Przetestowałam wiele przepisów na faworki, prawdę mówiąc nigdy nie wyszły idealne, wiec tym razem tez nie spodziewałam się czegoś nadzwyczajnego. Myliłam się, przepis jest prosty, a faworki wspaniałe, trzeba po prostu powoli wszystko dokładnie zrobić tak jak w przepisie. Jeżeli komuś nie wychodzą to coś robi się źle.
Faworki to jeden z deserów, bez którego nie wyobrażamy sobie karnawału, a tym bardziej Tłustego Czwartku. Gotowe faworki warto posypać cukrem pudrem lub cynamonem - zyskają jeszcze więcej smaku. Z nami uda Ci się zrobić faworki w kilkanaście minut. Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek.
Jak zrobić faworki : słodkie, delikatne i chrupiące? Udane faworki to przede wszystkim odpowiednie ciasto. Gotowe ciasteczka powinny być bardzo chrupiące. Faworki inaczej chrust, chruściki bądź jaworki to tradycyjne polskie ciastka o kształcie kokardek. Robi się je z ciasta śmietanowego zbijanego i smaży jak pączki.
Dziękuję za przepis, warto było je zrobić, sklepowe nie dorównują im w niczym. Robię faworki z tego przepisu od kilku lat. Są rewelacyjne, kruche, rozpływają się w ustach. Bez kruchych zawijasów, obficie posypanych cukrem pudrem, nie wyobrażamy sobie świętowania Tłustego Czwartku. Pod koniec karnawału niejedna babcia zakasuje rękawy, pieczołowicie wycina z ciasta małe paseczki i piecze.
Zdradzą Wam, jak zrobić perfekcyjne faworki krok po kroku. Jeśli tak jak ja należycie do klubu faworkożerców, to czas moi mili, byście nauczyli się również, jak się je przygotowuje. Znam sporo osób, które uwielbiają ten karnawałowy przysmak, ale przyznają się do kulinarnego analfabetyzmu w tym delikatnym, żeby nie rzec kruchym. Faworki na Tłusty Czwartek to alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za pączkami. Najlepsze faworki są kruche i lekkie.
Sprawdź nasz wypróbowany. Mąkę mieszamy z solą dodajemy miękkie masło i wyrabiamy (na tym etapie nie wyjdzie nam jeszcze ciasto, raczej coś w rodzaju sypkiej kruszonki). Szukacie prostego i sprawdzonego przepisu na faworki?
Faworki są popularnym deserem w okresie karnawału oraz na Tłusty Czwartek. To bardzo chrupiące ciastka w kształcie kokardki, które smaży się w głębokim tłuszczu. Przepisy Joli - Jola Caputa.
Po ostudzeniu faworki posypuje się obficie cukrem pudrem. Opis przepisu: Autor: WINIARY Z okazji tłustego czwartku chcesz przygotować coś innego niż tradycyjne pączki z cukrem pudrem lub po prostu masz ochotę na prosty i szybki domowy wypiek? Proponujemy przepis na kruche faworki, które zrobisz już w minut! Chrusty smakują wybornie z dodatkiem Cukru wanilinowego WINIARY.
Posyp je także cukrem pudrem i ułóż w puszce. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia.
Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. FAWORKI, CHRUSTY – pyszne, chrupiące i złociste faworki. Oprószone cukrem pudrem smakują doskonale.
To tradycyjny przepis jeszcze z mojego rodzinnego domu. Smażę je najczęściej w okresie karnawału. To obowiązkowa przekąska w tym czasie. To mój pierwszy film w którym pokażę wam jak zrobić faworki zwane inaczej chrustem. Robimy je najczęściej w tłusty czwartek ale pasuje na każdą okazję.
Polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu. Faworki zwane również chrustem, to jeden z tradycyjnych przysmaków na tłusty czwartek. Ja w dzieciństwie nazywałam je morszczynem ze względu na pęcherzyki powietrza w usmażonym cieście. Takie właśnie powinny być domowe faworki - lekkie i chrupiące. Bardzo dokładny przepis na kruche faworki domowe znane też jako chrust, chruściki lub jaworki.
Te polskie tradycyjne i chrupkie ciastka można smażyć w głębokim oleju lub upiec w piekarniku. Dzięki temu ciasto na faworki wyjdzie idealnie napowietrzone i cieniutkie, a faworki idealnie kruche i pyszne. Teraz jak już wiecie, jak zrobić faworki , to koniecznie przetestujcie ten przepis.
Jeśli będziecie ściśle trzymać się przepisu i zawartych w nim pora to na pewno wasze kruche faworki (chruściki) będą najlepsze na świecie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.