piątek, 23 stycznia 2015

Zupa grochowa

Zupa grochowa

Kroki wykonania: Żeberka umyć pokroić,zalać litrami wody,zagotować. Groch mocno wypłukać aż do uzyskania czystej wody. Sycąca i rozgrzewająca grochówka.


Tradycyjna polska zupa, jedna z najpopularniejszych. Przed gotowaniem zupy nie moczymy grochu jeśli jest łuskany, a taki najczęściej znajdziemy w sklepach. W trakcie gotowania groch całkowicie się rozgotuje i zagęści zupę. Wszyscy, którzy lubią zupy rzadsze, mogą dolać nieco wody i tym samym zupę. To nie jest zupa grochowa w domowym stylu.


To wolno gotowane danie jednogarnkowe z dużą ilością kiełbasy i boczku, które ma nasycić i zregenerować wyczerpane ćwiczeniami ciało żołnierza. Zupa grochowa z grochu łuskanego i ziemniaków. Bardzo sycąca, rozgrzewająca, pyszna i łatwa do przygotowania zupa.


Zupa grochowa

Jeśli masz ochotę na zupę, która zastąpi dwudaniowy obiad lub stanie się jego smakowitym wstępem, postaw na popularną grochówkę. Nie ma to jak pożywna zupa grochowa w zimny listopadowy dzień. A zupa grochowa z łuskanego grochu jest bardzo szybka w przygotowaniu, bo groch nie wymaga wcześniejszego namaczania, pod warunkiem, że nie jest w całości, a w połówkach.


Jak się w dupę dostało na poligonie w dodatku będąc parę dni na suchym prowiancie to wszystko smakowało,nie tylko grochówka. Pamiętam,raz tylko była grochówka z prawdziwego zdarzenia. Robił ją z kucharzami sam kwatermistrz pułku więc była popisówka gdyż i trepy ją mieli jeść.


Taka prawda o wojskowej grochówce. Nikt szyszki sosnowej nie wrzucał,chyba że sama wpadła do kotła. Zawsze robiona w naszym domu w sposób tradycyjny, bo tak Tato zajadał w wojsku i taką pokochał :).


Koniecznie z grochem łuskanym, żaden inny nie wchodzi w grę, bo wtedy to już nie tradycyjna zupa grochowa i smakuje zupełnie inaczej. Podobnie mięso – koniecznie owędzane. Grochówka – ulubiona zupa mojego Taty. Opis przepisu: Autor: WINIARY Klasyczna zupa grochowa z boczkiem będzie przepyszna, gdy przygotujemy ją z Zupą grochową Nasza Specjalność WINIARY z dodatkiem marchewki, pietruszki oraz ziemniaków i podamy z kawałkami chrupkiego boczku oraz siekaną natką pietruszki.


Zupa grochowa

Przepis na zupę grochową (grochówkę). Za sprawą bogatego w białko grochu, dodatku mięsa i warzyw, zupa ta idealnie sprawdzi się na chłodne dni. Aby zupa grochowa była naprawdę smaczna, aromatyczna, a jej przygotowanie nie trwało zbyt długo, przestrzegaj trzech prostych zasad Wybierz suchy groszek pokrojony na pół. Po namoczeniu odlej wodę i opłucz groszek.


Dzisiaj robię grochówkę,oj wszyscy straszą że taka kaloryczna,zgadza się ,ale kto nam karze takową gotować? Zupa podawana często na imprezach masowych. Jest jedną z potraw serwowanych w wojsku (grochówka wojskowa). W wywarze gotować starte na tarce warzywa (oprócz ziemniaków) i groch aż część ziaren zacznie się rozpadać.


Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Do garnka wkładamy kość i zalewamy litrami wody. Gdy się zagotuje, dodajemy groch, pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu.


W moim domu dość często pojawiała się grochówka, tak samo, jak na wszelkich festynach, spotkaniach, obozach i wyjazdach. Dodatek suszonych ziół, m. Sprawdź przepisy na doskonałą zupę grochową! Taka kaloryczna, pożywna, wojskowa grochówka z kiełbasą do tego na wędzonce. Oczywiście każdy robi taką grochówkę, jaką uważa za najlepszą i najzdrowszą dla siebie. Ostatnio mam strasznego smaka na zupy.


Na stole pojawiają się co rusz nowe jak i sprawdzone przepisy. Zupa to ostatnio dopiero docenione przeze mnie danie. Podając swoje dane wyrażam zgodę na utworzenie spersonalizowanego profilu użytkownika, aby Lidl mógł kierować lepiej dostosowane do moich zainteresowań niektóre reklamy w formie newslettera oraz ulepszać strony internetowe.


Zgoda może być wycofana w dowolnym momencie, np. Kliknij, aby zobaczyć przepis. Wykonanie: Groch namoczyć i ugotować do miękkości.


Warzywa obrać, pokroić , wrzucić do garnka, zalać dwoma litrami wody i ugotować do miękkości, dodać jedną kostkę rosołową, listek laurowy, ziele angielskie, zmiażdżony czosnek i wcześniej ugotowany groch.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty