, wodę, dokładnie wymieszać. Następnie doprawić grzyby koncentratem pomidorowym , cukrem, octem, solą i pieprzem, trochę jeszcze dusić na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Botwinka w słoiki na zimę. Dodane przez ZielonaKuleczka w: Tylko o kuchni.


Aha, czyli gotową zupę wkładam w słoiki. Jednak najbardziej klasyczne leczo to leczo najprostsze - bez grzybów czy dodatku wędlin. Takie leczo świetnie nadaje się do pasteryzowania w słoikach. Przepis na leczo z cukinii i grzybów leśnych.


Grzyby leśne oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Pokroić w grube plastry I przesmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Pomidory sparzyć obrać ze skórki i pokroić w cząstki. Do grzybów dodać cebulę i stale mieszając przesmażyć razem, aż się cebula zeszkli.


Cebule pokroić w piórka. Dodać pomidory i smażyć razem ok minut. Re: Potrawy z grzybów Prawo do zbierania grzybów nie obejmuje gatunków chronionych, obszarów chronionych (w tym upraw leśnych powszechnie lecz mylnie zwanych szkółkami) ani prawa do eksportu.


Można to leczo zawekować np. Korzystając z grzybów suszonych lub mrożonych możesz je przyrządzić także poza sezonem. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Ja w tym roku zrobiłam eksperymentalne leczo, ale to były pierwsze moje przetwory tego typu więc nie wiem czy się nie zepsuje. Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na przetwory z grzybów leśnych do słoików na zimę. Zobacz, jak zrobić leczo. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy.


Leczo z grzybów

Niektórzy lubią dodać do lecza. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Leczo - danie proste i smaczne. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję.


Dlatego po przepisach na klasyczne leczo i leczo z ciecierzycą czas na recepturę na leczo z boczniakami, które dzięki podsmażeniu grzybów i dodaniu ich na koniec smakuje bardzo, bardzo dobrze. W pierwszym przepisie na klasyczne warzywne leczo pisałam o tym, że podstawą udanego lecza jest cierpliwe smażenie warzyw i poczekanie z. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Możemy dać kilka rodzajów różnych grzybów.


Pamiętajcie aby nie dodawać za dużo kozaków, bo zaciemniają kolor sosu. Pamiętam sos grzybowy przygotowywany przez rodziców z gotowanych dwukrotnie w wodzie grzybów, później gotowanych jeszcze przez godzinę lub dłużej, doprawiany zielem angielskim, liściem laurowym i zagęszczany. Z suszonych grzybów: borowików bądź podgrzybków. Z dodatkiem pokrojonych w kosteczkę ziemniaków i marchewki, doprawiona tymiankiem lub koperkiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.


Pyszna, aromatyczna i delikatna! Bardzo ją polecam, bo jest naprawdę smakowita, zupa dla całej rodziny. Przede wszystkim powinniśmy wybrać, czy interesuje nas leczo wegetariańskie, czy jego mięsna forma, np. Najlepsza z dodatkiem śmietany.


Również fani grzybów znajdą wersję dla siebie, ponieważ leczo często przyrządza się z pieczarkami. Wśród innych wariantów możemy spotkać leczo z kurczakiem, leczo z papryki, leczo z cukinią i pieczarkami. Grzyby stanowią doskonały dodatek do wielu dań. Niewątpliwym jest, że dodają one potrawom wyjątkowego smaku i aromatu – zarówno te świeże, jak i suszone. W sezonie, gdy warzywa nie są drogie, mogą je przygotować także ci, którzy nie cieszą się własnym ogródkiem.


Sprawdź nasz przepis na leczo cukiniowo-dyniowe. Cukier, sól, paprykę, ocet i koncentrat pomidorowy zagotować. Dodać ugotowane, pokrojone grzyby i wszystko wymieszać. Nakładać w słoiki i pasteryzować minut. Dzięki pieczarkom leczo zyskuje aromat grzybów, a smak dania staje się nieco łagodniejszy.


To bez wątpienia pyszne i szybkie danie, którym ugościsz nawet największych smakoszy. Poniższy przepis na leczo z kiełbasą, papryką, fasolą i wieloma innymi pysznymi składnikami pochodzi o Przemysława Świerczyńskiego, który zawodowo zajmuje się gotowaniem w swojej łódzkiej restauracji zdrowyobiad. Jego leczo tak mi zasmakowało, że poprosiłem o przepis.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty