wtorek, 23 września 2014

Leczo z cukinii pieczarek i kiełbasy

Leczo z cukinii pieczarek i kiełbasy

Leczo z cukinii, papryki i pieczarek. Czas przygotowania: min. Przepis doceniony przez Doradcę Smaku. Do kiełbasy na patelnie dodajemy pokrojone papryki i pieczarki - smażymy. Twojego przepisu nie jest węgierską potrawą.


Prawdziwe węgierskie leczo nie zawiera cukinii a jedynie pomidory, paprykę, wędzoną słoninę i cebulę. Mimo to, ja również robię taki gulasz warzywny i mówię na niego leczo bo tak się już u nas przyjęło :-) Smacznego i pozdrawiam. Chcesz podzielić się swoją opinią? O nas For importers Biuro Prasowe Mapa Serwisu Mapa Tagów.


Polityka Prywatności Polityka Cookies. Coś ciepłego, sytego, domowego. Oryginalne Węgierskie leczo nie zawiera cukinii, czy dodawanego często w polskich kuchniach kabaczka. Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, cukinię pokrój w półplasterki, dodaj do garnka z papryką.


Całość zalej passatą, gotuj około minut. Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody. Podawaj z kromką dobrego chleba.


Bulion drobiowy WINIARY z liściem laurowym i zielem angielskim sprytnie połączy smaki wędliny, cukinii, czerwonej papryki, marchewki i cebuli. Jeśli wolisz wersję wegetariańską, pomiń dodatek kiełbasy. Możesz ją też zastąpić innym mięsem, np. Zacznij od obrania cebuli i pokrojenia jej w drobną.


Zobacz, jak zrobić leczo. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza. Dzisiaj na moim stole stanie leczo z pieczarkami. Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne!


U mnie wersja podstawowa, sprawdzona i pyszna. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką.


Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Wczorajszego wieczora podzieliłam się z Wami przepisem na pyszne leczo paprykowe z dodatkiem cukinii do zamknięcia w słoiki, dziś druga bardzo podobna propozycja.


Różni się proporcją warzyw i dodatkiem pieczarek. Cóż zimą chcieć więcej jak obiad pachnący tyloma letnimi smakami. Dodane przez kathleen w: Tylko o kuchni. Czy ktoś ze Smakerowiczów piekł ciasto z dodatkiem cukinii? Ja podjęłam już drugą próbę i znowu zakalec.


Tym razem odsączyłam starannie sok z utartej cukinii i dodałam więcej mąki żeby ciasto. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. W tym momencie możesz też wzbogacić swoje leczo o dodatek cukinii, pieczarek lub bakłażana.


W ten sposób latem przygotowane leczo dotrwa do zimy bez konieczności pasteryzacji. Lista przepisów na leczo z cukini pieczarek papryki i kielbasy z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany.


Leczo z cukinii pieczarek i kiełbasy

Dusimy leczo do momentu, aż cukinia będzie miękka, ale nie rozgotowana, ok. Warzywa puszczą sok, ale jeśli leczo było by za i gęste możemy dolać jeszcze wody. Osobiście lubię gdy w leczo jest sos, w którym można maczać pieczywo.


Doprawiamy papryką słodką i wędzoną, solą, pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty