czwartek, 8 stycznia 2015

Muffiny przepis podstawowy z jogurtem

Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Witam, chciałabym zapytać, czy może ktoś wie, czy wyjdą mi jakie kol wiek muffiny w zwykłych foremkach do babeczek w zwyklych tzn. Przepis podstawowy na muffiny.


Bazowa receptura na muffiny, którą można wzbogacać o dodatkowe składniki i upiec muffinki z owocami, z bakaliami, polewą. Muffinki podstawowy przepis dla poczatkujacych. Stopień trudności Bardzo łatwy. Kiedyś już robiłam muffiny z tego przepisu lecz wyszły bardzo niskie może dlatego ze potraktowalam składniki mikserem więc może mi ktoś wyjaśnić.


Bo przepis jest świetny. A robi się je szybko i bezproblemowo – poradzą sobie z nimi nawet najmłodsi. Coś mi się zdaje, że po pierwszym zrobieniu będziecie wracać do tego przepisu tak samo często jak ja. Najchętniej białą czekoladę i maliny, truskawki i kruszonkę oraz skórkę z cytryny lub pomarańczy. Niektóre z nich zamieściłam już na blogu.


Można używać dowolnych warzyw i mięsa, akurat to co mamy pod ręką. Wychodzą jej zawsze piękne, równe i super wyrośnięte. Ostatnio zdradziła mi, że zawsze dodaje 2-łyżki grecki Zobacz więcej. Jajko ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą i białą masę.


MUFFINKI - przepis podstawowy. Dodać jogurt, roztopione masło, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz odrobinę barwnika w żelu jeśli używamy. Delikatnie wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników na jednolitą masę lub krótko zmiksować mikserem na minimalnych obrotach. Podstawowy przepis na ciasto na muffinki wraz z sugestiami jakich składników używać, w czym piec i jakich dodatków można użyć. Proste przepisy wegetariańskie.


Sprawdzony przepis na muffiny waniliowe - przepis podstawowy od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! Leśny mech pod taka nazwa można znaleźć w necie mnóstwo przepisów. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie wygląda i naprawdę nie da się go zepsuć.


Wszyscy je kochają - mówi Marieta Marecka miłośniczka i specjalistka od gotowania. Nawet ci, którzy nie gustują w słodkościach, mogą uraczyć się wytrawną babeczką, bo również w takiej wersji występują te popularne ciastka. Z kolei wierzch, po upieczeniu i wystudzeniu, proponuję udekorować kremem czekoladowym. Wtedy to już bardziej babeczki czekoladowe niż muffiny, ale kto komu zabroni? Takie muffiny to pełnia czekoladowego szczęścia i wyśmienity dodatek do pysznej kawy ze spienionym mlekiem i orzechowym syropem.


W sezonie jagodowym nie do pobicia ;-). Mięciutkie muffiny z jagodami i delikatną nutą serową. Piekłam je dwukrotnie, za pierwszym razem z jagód mrożonych - bardziej fioletowego ciasta. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na muffiny przepis podstawowy i wariacje na temat. Jak upiec idealne muffiny?


Wystarczą trzy kroki: dobry przepis bazowy, szybkie i niedokładne mieszanie składników oraz inwencja w dobieraniu dodatków. Pamiętajcie, że składników nie można zbyt długo i zbyt dokładnie ucierać. Amerykańskie muffiny to przepis na szybki i prosty deser, który można przygotować bez dodatku jaj. Wystarczy połączyć i mokre składniki, tak aby w masie widać było grudki i przełożyć ciasto do zalotek.


Grudki w cieście sprawiają, że babeczki są bardziej kruche i puszyste. Podobnie jak w przypadku innych przepisów podstawowych również ten można wzbogacić kremem (jak np. babeczki cappuccino), nadzieniem z owoców, wymyślną dekoracją (np. w babeczkach na urodziny) lub. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Jagody opłukać i osuszyć.


Do miski wlać roztopiony olej kokosowy lub masło, dodać mleko, wymieszać, następnie dodać jajka, skórkę z pomarańczy i znów wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Muffiny krok po kroku - bazowa receptura. Receptura na muffiny, z której uzyskacie smacznych, wyrośniętych babeczek.


Często pokazuję Wam dekorację muffinek, babeczek, cupcakes, ale żebyście nie musieli szukać, to dzisiaj najlepszy, bazowy przepis na muffiny. Jest jeszcze lepszy niż poprzedni, bo babeczki wychodzą mięciutkie i delikatne. Do środka możecie wrzucać ulubione dodatki, a nawet za jednym razem zrobić każdą babeczkę inną. Pewnie niejeden z Was piekł już Murzynka.


Tym razem przygotowałam muffinki z ciasta na murzynka. Na początek oczywiście przepis podstawowy na muffiny. Glutenowe, czy nie obie wersje są bardzo smaczne. Niestety muffiny przykleiły się do papilotek (na tyle, że trzeba obciąć brzegi muffinek) więc następnym razem będe piekła tylko w teflonowych muffinkowych foremkach bez żadnych papierków.


W zależności od fantazji, dostępnych produktów lub czasu można z niego przygotować słodką przekąskę „na szybko” lub eleganckie babeczki na przyjęcie. Najlepsze muffiny – ciasto bazowe, precyzyjne. Zachowam ten przepis i będę z przyjemnością często piekła nawet dla gości zapowiedzianych w ostatniej chwili bo robi się je bardzo szybko.


Ja dodałam do każdej babeczki wiśnie drylowane wekowane w syropie – słoik od teścia właśnie do wypieków i palce lizać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty