środa, 21 stycznia 2015

Co dodac do omleta

Jak zrobić omlet Jak zrobić omlet, taki klasyczny omlet z jajek? Bardzo dobry jest omlet z brokułami i ewentualnie jak lubisz możesz dodać do tego ketchup pomodorowy a poza tym to co chcesz. Mozesz wszystkie warzywa prawie dodawać. Normalną, nie tortową, i nie dodawaj dużo, na 2albo jajka jakieś łyżeczki bo bedzie nie dobry, uwierz mi. I dobrze wymieszaj, żeby było bez grudek.


Czyli biszkopt z patelni :-) Dobry na weekendowe śniadanie lub szybki podwieczorek dla dzieci. Kiszenie ogórków jest z pozoru banalnie proste: ogórki układamy w słoju, przekładamy czosnkiem, chrzanem, koprem i zalewamy wodą z solą. Przepis na dobry białkowy omlet.


Ostatnio zacząłem eksperymentować w kuchni. Jestem obecnie na redukcji tkanki tłuszczowej i ciężko myśle na temat śniadania. Jak wiadomo sniadanie jest bardzo ważne więc chciałbym zapytać czy ma ktoś dobry przepis na Omlet białkowy obecnie robie go tak: -białka jajek -żóltka -sól. Omlet na słono, szybko co mozna do niego dodać? Nastepna wersja japonskiego omleta.


Chociaz istnieje wiele róznych mozliwosci, w tej wersji zdecydowalam sie wykorzystac to, co zostalo w mojej lodówce: wedzony losos i mnóstwo swiezych ziól. Ale mozna tez oczywiscie eksperymentowac ze skladnikami i dodac papryke, szynke czy ser cheddar. Bialka ubic na sztywno z odrobina soli (zeby ubita piana utrzymywala sie dluzej), dodac pokrojony banan, otreby i wszystko podsmazyc na malej ilosci oleju z obu stron. Polac jogurtem naturalnym i posypac cynamonem (mozna dodac cukier). Najlepiej zmiksowac platki owsiane i dodac cale jajka.


Bialka tez moga byc jak masz inne zrodla tluszczy,ale taka ilosc to chyba za duzo. Oczywiscie bez serka wiejskiego? Nigdy nie robilam jeszcze z niego omleta ,ale ogolnie nie widze w nim nic zlego. Mozemy dodac do masy przyprawy.


Do tego kilka drobnych wiorkow zmrozonego masla (lepiej rosnie). Jak robicie omleta ,taki zwykly? Puszysty omlet owocowy, to proste i szybkie danie zarówno na śniadanie, podwieczorek czy kolacje.


Zna ktoś sprawdzony przepis na omleta z samych białek? Pierniczki - jaką marmoladę dodac? Ważne, aby do środka dodawać twardą marmoladę, która nie zawiera dużo soku. Inaczej będzie wyciekać, a w środku może być zakalec. Ciasta proszkowe - jaka temperatura składników?


Składniki muszą mieć temperaturę pokojową, a po dodaniu mąki z proszkiem nie można zbyt długo mieszać ciasta. Omlet - napisany w Dieta: Mam pytanie odnosnie omleta, co zrobic by był puszysty albo nie rozwalal sie na jajecznice. Dodac do niego maki a moze szczyptu proszku do pieczenia ? Re: Ja sie robi gruby, puszysty OMLET? Zastanawiające jest jak bardzo potrafią zmienić się smaki.


Kiedyś potrafiłam jednorazowo wrąbać bez oporu tabliczkę czekolady, dziś już nie jestem w stanie powtarzać tego wyczynu. Białka na sztywną pianę, do tego dodaję żółtka, sól, pieprz - wszystko mieszam by się połączyło, leję na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła, później na połowę omleta dodaję te składniki, na które mam ochotę - odczekam jeszcze chwilę i zsuwam wszystko na talerz przykrywając dodatki drugą połową omleta. Mieszamy i smażymy na patelni ( najlepsza do naleśników lub teflonowa) Jajko powinno się rozlać po całej patelni, jak tylko trochę się zetnie przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze jakieś pół minutki. Na połowę wkrajamy plastry pomidora, omleta składamy na pół i przekładamy na tależ. Kasza manna oprócz samodzielnego posiłku świetnie sprawdza się jako dodatek.


Można jej użyć do zagęszczenia sosów lub zup. W Internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na ciasto z kaszy manny. Zgodnie z Waszym życzeniem, kolejne danie jarskie, a w dodatku szybkie.


Omlet warzywny, idealny na kolację i mniejszy obiad. To taki troszkę omlet, troszkę naleśnik, bo z jednej strony nie jest zawijany, a z drugiej nie jest zbyt gruby, jak zwykłe omlety. Sądzę jednak, że chyba bliżej mu do omleta niż naleśnika.


Patelnię o dosyć małej średnicy smarujemy tłuszczem, rozgrzewamy i wylewamy na nią masę. Omlet smażymy pod przykryciem, około minut z jednej strony i przerzucamy na drugą. Mąkę pszenną trudno zastąpić w kuchni.


Naleśniki pszenne doskonale się smażą i wyśmienicie smakują. Ciasto drożdżowe i bułeczki maślane rozpływają się w ustach, a jeszcze ciepła bagietka posmarowana masłem lub dżemem to wymarzone śniadanie. Wiosną smakuje najbardziej.


Poza podstawowym przepisem na wykonanie bazy jajecznej, daje pole do nieskończonych pomysłów na wypełnienie go smakiem. Delikatny, prosty do zrobienia, gotowy w ciągu min. Charakteru nabiera, w zależności od tego, czym wypełnimy. W tym miejscu możesz zgłaszać sytuacje, w których może dochodzić do nadużyć lub błędów technicznych.


W poniższej ramce wpisz problem, który zwrócił Twoją uwagę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty