środa, 21 stycznia 2015

Polskie leczo przepis

Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np.


Polskie leczo przepis

W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Przepisy z kategorii leczo. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.


Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Leczo - danie proste i smaczne.


Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Zobacz, jak zrobić leczo. Niektórzy lubią dodać do lecza. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok.


Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Jak się mrozi to robi się ciapowata papryka,a ja gustuję w sprężystej i nie rozgotowanej. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na przepisy magdy gessler leczo. Dodane przez kajanawakacjach w: Tylko o kuchni.


I zapewne co dom, to inny przepis na leczo. Ale trudno nazwać ulepszaniem lecza, wrzucanie do niego wszystkiego, co nam wpadnie w ręce po tygodniowym przeglądzie lodówki ;-) Dla mnie to taka ratatuja, choć też nie do końca, bo jak ma mięso, to ratatują też nie jest, bo ona z założenia jarska. Bo nasze polskie leczo też dobre i ja nic do niego nie mam, zjem w zasadzie każdą wersję, pod warunkiem, że bez boczku.


Lista przepisów na leczo polskie z polskich blogów kulinarnych. Sposób przygotowania: W dużym garnku rozgrzej trochę oleju. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Podsmaż na nim posiekane cebule. To wyjątkowo sezonowe danie - latem jest tanie i pyszne, bo warzywa są wtedy najlepszej jakości.


Jej doskonałe walory smakowe doceniają także Polacy – to między innymi dzięki temu, że składniki dania są u nas łatwo dostępne, a smak jest bliski naszym gustom. Jest proste w przygotowaniu i dość szybkie. Nawet niecierpliwi będą zadowoleni. A smakosze zachwycą się jego aromatem i smakiem.


Na patelni o wysokich brzegach rozgrzać olej. Słoneczna pogoda sprawia, że mam ochotę odżywiać się lekko, kolorowo i bezmięsnie. JAK ZROBIĆ PYSZNE LECZO SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE.


Podpowiadamy, jak w prosty sposób przygotować pyszne leczo! Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Dziewczyny, mam przepis na leczo ale bez pieczarek. Dojrzałe w słońcu pomidory, dorodne cukinie i bakłażany, kolorowe cebule oraz ogórki kiszone – to niezbędne składniki pysznego leczo.


Chcialabym jednak zrobic je z pieczarkami, ale nie wiem czy wrzuca sie je surowe czy posmazone. Jestem poczatkujaca kucharka i robie leczo 1-szy raz. W oryginalnej wersji do tej potrawy dodaje się wprawdzie kiełbasę oraz słoninę, ale my dzisiaj zaprezentujemy leczo wegetariańskie! A jakie przyprawy dodac?


Ustatecznienie serwisu oznacza brak możliwości logowania do serwisu oraz dodawania nowych przepisów. Informujemy, że z dniem 21. Przeczytaj zalinkowany tekst. Jeździłam dość często na Węgry i nigdy się nie spotkałam z takim leczo.


Oni wręcz mówią, że to jest jakieś polskie leczo, które z węgierskim niema nic wspólnego. Węgierka, u której zawsze mieszkałam robiła fantastyczne leczo albo z ryżem, albo z jakami. Teraz kiedy zaczyna się sezon na nasze polskie pyszne cukinie. Cukinie winny być małe, jędrne, jeśli już przez przypadek wyrośnie mi duża cukinia to ona trafia do ciasta. Idealne danie na kolację, na obia na koniec lata.


Smażę ją tak jak w tym przepisie na cukinię w cieście. Kiełbasę, cukinię, cebulę i paprykę na leczo z cukinią kroimy w kostkę. Nasz przepis na flaki jak u mamy to klasyczna wersja, która posmakuje każdemu!


Najpierw podsmażamy kiełbasę, później dodajemy po kolei cebulę, paprykę, całość smażymy kolejne min. Wbrew pozorom przepis na to, jak ugotować flaki wołowe nie jest mocno skomplikowany. Na początek przygotuj bulion zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warto kupić już oczyszczone i obgotowane flaczki, wtedy wystarczy je tylko pokroić i zalać wodą oraz.


Sezon pomidorowo-paprykowy rozpoczęty więc leczo musi być. Niepowtarzalny smak i zapach a przy tym bardzo łatwe w przygotowaniu. Oczywiście nie jest to wersja oryginalna, taka jaką się robi na Węgrzech. W sezonie letnim robię takie właśnie leczo dość często, nawet raz na tydzień. Dusimy leczo do momentu, aż cukinia będzie miękka, ale nie rozgotowana, ok.


Warzywa puszczą sok, ale jeśli leczo było by za i gęste możemy dolać jeszcze wody. Osobiście lubię gdy w leczo jest sos, w którym można maczać pieczywo. Doprawiamy papryką słodką i wędzoną, solą, pieprzem.


Polskie leczo przepis

Bez papryki nie byłoby leczo – przeboju węgierskiej kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty