Oryginalne Węgierskie leczo nie zawiera cukinii, czy dodawanego często w polskich kuchniach kabaczka. Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię. Przepis na leczo z cukinii. Może się zdarzyć, że na mamy czasu na gotowanie albo mamy nieprzewidzianych gości. Idealnie jest wtedy mieć leczo z cukinii na zimę.
Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Leczo – przygotowanie: Cukinię obrać, usunąć pestki, pokroić w plastry ok. Sprawdź tu sprawdzony przepis! Leczo z cukinii to proste do przygotowania danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się w upalne dni.
Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.
Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Dodaję pokrojony seler naciowy i smażę dalej. Po jakimś czasie, gdy warzywa zmienna i staną się złote, dodaję obrane i pokrojone w plastry marchwie i pietruszki.
Dolewam tyle wody aby przykryła delikatnie warzywa. Warzywne leczo ma jeszcze inne zalety: możesz wykorzystać niemal dowolne warzywa, a przy przygotowywaniu lecza brudzisz niewiele naczyń. A w tym roku jest jej naprawdę sporo. Zasialiśmy kilka ziarenek w szklarni, w ogrodzie a dodatkowo jak co roku, mój teściowa także ma w swoim ogrodzie cukinie.
Leczo jest ukochanym daniem Węgrów, ale od wielu lat gości też na polskich stołach. To wyjątkowo proste i pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmuje długo. Opis przepisu: Autor: WINIARY Leczo przywędrowało do nas z Węgrzech i zadomowiło się na dobre. Nasze leczo z cukinią i bakłażanem przypomina nieco wegetariańskie ratatouille z Prowansji, które zawiera przede wszystkim cukinię i bakłażana.
Na blogu króluje mój ulubiony przepis na leczo z cukinią, jednak już od jakiegoś chodziło mi po głowie przygotowanie przygotowanie tego dania według tradycyjnej węgierskiej receptury. W Polsce przywykliśmy do stosowania sporej ilości dodatków, które wbrew powszechnej opinii nie są składnikami stricte węgierskiego przepisu. Pamiętaj, że leczo w słoikach należy pasteryzować.
Więcej: Parmezanowe muffiny i kakaowa tarta - przepisy Cristiny Catese. Leczo - danie proste i smaczne. Leczo z kabaczkiem sprawdzi się również jako danie dla wegetarian.
Zobacz, jak zrobić leczo. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza. Przykryj garnek i duś leczo na wolnym ogniu przez minut. Możesz je zrobić również w wersji z parówkami.
Składniki i przygotowanie: Piecz bakłażany w piekarniku nagrzanym do 2stopni Celsjusza przez minut. Paprykę czerwoną i żółtą sparz wrzątkiem i pokrój na plasterki. Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić p. Mam większą ilość cukinii.
Zrobiłam leczo do słoików na zimę. Nadszedł czas na cukinię, dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN Katarzyna Bukowska przygotowała pyszne dania z tym właśnie warzyweplacuszki z cukinii, leczo z cukinii i ciasto z cukinii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.